Clos Haut-Peyraguey

Château Clos Haut-Peyraguey is gelegen op het hoogste deel van het Bommes-plateau in het midden van de Sauternes Grands Crus. De uitzonderlijke samenstelling van de bodem verklaart de onvergelijkbare finesse en het bouquet van de wijnen. Oorspronkelijk, in de 17e eeuw, waren Clos Haut Peyraguey en Chateau Lafaurie Peyraguey ooit onderdeel van hetzelfde, grote Sauternes-landgoed.

In 1879 besloot de familie Duchatel, die ook Chateau Lagrange in St. Julien bezat, het grote landgoed Sauternes in twee afzonderlijke wijngaarden te splitsen, waarbij de wijngaarden op het hoogtepunt van hun hoogten naar Clos Haut Peyraguey gingen. Het resterende deel werd bekend als Chateau Lafaurie Peyraguey.

In 2012 heeft Bernard Magrez deze magnifieke Sauternes, gelegen op het hoogste punt van "Bommes", gekocht. Met deze nieuwste aanwinst werd hij meteen de enige en unieke eigenaar van 4 Grand Cru Classés in de 4 belangrijkste appelaties (de andere zijn: Ch. Pape Clément in de Graves, Ch. La Tour Carnet in de Médoc en Ch. Fombrauge in St. Emilion). Hij kocht het domein van de familie Pauly die er jarenlang een Sauternes maakte van hoge kwaliteit. Actueel is het Michel Rolland die er de adviezen geeft, net als in de andere eigendommen van Bernard Magrez.

Clos Haut-Peyraguey