Domaine Comte Georges de Vogüé

Domaine Comte Georges de Vogüé
2017 Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Grand Cru
1.065,00 880,17
2017 Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Grand Cru
2014 Domaine Comte Georges de Vogüé Bonnes Mares Grand Cru
per pagina

Domaine Comte Georges de Vogüé, vaak simpelweg Comte de Vogüé genoemd, is een van de meest prestigieuze en gerespecteerde wijndomeinen in de Bourgogne in Frankrijk. Dit domein staat bekend om het produceren van enkele van de beste Pinot Noir-wijnen, met name uit de Grand Cru-wijngaard van Musigny.

Geschiedenis van Domaine Comte Georges de Vogüé

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot het einde van de 14e eeuw, toen Jean Moisson, een wijnmaker, wijngaarden begon te planten in Musigny. Het pand werd later in 1766 verworven door de familie de Vogüé en is al generaties lang in hun bezit gebleven. De toevoeging van "Comte" (graaf) aan de familienaam weerspiegelt hun nobele afkomst. De familie de Vogüé heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis in de regio. Door de geschiedenis heen heeft het domein de tradities van de Bourgondische wijnproductie hooggehouden. Het heeft zich gericht op het behoud van het unieke terroir en karakter van Musigny, terwijl het waar nodig is aangepast met behulp van moderne wijnbouwpraktijken.

Het landgoed is al eeuwenlang eigendom van de familie de Vogüé. Tegenwoordig beheert Claire de Causans, samen met haar neven Marie de Ladoucette en François Millet, het domein en zorgt ze voor de voortzetting van de gewaardeerde traditie. Comte de Vogüé wordt beschouwd als een van de Bourgondische "Holy Trinity" van wijnhuizen, samen met Domaine de la Romanée-Conti en Domaine Leroy. De wijnen van dit landgoed staan niet alleen hoog aangeschreven vanwege hun kwaliteit, maar ook vanwege hun zeldzaamheid en beperkte productie, waardoor ze tot de meest begeerde producenten in de wijnwereld behoren.

Productie van Domaine Comte Georges de Vogüé

Domaine Comte Georges de Vogüé bezit en bewerkt wijngaarden in de meest prestigieuze terroirs in de Bourgogne. Hun meest belangerijke wijngaard is Musigny, een Grand Cru wijngaard in Chambolle-Musigny. Musigny wordt gevierd vanwege het produceren van uitzonderlijke Pinot Noir en wordt vaak beschouwd als een van de beste wijngaarden in de hele Bourgogne. De wijngaarden van Comte de Vogüé profiteren van een unieke combinatie van kalksteen- en mergelbodems, die ideaal zijn voor Pinot Noir. Het zorgvuldige beheer van de wijngaarden en de aandacht voor terroirexpressie dragen bij aan het onderscheidende karakter van hun wijnen. Het domein beoefent traditionele en niet-interventionistische wijnproductie methoden. De druiven worden met de hand geoogst, zorgvuldig gesorteerd en gefermenteerd in open houten vaten. De wijnen rijpen vervolgens gedurende een langere periode in Franse eikenhouten vaten, doorgaans ongeveer 18-24 maanden, afhankelijk van de vintage. Van de 7.2 ha in Musigny Grand Cru, is 0.65 ha beplant met Chardonnay. Hier wordt een bijzondere en zeldzame witte wijn van gemaakt. Deze Musigny blanc is misschien wel de meest zeldzame en unieke witte Grand Cru's uit de Bourgogne. Domaine Comte Georges de Vogüé is ook de enige die hier witte wijn van mag produceren. 

Domaine Comte Georges de Vogüé's wijnen

De meest zeldzame wijn van Domaine Comte Georges de Vogüé is de Musigny Grand Cru. Musigny is een van de meest gerespecteerde Grand Cru-wijngaarden in de Bourgogne. De wijnen van deze plot staan hoog aangeschreven vanwege hun finesse, complexiteit en rijpingspotentieel. Ze vertonen vaak smaken van rood en donker fruit, bloemige tonen en een onderscheidend gevoel voor terroir. De Musigny van Comte de Vogüé wordt beschouwd als een van de puurste uitingen van dit terroir. Naast Musigny produceert het domein een Premier Cru uit de wijngaard Les Amoureuses, ook gelegen in Chambolle-Musigny. Les Amoureuses staat bekend om zijn elegantie en finesse, en de wijn vertoont typisch bloemige en rode fruittonen. Het domein produceert ook een Premier Cru uit de wijngaard Les Bonnes Mares, gelegen op de grens van Chambolle-Musigny en Morey-Saint-Denis. Wijnen uit deze wijngaard hebben vaak een robuuster karakter met tonen van donker fruit en kruiden.