Dominio Do Bibei

Je kunt gerust de vlakke wijngaarden van Ch. Pétrus voorbij rijden zonder ooit maar een moment het gevoel te krijgen dat het om een bijzondere terroir gaat : het geheim zit verscholen in de bodem. Terwijl één adembenemende blik op de steile hellingen van de Moezel (zeker de Terrassenmosel), de Douro vallei, de Priorat of Côte Rôtie volstaat om ons wijnhart sneller te doen kloppen. Wat bezielt een mens om wijnstokken te planten op zulke onmogelijke plekken ? Het benadert de obsessie van een alchimist die uit de stenen vloeibaar goud wil puren. Het spreekwoordelijke geduld van de monniken was nodig om de terrassen in die heuvels te kerven en zo 'kathedralen van wijngaarden' te bouwen zoals ze wel eens genoemd worden. De spirituele dimensie van een terroir die het aardse wil overstijgen wordt zelden zo tastbaar als in de 'Ribeira Sacra' : het sacrale zit al in de naam vervat. Deze afgelegen, onherbergzame regio in het koele Galicië was een perfectie locatie voor kloosterlingen en kluizenaars die de wereld wilden ontvluchten. Op een karige voedingsbodem van leisteen en graniet werden druiven geplant zoals Mencia, Brancellao, Merenzao,Souson,Caino Tinto,Mouraton, Garnacha Tintorera (Alicante) en ook witte druiven als Godello, Treixadura,Albarino, Loureira, Dona Blanca en Torrontés. Minstens twee van deze druiven bezitten de inherente klasse om uit te groeien tot absolute toppers : Mencia in rood en Godello in wit. Godello kennen we nu vooral van de Valdeorras regio en de allerbeste komen waarschijnlijk van de 'Vale do Bibei' subregio die naast de 'Quiroga-Bibei' zone van de Ribeira Sacra ligt. De Mencia druif vinden we veel in de Bierzo regio waar met oude wijnstokken prachtige wijnen worden gemaakt. Maar zowat alle 'insiders' zijn het er roerend over eens dat de magische combinatie van de nobele Mencia druif en de dramatische terroirs van de Ribeira Sacra voor vuurwerk zorgt. Dominio do Bibei (www.dominiodobibei.com) is een recent project van de lokale Dominguez familie met als consultants het 'Priorat' koppel Sara Perez (Mas Martinet) en René Barbier Jr (Clos Mogador). Ze kochten oude wijngaarden aan en planten ook nieuwe. In totaal maken ze vier wijnen : de gelimiteerde topcuvées Lacima (Mencia) en Lapena (Godello) en dan de witte Lapola (60% Godello met Treixadura, Dona Blanca en Torrontes) en de rode Lalama (85% Mencia met Garnacha Tintoreira, Brancellao en Mouraton). Alle druiven worden met de hand geplukt (geen verdienste maar gewoon een noodzaak op deze terroirs !), zo zacht mogelijk behandeld en druif per druif geselecteerd. De druiven gaan dan in rechtopstaande 500 liter vaten voor de 'macération' met af en toe een zachte manuele 'pigeage'.. De extractie gebeurt zo behoedzaam mogelijk om uiterst verfijnde tannines te verkrijgen. De Lalama gaat dan op 'foudres' en gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter gedurende 21 maand. Bij Domino do Bibei neemt men nog de tijd om de wijn zich te laten ontplooien en pas na 18 maand op fles wordt de wijn op de markt gebracht. Al die informatie kan ons eigenlijk moeilijk voorbereiden op de uiteindelijke schok bij het proeven van de wijn. Is dit Spaans ? Vergeet absoluut Rioja, Ribera del Duero of Priorat. Denk zeker aan Bourgogne. Misschien wel aan Chinon van de beste soort (hoewel de vermeende link tussen Mencia en Cabernet Franc onjuist blijkt te zijn). Misschien ook aan de mineraliteit van Côte Rôtie. Niets kan echter heel precies die bijzondere mix van krokant fruit, zinderende mineraliteit,opwekkende zuren en speelse lichtvoetigheid (12,5 % alcohol) benaderen. Dit is uniek, simpelweg onvergelijkbaar, hoogst origineel : dit is Ribeira Sacra !

Het domein meet 125 ha waarvan op dit moment 45 ha beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen· de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.
Op de terrassen staan oude wijnstokken Mencía, Garnacha, Brancellao en Mouratón. De nieuwe wijngaarden worden beplant met spruiten van deze oude stokken. Naast de rode variëteiten zijn in wit· Godello, Doña Blanca en Albariño aangeplant. De wijngaarden zijn allemaal zeer verschillend vanwege hun ligging en bodemsoort, leisteen, graniet met hier en daar klei.