Domaine Marchand Freres

Het Domaine Marchand Freres bestaat al sinds 1813 gedurende zeven generaties, en het grootste deel van die tijd was het gevestigd in Morey-St. Denis. In 1983 kocht het domein echter een wijnmakershuis in het centrum van Gevrey-Chambertin, zogenaamd vanwege de prachtige werkende kelders eronder. Maar Gevrey werd langzamerhand de zetel van het bedrijf en vandaag woont Denis Marchand in het prachtig gerestaureerde huis en ontvangt hij gasten in de kelders beneden.

Het domein heeft kleine percelen in enkele zeer belangrijke wijngaarden in Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis en Gevrey-Chambertin, waaronder premier cru 'Les Sentiers' in Chambolle, 'Le Clos des Ormes' in Morey en 'Les Combottes' in Gevrey. Ze hebben ook belangen in Grand Cru Clos de la Roche, Griottes-Chambertin en Charmes Chambertin. Maar de productie is klein, 1000 kisten hier, een paar honderd daar, slechts tientallen in de Grands Crus. Marchand Freres is het Bourgondische domein bij uitstek: kleine productie, hoge kwaliteit.

Het Domaine Marchand Freres doet al die dingen die grote producenten doen om geweldige wijn te maken. In wezen wordt geen pijn gespaard bij het nastreven van kwaliteit. Veldwerk en oogst zijn handmatig, de opbrengsten worden laag gehouden op voornamelijk oude wijnstokken. De oogst wordt ontsteeld en de tweede gisting vindt plaats in houten vaten van verschillende leeftijden, afhankelijk van de appellatie en het oogstjaar. Niets is systematisch; aan alles is gedacht om te reageren op de omstandigheden van het jaar, van de oogst tot aan de kelder.

De oogst gebeurt met de hand. Dit is een eerste indicatie van kwaliteit. Handplukken is arbeidsintensief en minder veeleisende telers zullen waar mogelijk de kortste weg nemen. Door de oogst met de hand te plukken, kunnen getrainde plukkers goede druiven sorteren van de beschadigde druiven in het veld. Handplukken voorkomt ook dat onnodige stengels en bladeren in de crush komen. De oogst wordt dan volledig ontsteeld wederom om groene tannines van stengels en vegetatie te vermijden. Rode alcoholische gisting is in cuve, terwijl de blanken wat vatgisting zien. Malolactische gisting in hout van verschillende leeftijden, afhankelijk van de wijn. Zeer lichte filtratie voor het bottelen.

Domaine Marchand Freres