Golan Heights Yarden

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Israël heeft een rijke geschiedenis van wijnmaken die duizenden jaren teruggaat. Duizenden oude wijnpersen, waarvan sommige naar schatting meer dan 6.500 jaar oud zijn, zijn ontdekt, waardoor Israël een van de oudste wijnlanden ter wereld is. Een recentere heropleving van de wijnproductie begon echter aan het einde van de 19e eeuw, dankzij investeringen van Baron Edmond de Rothschild (Lafite). Dit historische perspectief positioneert Israël zowel als een oud wijnland als als een ‘nieuw wijnland’.

Meer informatie over de Golanhoogten

Terroir, de unieke combinatie van bodem en klimaat, speelt een cruciale rol in de Israëlische wijnbereiding. De Golanhoogte, een prominent wijngebied in het noordoostelijke deel van Israël, is een voorbeeld van deze focus op terroir. Hoewel het algehele klimaat in Israël warm is, profiteert de Golanhoogte van een verhoogde ligging die het land classificeert als een ‘koel klimaat’-regio. Dit draagt, samen met de vulkanische ondergrond van de regio, bij aan de productie van wijnen van wereldklasse.

Golan Heights Winery, een toonaangevende speler in de Israëlische wijnscene, heeft veel lof gekregen van wijnexperts en critici, waaronder de beroemdste Israëlische wijngids, Rogov. Ze hebben het wijnhuis 5 sterren toegekend en de cruciale rol erkend die het heeft gespeeld bij het plaatsen van Israël op de mondiale wijnkaart. Hoofdwijnmaker Victor Schoenfeld, met opleidingen in Californië, Frankrijk en Australië, combineert op vakkundige wijze wijnbereidingsstijlen uit de oude en nieuwe wereld.

De vlaggenschip Yarden-wijnen, genoemd naar de rivier de Jordaan (Yarden in het Hebreeuws), vertegenwoordigen de beste druiven uit de beste wijngaarden. Bovendien bieden de Gamla-wijnen, genoemd naar de oude stad op de Golanhoogvlakte, toegankelijke en pure uitdrukkingen van het terroir van de regio.

De Golan Hoogvlakte, bekend om zijn uitdagende terroir, heeft zichzelf stevig gevestigd als een wijnregio van hoge kwaliteit en een uniek karakter. De wijngaarden op grote hoogte, de vulkanische bodem en het gunstige klimaat hebben Israël, inclusief de Golanhoogvlakte, prominent op het mondiale wijnpodium geplaatst. Het wijntoerisme in de regio is tot bloei gekomen, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben wijngaarden te verkennen, wijnhuizen te bezoeken en te genieten van proeverijen te midden van adembenemende landschappen.

Welke druiven worden gebruikt op de Golanhoogten?

De Golanhoogten, een wijngebied in Israël, cultiveren een verscheidenheid aan druivensoorten om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Deze druiven zijn gekozen om te gedijen in het specifieke terroir van de regio, waaronder wijngaarden op grote hoogte en vulkanische bodems. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die op de Golanhoogvlakte worden gebruikt:

Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon is een van de meest prominente druivensoorten die op de Golanhoogvlakte worden verbouwd. Het staat bekend om zijn rijke, volle rode wijnen met smaken van donker fruit, cassis en vaak gestructureerde tannines. Het terroir van de Golan Hoogvlakte draagt bij aan de ontwikkeling van complexe en leeftijdswaardige Cabernet Sauvignon-wijnen.

Merlot: Merlot is een andere veel aangeplante rode druif in de regio. Merlot-wijnen, gekweekt op de Golanhoogten, zijn meestal zacht, rond en fruitig. Ze bevatten vaak smaken van rode en zwarte bessen, pruimen en een fluweelzachte textuur.

Syrah (Shiraz): Syrah wordt verbouwd op de Golanhoogvlakte en wordt gebruikt om gedurfde en aromatische rode wijnen te produceren. Deze wijnen staan bekend om hun smaken van donker fruit, kruiden en vaak een vleugje zwarte peper. Het terroir van de regio voegt complexiteit toe aan de Syrah-wijnen.

