Anima Negra

Anima Negra
2021 Anima Negra An/2
34,95 28,88
per pagina

Het wijnhuis Anima Negra komt van het fraaie eiland Mallorca en behoort tot het beste wijnhuis van de Ballearen en is de cultwijn van het eiland. Anima Negra is de eerste wijn van de bodega naar wie de wijn vernoemd is en de AN/2 de tweede wijn. Bij Ánima Negra Viticultor wil men de meest zuivere Calletwijn van de wereld maken. Nieuwe aanplant gebeurd met stekken van de beste wijnstokken die zonder Amerikaanse onderstok aangeplant worden.

1994: een aantal vrienden in Mallorca, waaronder huidige eigenaars Pere Obrador en Miquelangel Cerdá, praten in een bar over wijn en besluiten tussen pot en pint om zelf wijn te gaan maken. Ze hebben echter geen wijngaarden in bezit en zijn dus gedwongen om aan te kopen. Ze beginnen bescheiden met lokale druivensoorten, de enige die nog beschikbaar zijn om aan te kopen; al de andere druiven zijn niet meer te verkrijgen. De Callet was immers in het verleden de belangrijkste druif in de regio rond Felanitx (rond 1870 werd er niet minder dan 9 miljoen liter Callet-wijn geëxporteerd vanuit de haven van Felanitx). In 1919 werden al de producenten samengebracht in een grote coöperatie, waarvan de schitterende gebouwen nu nog getuige zijn van hun toenmalige succes. Het gebruik van deze druivensoorten, Callet, Mantonegro en Fogoneu, wordt ook voor Anima Negra net hun handelsmerk én hun succes. Anima Negra groeide uit tot dé topproducent van Mallorca. De Callet werd weer hip en ook andere domeinen zijn zich terug beginnen interesseren. Zij hebben intussen heel wat vieilles vignes op de kop kunnen tikken in de regio Felanitx en planten bovendien nieuwe stokken aan zonder Amerikaanse onderstok, gewonnen uit de pitjes van hun beste Callet-druiven.

De wijnen worden gemaakt in de oude gebouwen van Son Burguera, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw en waar toen al wijn werd gemaakt. De oude gebouwen zijn intussen met zorg en respect voor de traditie gerestaureerd. In topjaren wordt ook de Son Negre gemaakt, een unieke wijn, de essentie van Callet, waarvan het etiket telkens wordt geschilderd door de wereldberoemde Mallorcaanse schilder en vriend van het huis: Miquel Barceló.

Callet is de voornaamste druif. Hiervan bezitten ze 12 ha, hoofdzakelijk oude wijnstokken ouder dan 50 jaar. Callet is een variëteit met grote druiven, bij vinificatie een toonbeeld van elegantie met de typische mediterrane kruidige aroma’s. Meestal weinig alcoholisch, wat vervolgens wordt gecompenseerd door in beperkte mate Mantonegro en Fogoneu toe te voegen. Van deze laatste druiven bezitten ze van elk 1,5 ha.

In wit wordt er gewerkt met Premsal, de lokale variant van de Catalaanse Xarel.lo voor hun witte wijn Quibia. Soms gebeurt dat in combinatie met Callet, maar dan in wit gevinifieerd. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt. De wijngaarden bestaan uit leemachtige gronden met veel stenen en kiezels. Een hoog gehalte aan ijzeroxide zorgt voor een rode kleur. Zeer ondiepe bovenlaag en lage pluviometrie.

De drie percelen waarvan meestal de Son Negre komt, zijn kleine wijngaarden: zeer arme gronden met een extreme mineraliteit en zeer weinig waterretentie. De zeewind waait constant en de productie is minder dan 0,5 kg per wijnstok. Al de wijngaarden zijn kleine perceeltjes, omgeven door rotsen en bossen. Tussen de wijnstokken zijn er fruitbomen geplant, alle in een radius van 7 km rond Felanitx. De wijngaarden in Felanitx profiteren in de namiddag van een frissere zeewind die welgekomen is in de rijpingsperiode.

De druiven worden zeer vroeg in de ochtend geoogst om dan voor één dag in de koelcontainer geplaatst te worden alvorens aan de maceratie te starten. Koude maceratie voor de rode wijnen. De witte wijn krijgt een schilmaceratie van ongeveer 12 uur. Beide worden beschermd door koolstofsneeuw om oxidatie tegen te gaan. Daarna krijgt de witte wijn op inox cuves het gezelschap van zijn gistcellen.

De AN krijgt zijn fermentatie op grote houten foeders en betonnen cuves van respectievelijk 3000 en 5000 liter. Daarna vindt de malolactische gisting op barrique plaats en een élevage van ongeveer 17 maanden op Franse eik. De AN/2 krijgt zowel zijn gisting als malolactische gisting op inox cuves en een élevage van 13 maanden. Sinds het oogstjaar 2015 is er hier een uitbreiding van de parcelaire vinificatie. Ook tijdens de vatrijping blijven alle percelen gescheiden om de periode van vatrijping, type vat, soutirages etc individueel aan te passen wat de uiteindelijke kwaliteit ten goede komt. Voor enkele jaren hebben we zelf de blinde tasting van een waaier aan vatstalen kunnen meemaken. De bevindingen worden steeds getoetst aan de proefanalyses van de vorige maanden. Hieruit kan je veel informatie halen over de eigenheid van bepaalde percelen naar gelang jaargang en type vatrijping. Alles om het eindresultaat kwalitatiever te maken.