Filteren

Loire

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 65

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het Franse wijngebied van de Loire is gezegend met de langste rivier van Frankrijk, die zich uitstrekt over meer dan 1000 kilometer van de Ardeche in het zuidoosten tot de Golf van Biscaye, waar het uitmondt in zee na langs steden zoals Orléans, Tours en Nantes te stromen. Langs de oevers van deze majestueuze rivier ontvouwt zich de Loirevallei, beroemd om haar frisse, fruitige witte wijnen die bijzonder goed gekoeld worden genoten.

Geschiedenis 

De geschiedenis van dit gebied is doordrenkt van rijke intriges en oude oorlogen. Tijdens een beslissende veldslag bij Orléans in 1429, onder leiding van de legendarische Jeanne d’Arc, werd de Loirestreek terugveroverd op de Engelsen. Deze overwinning markeerde het begin van een bloeiperiode, waarin Franse vorsten de Loire tot hun favoriete verblijfplaats maakten. Dit gebied, ook wel de 'Tuin van Frankrijk' genoemd vanwege zijn adembenemende landschappen, herbergt indrukwekkende kastelen zoals het 440-kamer tellende Château Chambord en het prachtige Château Chenonceau.

Grond en klimaat

De bodem van de Loirestreek, rijk aan tufsteen, heeft gezorgd voor de vorming van talloze grotten. Wijnboeren maken gebruik van deze grotten om hun wijnen op te slaan vanwege hun constante temperatuur van ongeveer 14°C tot 15°C gedurende het hele jaar. Dit natuurlijke klimaat biedt de perfecte omstandigheden voor het rijpen van wijnen, vooral in de beroemde wijngrotten van Saumur, waar mousserende wijnen worden geproduceerd.

Het klimaat varieert sterk in de Loirevallei, van continentaal in Pouilly-Fumé en Sancerre tot de invloed van de zee in Muscadet. Dit resulteert in een diversiteit aan wijnen die variëren van frisse, fruitige sauvignon blancs tot krachtige, volle cabernet francs.

Druiven 

Wat druiven betreft, wordt in de Loire zowel gewerkt met inheemse als Franse druivenrassen. Chenin blanc, een aromatische druif met een hoge zuurgraad, levert de basis voor zowel droge, mousserende als zoete wijnen. Sauvignon blanc, bekend om zijn kenmerkende asperge- en kruisbessensmaak, wordt gebruikt voor heerlijke droge wijnen, zoals Touraine Sauvignon en Pouilly-Fumé. Voor rode wijnen zijn cabernet franc en gamay prominent aanwezig, vooral in gebieden zoals Chinon en Bourgueil, waar ze stevige en volle wijnen produceren.

In de regio zijn er verschillende gerenommeerde appellations, zoals Pouilly-Fumé en Sancerre, die bekend staan om hun kwalitatief hoogstaande sauvignon blancs. Touraine is het grootste wijngebied, waar zowel witte als rode wijnen worden geproduceerd van druivenrassen zoals sauvignon blanc, chenin blanc en gamay. Anjou-Saumur staat bekend om zijn rosés en zoete wijnen, terwijl Muscadet, met zijn melon de bourgogne-druiven, de beste viswijnen voortbrengt.

 

Loire

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!