Somontano
Somontano - Tussen Catalonië en Navarra bevindt zich één van dé up & coming regio's van Spanje: Somontano. De regio is een schilderachtig gebied in de Spaanse regio Aragón, niet ver van het beroemde wijngebied Calatayud. De wijngaarden liggen in de uitlopers van de Aragonese Pyreneeën en het verkreeg, na een lange strijd, pas in 1983 zijn D.O.-status. Sindsdien heeft Somontano een indrukwekkende groeispurt laten zien. Want hoewel het gebied vrij klein is en maar een gering aantal producenten telt, zijn de wijnen er erg de moeite waard. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van een dertiental inheemse en buitenlandse druivensoorten. De wijnen hebben veelal een verfrissende lichtheid en verfijndheid en zijn een weerspiegeling van de inspanningen en bereidheid om te experimenteren van de bodega's
Somontano - Tussen Catalonië en Navarra bevindt zich één van dé up & coming regio's van Spanje: Somontano. De regio is een schilderachtig gebied in de Spaanse regio Aragón, niet ver van het beroemde wijngebied Calatayud. De wijngaarden liggen in de uitlopers van de Aragonese Pyreneeën en het verkreeg, na een lange strijd, pas in 1983 zijn D.O.-status. Sindsdien heeft Somontano een indrukwekkende groeispurt laten zien. Want hoewel het gebied vrij klein is en maar een gering aantal producenten telt, zijn de wijnen er erg de moeite waard. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van een dertiental inheemse en buitenlandse druivensoorten. De wijnen hebben veelal een verfrissende lichtheid en verfijndheid en zijn een weerspiegeling van de inspanningen en bereidheid om te experimenteren van de bodega's
Ondanks dat het meest bekend staat om zijn skigebieden, heeft de regio Somotano ook een kleine wijnscène. De naam, wat zich vertaalt naar "onder de berg", ligt aan de voet van de Pyreneeën met eindeloze groene velden en glooiende heuvels. Het handjevol locals is toegewijd aan het maken van wijnen, waarbij ze zich vooral richten op het maken van rustieke wijnen van lokale druiven. Somontano maakt unieke wijnen van lokale en internationale druiven. Ondanks zijn grootte maakt het gebied een scala aan wijnen met behulp van moderne technologie met de wijnstokken en in de wijnkelder. Terwijl het gebied voornamelijk Tempranillo maakt, heeft de lokale bevolking een scala aan andere druiven verwelkomd. Naast de lokale rode druiven van Moristel en Parraleta, maakt het gebied wijn met Bordeaux-druiven zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. Bovendien gebruiken ze gewone druiven uit de zuidelijke Rhône-vallei, zoals Syrah en Grenache. Wat de witte wijnen betreft, groeien er naast Macabeo ook druiven zoals Chardonnay.