Chardonnay: Chardonnay is een opmerkelijke witte druivensoort die wordt geteeld op de Golanhoogvlakte. Het koele klimaat en de vulkanische bodem dragen bij aan de productie van Chardonnay-wijnen met levendige zuurgraad en smaken van citrus, groene appel en subtiele invloeden van eikenhout.

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc gedijt goed in het koele klimaat van de Golan Hoogvlakte. De resulterende wijnen zijn fris en helder, vaak met tonen van citrus, kruidachtige en tropische vruchten.

Riesling: Riesling, hoewel minder gebruikelijk dan sommige andere variëteiten, wordt ook in de regio verbouwd. Het heeft de neiging aromatische witte wijnen te produceren met een hoge zuurgraad en smaken van groene appel, citrus en soms bloemige tonen.

Marawi: Marawi is een inheemse Israëlische druivensoort die aandacht krijgt op de Golanhoogvlakte. Wijnen gemaakt van Marawi hebben vaak een uniek karakter, met smaken van steenfruit en een kenmerkende regionale expressie.

Dabouki: Dabouki is een andere inheemse druivensoort in Israël en wordt verbouwd op de Golanhoogvlakte. Het wordt gebruikt om witte wijnen te produceren met smaken van groene appel en citrus.

Het terroir van de Golanhoogten, met zijn grote hoogten, koel klimaat en vulkanische bodems, is bevorderlijk voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Wijnmakers in de regio gebruiken een combinatie van internationale en inheemse druivensoorten om een breed scala aan wijnstijlen te creëren, met de nadruk op rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, maar ook op witte wijnen zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Hoe zit het met de subregio's van de Golanshoogten?

Hoewel het wijngebied Golan Heights in Israël doorgaans niet op dezelfde manier is verdeeld in formele subregio's als sommige andere wijnregio's, kan het nog steeds grofweg worden ingedeeld op basis van hoogte en terroir, die de kenmerken van de geproduceerde wijnen beïnvloeden. Hier vindt u wat informatie over deze twee hoofdgebieden:

Hooglanden: De hoger gelegen wijngaarden op de Golanhoogvlakte staan bekend om hun koelere klimaat en grotere temperatuurschommelingen. Deze "koele klimaat"-omgeving is zeer geschikt voor de teelt van specifieke druivensoorten die onder deze omstandigheden gedijen. Enkele van de druiven die het goed doen in dit gebied zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. De vulkanische bodems in de hooglanden dragen bij aan de unieke minerale kwaliteiten en structurele kenmerken van de wijnen. Wijnen uit de hooglanden vertonen doorgaans complexiteit, elegantie en een uitgesproken gevoel van plaats.

Lagere hellingen: De wijngaarden op de lagere hellingen van de Golanhoogvlakte zijn iets warmer dan die in de hooglanden. Deze gebieden hebben verschillende bodemsamenstellingen en microklimaten. Hoewel ze misschien niet dezelfde verkoelende invloed hebben als de hooglanden, worden ze nog steeds beschouwd als onderdeel van het wijngebied Golan Heights. Wijngaarden op de lagere hellingen dragen ook bij aan de algehele wijnproductie in het gebied en bieden een diversiteit aan druiventeeltomstandigheden en -kenmerken.

Deze verschillen in hoogte en terroir stellen wijnmakers in de Golanhoogvlakte in staat een reeks wijnen te maken met verschillende smaakprofielen en kenmerken, die allemaal de unieke kenmerken van de regio weerspiegelen. De wijnen uit de hooglanden hebben de neiging om de nadruk te leggen op variëteiten met een koel klimaat en kenmerkende vulkanische bodeminvloeden, terwijl de lagere hellingen hun eigen unieke expressies bieden, waardoor een gevarieerd aanbod aan wijnen binnen de Golanhoogten-regio mogelijk is.