Filteren

Sauternes (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 19

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Sauternes is een gemeente-appellatie ten zuiden van de stad Bordeaux. Het verschil tussen zoete wijn en de grote nobele zoete wijnen uit Sauternes en Barsac is als dag en nacht. Het verschil ligt in de complexiteit van deze wijnen, gemaakt van druiven die zijn beïnvloed door het proces van ‘pourriture noble’, het nobele rotten terwijl de druif nog aan de wijnstok hangt. Natruurlijk is de ultieme wijn in deze regio die van Premier Cru Superieur wijnhuis Château d’Yquem. Zoals gezegd, het complexe karakter van deze wijnen wordt veroorzaakt door de nobele rotting, de Botrytis cinera. De lage heuvels en een warm en vochtig klimaat zorgen voor een natuurlijke basis omde schimmelige en paddestoel-achtige groei te bevorderen, versterkt door ochtend-mist gevolgd door zon. De sporen van de Botyritis cinera vervangen de structuur van de druif met een paddestoel, die zich voedt met vocht uit de druif. Doordat hiermee vijf-zesde van het zuur in de druif, een derde van de suikers en ca. de helft tot twee-derde van het water wordt geconsumeerd, resulteert dit in een concentratie van het sap in een suikerrijk pulp. Daardoor is de opbrengst zeer laag, de beste châteaux hebben een opbrengst van 15 tot 20 hectolitere per hectare, minder dan de helft van de opbrengst in de Médoc. Daarnaast is de vinficatie complex en heeft een goede zoete wijn een behoorlijk deel duur nieuw eiken nodig.
Sauternes: Zoete wijnen van overrijpe, door nobele rot besmette druiven. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht en wordt het vruchtvlees geconcentreerd, waardoor het suikergehalte in de druif kan verdubbelen. De weelderige zoete en met bloemen geparfumeerde wijnen hebben zacht rijp fruit als perziken, pruimen en abrikoos in de smaak en een frisse finale. Bordeaux heeft bijna ideale omstandigheden voor het produceren van kwalitatief goede wijnen: een mild klimaat met genoeg zon en een complexe, arme, kalkrijke bodem.

De beste wijnhuizen trekken meerdere keren de wijngaarden in om alleen de aangetaste druiven te plukken. De oogst betaat hierdoor soms wel uit 8-10 rondgangen (tri succesif) door de wijngaard. De eerste meestal in september en de laatste tot ver in oktober of zelfs november.

Druivenrassen: sauvignon, blanc, semillon.

Sauternes (Appellatie)

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!