Domaine Moreau Naudet

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De wijngaarden van Domaine Moreau-Naudet liggen in het gebied direct rondom het Franse stadje Chablis, de zogenaamde Cuvette de Chablis. Hier liggen traditioneel de beste wijngaarden van het gebied. De wijnen van Moreau-Naudet hebben een prachtige mineraliteit, gecombineerd met een fraaie structuur en zuurgraad. Er wordt enorm gefocussed op het leveren van puur kwaliteit dus lage rendementen en een zo natuurlijk mogelijke benadering. De druiven worden met de hand geoogst en tijdens de pluk vindt de eerste selectie plaats wat dus betekent dat er met kundige plukkers wordt gewerkt.

Domaine Naudet was sinds de zeventiende eeuw al vele malen van vader op zoon overgegaan, maar Domaine Moreau-Naudet ontstond pas als zodanig in 1950 met het huwelijk tussen Marie Naudet en René Moreau. Vanaf 1968 gaat Roger Moreau bij zijn vader René op het domein werken, om het in 1972 over te nemen.
Toen Rogers zoon Stéphane in 1991 op het domein aan de slag ging, was het bezit slechts zeven hectare. Inmiddels telt Domaine Moreau-Naudet maar liefst 22 hectare, wat het dynamische karakter van de sympathieke Stéphane mooi illustreert. Zijn hechte vriendschappen met families als Dauvissat en Raveneau, die tot de beste boeren van Chablis worden gerekend, zullen hem zeker geïnspireerd hebben bij zijn keuze voor kwaliteit.

Deze keuze voor kwaliteit vertaalt zich in de wijngaarden onder meer door beperking van de rendementen en een zo natuurlijk mogelijke benadering. Zo gebruikt hij al decennia lang uitsluitend organische mest, wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperkt tot het strikt noodzakelijke en past men de zogenaamde confusion sexuelle toe. Dit is een ecologische manier om bepaald ongedierte te bestrijden. De werkwijze gaat hier meer en meer richting biologische wijnbouw.

In tegenstelling tot veel van zijn collega’s in het Chablis-gebied oogst Stéphane Moreau zijn druiven met de hand. Op de druiven voor de Petit Chablis en de Chablis na, zijn ze afkomstig van wijnstokken van 35 tot 50 jaar oud. De wijngaarden van Domaine Moreau-Naudet liggen in het gebied direct rondom het stadje Chablis, de zogenaamde Cuvette de Chablis. Hier liggen traditioneel de beste wijngaarden; niet alleen vanwege de voor Chablis zo kenmerkende Kimmeridge-grond, maar ook omdat de druiven hier beter rijpen dan elders.
De Petit Chablis en twee van zijn Chablis worden gedurende elf maanden opgevoed in roestvrijstalen tanks. Een derde van de Chablis 'Caractère', de Premiers Crus en de Grand Cru worden achttien maanden opgevoed op eikenhouten vaten, waarvan een zesde nieuw is. Op een later moment, in april of juli, worden deze geassembleerd met het restant dat op roestvrij staal wordt gevinifieerd. Alle wijnen van Moreau-Naudet verblijven tot juli op hun gistsporen, om de wisselwerking tussen de wijn en de gistsporen te maximaliseren. Bovendien ondergaan ze ook allemaal de appel-melkzuurgisting. Twee jaar na de oogst worden de wijnen na een lichte filtering gebotteld.