Clos De Menuts

per pagina

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente. Gelegen in het hart van Saint Emilion, de Clos des Menuts heeft middeleeuwse monolithische kelders met een constante temperatuur van 12 °.

Clos des Menuts wordt vandaag beschouwd als een unieke wijnproducerende instelling. Om de basis van dit succes beter te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1538, de datum van het eerste geschreven record van de verkoop van een vat wijn bevestigt door de vereniging van de Frères Mineurs (Fray Menuts in Gascon), religieuzen van de Orde. van St. François d'Assise, ook wel Cordeliers (Cordes Lies). Het is dus al meer dan 470 jaar dat de passie van de aarde en de wijn op deze ongekende plaats is getrouwd. Tegenwoordig behoort het domein tot de familie Rivière, nadat Jean Edmond Andrieu (die het kocht in 1895) het in 1956 schonk aan zijn schoonzoon Pierre Rivière.

Aangezien de Clos des Menuts een integraal deel uitmaakt van de familie, is alles geïmplementeerd om dit prestigieuze gebied in het hart van Saint Emilion te verbeteren en te ontwikkelen. Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 25 hectare en combineert alle kwaliteiten van twee perfect aan elkaar grenzende percelen. De eerste, dicht bij de wallen van de middeleeuwse stad, biedt een uitstekende kleikalkstenen bodem. Het tweede grotere perceel, gelegen in het westen, heeft een klei- en zandgrond die zorgt voor een uitstekende afwatering van alle elementen.

De bevoorrechte locatie van de wijngaarden van Clos des Menuts in combinatie met de complexiteit van de bodem en kelders van deze wijngaard dragen in hoge mate bij tot de ontwikkeling van een unieke wijn; De weerspiegeling van de kwaliteit van perfect complementaire terroirs. Alles wordt hier gedaan, zodat de 85% Merlot, samengesteld met 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc in staat zijn om de meest kwalitatieve druiven mogelijk te produceren.

Al meer dan 15 jaar wordt de wijnbouw en vinificatie gedaan met respect voor natuur & milieu. Sinds 2015 wordt er zelfs geen gebruik meer gemaakt van chemische kunstmest. Bovendien is het wijnhuis gestart met ecologische bewerking van de bodems. Het wijnhuis staat op het punt zich aan te sluiten bij de HVE (Haute Valeur Environnementale), het officieel erkende instituut op het gebied van milieuprestaties voor wijnbedrijven. Hiermee wil Clos des Menuts zich nog meer inzetten om te werken volgens erkende, ecologisch verantwoorde procedures.