2022 Château Soucherie Coteaux du Layon Patrimoine

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
- Koop 6 voor 18,95 15,66 en bespaar 5%
Omschrijving
Het klimaat in de Vallée du Layon is perfect geschikt voor de ontwikkeling van botrytus cinerea (edele rotting). De koele, vochtige nachten, de ochtenddauw en –mist, afgewisseld met warme, zonnige middagen zorgen voor een gecontroleerde groei van deze schimmels. Dit zorgt voor prachtige zoete wijnen met een uniek, complex karakter.
De druiven voor de Château Soucherie Coteaux du Layon Patrimoine worden op verschillende momenten geoogst, waarbij alleen de perfect rijpe druiven worden geselecteerd. Na een zachte persing vindt een spontane vergisting plaats met behulp van de natuurlijke gisten, waarna de wijn nog 12 maanden verder rijpt in eikenhouten vaten. Het resultaat is een zachte, lichtzoete wijn met een mooie balans tussen rijpheid, suikers en frisse zuren. In de neus aroma’s van sappig citrusfruit en wat rijper fruit, zoals lychee. Aangenaam rond en lichtzoet van smaak met levendige zuren. De wijn is (goed gekoeld) dorstlessend en lekker als aperitief.
Over Château Soucherie
Château Soucherie bezit 28 hectare wijngaard waarop Chenin Blanc en Cabernet Franc zijn aangeplant. Hiervan worden de Anjou Blanc, Rouge en Villages Rouge gemaakt. Daarnaast heeft het domein wijngaarden in Coteaux du Layon (o.a. de premier cru Chaume) en in Savennières (Clos de Perrières). Op dit moment is het château nog in conversie naar volledige biologische wijnbouw, waarvoor het huis in 2022 de officiële certificering zal ontvangen. Lees meer onder de tab: Wijnhuis
WIJN-SPIJS SUGESTIES:
-
Hollandse geitenkaas met walnoten en honing
De frisse zuren en het zoete karakter van de wijn balanceren perfect met de romigheid van de geitenkaas en het nootachtige accent. -
Thaise kip met kokosmelk en limoen
De wijn houdt mooi stand bij de lichte kruidigheid en romigheid van het gerecht en versterkt het frisse citruskarakter. -
Salade met mango, avocado en rivierkreeftjes
Het exotische fruit en de zachte structuur van de salade sluiten naadloos aan bij de aromatische zoetheid van de wijn. -
Appelgalette met amandelspijs en kaneel
De gekaramelliseerde appels en kruidige accenten combineren prachtig met het rijke, honingachtige profiel van de wijn. -
Foie gras met brioche en gekonfijte vijgen
De romige, vette structuur van de foie gras vraagt om de frisse zoetheid van deze Coteaux du Layon, terwijl de vijgen de wijnaroma’s verdiepen. -
Kwartel gevuld met appel, ui en rozijnen, geserveerd met een jus van cider
De combinatie van zoet, hartig en kruidig in het gerecht wordt verfijnd ondersteund door de levendige zuren en de rijke textuur van de wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Coteaux du Layon |
Wijnhuis | Chateau Soucherie |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Zoet |
Drink momenten | Lekker luxe |
Wijnhuis
Mocht je een keer rondreizen in de Loire, dan is een bezoek aan Château Soucherie een absolute aanrader. Het indrukwekkende château ligt 25 kilometer ten zuidwesten van Angers, iets buiten het dorp Beaulieu sur Layon, prachtig gelegen tussen de wijngaarden. Op het domein wordt niet alleen wijn gemaakt, maar heeft men ook luxe chambres d’hôtes, gîtes en ruimte om grote meetings te organiseren.
Het château kent een lange historie, maar er wordt pas sinds 1952 wijn gemaakt. Château Soucherie kwam in dat jaar in handen van een wijnmakersfamilie, die met hun wijnen al snel bekendheid verworven in de hele regio. Met de overname door de familie Beguinot in 2007 maakte het huis een enorme groei in kwaliteit. De kelders werden gerenoveerd en uitgerust met moderne wijnmaakapparatuur. Ook de wijngaarden werden grondig aangepakt: chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest werden vervangen door natuurlijke producten, en er kwam steeds meer focus op kwaliteit en terroirexpressie in de wijnen. De talentvolle wijnmaker Thibaud Boudignon is geen man van dikke wijnen, maar van lage rendementen en wijnen die het terroir laten spreken. Dit leidt tot zeer pure wijnen met een grote mate van finesse, complexiteit en lengte, zeer geschikt voor de klassieke Franse keuken!
Château Soucherie bezit 28 hectare wijngaard waarop Chenin Blanc en Cabernet Franc zijn aangeplant. Hiervan worden de Anjou Blanc, Rouge en Villages Rouge gemaakt. Daarnaast heeft het domein wijngaarden in Coteaux du Layon (o.a. de premier cru Chaume) en in Savennières (Clos de Perrières). Op dit moment is het château nog in conversie naar volledige biologische wijnbouw, waarvoor het huis in 2022 de officiële certificering zal ontvangen.