Default Category

Bernhard Ott wijnen

Bernhard Ott zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is een begrip in Oostenrijk: hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Dit heeft te maken met zijn niet onaanzienlijke gestalte maar veel meer nog met de kwaliteit van zijn grüner veltliners. Het bedrijf ligt in Niederösterreich in de Wagram, bijna tegen Kamptal aan en werd opgericht in 1889. Vanuit het dorp Feuersbrunn, dat in de vlakte van het oude stroomgebied van de Donau ligt, loopt de ‘Kellergasse’ omhoog de wijngaarden in. De wijngaarden liggen daardoor allen dichtbij het domein, meestal in Wagram en een klein deel in Kamptal en liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter. De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. Bernhard staat sinds 1993 aan het roer: hij was toen 21 maar kreeg van zijn ouders het vertrouwen zelfstandig de wijnen te maken en die hebben daar geen spijt van gekregen! Zo werd Bernhard als eerste producent uit Wagram in de Falstaff uitgekozen tot ‘Winzer des Jahres’ en kreeg zijn Rosenberg 2015 bij Parker 94-96 punten.

De wijnbouwgrond van Bernhard Ott is ongeveer 30 hectare en ligt in het kleine dorpje Feuersbrunn, dat bij de gemeente Grafenwörth hoort. Het is een van de oudste en belangrijkste wijnbouwgebieden van Neder-Oostenrijk. De Donau stroomt van west naar oost en Wenen ligt er 60 km vandaan. 30 km verder ligt St.Pölten, dat bekend is om zijn wijn en kerken. De tot 40 meter hoge Wagram-bergketen ligt aan beide kanten van de Donau en aan de noordkant ligt een steile vlakte van löss uit de ijstijd. Hier liggen 7 km ten noorden van de Donau de 15 meter dikke löss-‘rieden’ (Oostenrijks voor wijngaarden) van Bernhard Ott: Rosenberg, Spiegel, Vom Roten Schotter, Am Berg en Tausend Rosen. Het klimaat is zacht pannonisch met de frisheid van het bosgebied. Tot 2007 was het gebied trouwens nog deel van het wijnbouwgebied Weinviertel, maar nu heet het wijnbouwgebied Wagram. Bij Ott wordt vooral grüner veltliner verbouwd. Het is met 95% de overheersende soort. Ook sauvignon en riesling worden verbouwd. Als extraatje worden op 4 hectare abrikozen verbouwd die aan een exclusief restaurant in München geleverd worden. En de in Oostenrijk bekende boer en brander Hans Reisetbauer maakt er abrikozen-brandewijn van. De wijnbouwgronden van Bernhard Ott liggen op 260-350 meter boven het zeeniveau. Ze slaan veel water op en de twee grote percelen, Spiegel en Rosenberg, zijn aan de Feuersbrunner Hengstberg naar het zuiden gericht. Warme zomerdagen, warme westenwinden en koele nachten zorgen voor druiven met aroma’s, diepte, mineralen, elegantie en finesse.

De familie Ott heeft al sinds 1889 wijngaarden in bezit. De grote doorbraak aan de andere kant van de Alpen en de enorme kwaliteitsstijging kwamen doordat ze overstapten op biodynamische landbouw. Bernhard Ott en zijn keldermeester Günter Weisböck letten op gesloten kringlopen, duurzame beplanting van de wijngaarden en gebruiken geen zware machines. Voor het bemesten wordt van compost, druivendraf, stro en hout humus gemaakt. In de grüner veltliners van Bernhard Ott komt het karakter van het terroir sterk naar boven en ze zitten vol met mineralen, glans, aroma’s en transparantie. Ott vindt zelf dat het werk in de wijngaard belangrijker is dan dat in de kelder en hij zegt: “alleen het werk in de wijngaard is van belang. De wijngaard is de bron van de kwaliteit, in de kelder kunnen alleen nog maar fouten gemaakt worden.”

Bernhard Ott vindt duurzame wijnbereiding met weinig toevoeging van zwavel en langere opslag op de gist belangrijk. Dit heeft hij geleerd toen hij in het buitenland was. Ook zijn nieuwe project werd beïnvloedt door de reizen die hij maakte; wijnen laten rijpen in grote kruiken. Deze methode werd gebruikt in de klassieke oudheid en nu nog in Georgië. Bernhard Ott noemde zijn wijn uit kruiken ‘Qvevre‘.

Het bedrijf van Bernhard Ott is een van de grootste namen van de Oostenrijkse wijnscene geworden. Zijn meesterwerken zijn heldere grüner veltliners met veel mineralen, die lang kunnen rijpen en lang houdbaar zijn (topwijnen kunnen 10 tot 20 jaar bewaard blijven). De wijnen zijn te vinden op de menukaarten van de wereldwijd beste restaurants. De wijnen zijn zeer zuiver en precies en de afgelopen 15 jaar steeds fijner en subtieler geworden. Sinds 2006 wordt biologisch dynamisch gewerkt.