Filteren

Abruzzo (Appellatie)

Op eenzame hoogte torent de Gran Sasso boven de rest van de Apennijnen uit. Dit bergmassief ligt samen met het massief van de Maiella in de regio Abruzzen (Abruzzo), en bepaalt voor een belangrijk deel de klimatologische omstandigheden van de regio. Feitelijk bestaan de Abruzzen uit een smalle strook berg- en heuvelachtig land, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In het binnenland overheerst een duidelijke continentaal klimaat, gekenmerkt door warme zomers en koude winters en eveneens een groot verschil in dag- en nachttemperaturen. Aan de kust worden deze temperatuurschommelingen getemperd door de aanwezigheid van de zee. De Abruzzen beschikken over drie DOC classificaties, de Montepulciano d'Abruzzo, de Trebbiano d'Abruzzo en de kleinere Controguerra, en 9 IGT's . Het aandeel van de DOC-wijnen op het totaal is helaas nog erg laag: minder dan 20%. De laatste jaren legt men zich echter, zoals in heel Italië, meer en meer toe op de verhoging van de kwaliteit door vermindering van het wijngaardareaal en is het streven meer gebottelde wijnen dan bulk-wijnen op de markt te brengen. Hoewel er tegenwoordig steeds meer geëxperimenteerd wordt met internationale druivenrassen zoals de Chardonnay en de Cabernet Sauvignon, overigens met goed resultaat, is een groot deel van de producenten trouw gebleven aan het gebruik van lokale druivensoorten. De meeste witte wijn is afkomstig van de Trebbiano terwijl het overgrote deel van de rode wijnproductie afkomstig is van de druif waaraan de Abruzzen haar bekendheid dankt: de Montepulciano (niet te verwarren met het gelijknamige stadje in Toscane waaraan de Vino Nobile di Montepulciano zijn naam ontleent). De Montepulciano heeft veel potentieel en brengt zeer karakteristieke wijnen voort, die steeds meer lof oogsten van wijncritici. Onlangs is één van deze wijnen zelfs als beste wijn van Italië verkozen door het prestigieuze wijntijdschrift 'Gambero Rosso'! Over het algemeen combineert de wijn van de Montepulciano finesse met kracht en is daardoor zeer geschikt bij rood vlees. De lichtere variant is de Cerasuolo, die uitstekend past bij diverse pasta-gerechten en wit vlees en gevogelte. De witte wijn van de Trebbiano d'Abruzzo is overwegend droog en fris en kan, afhankelijk van de producent, werkelijk van grote klasse zijn. Het is hoe dan ook een prima begeleider van allerhande visgerechten en gevogelte. In tegenstelling tot de beide DOC's voor de Trebbiano en de Montepulciano, die in de hele regio toegekend kunnen worden, beslaat de DOC Controguerra maar een klein gebied in het noorden van de regio, in de provincie van Teramo. Hier maakt men rode en witte wijnen van respectievelijk Montepulciano, Ciliegiolo of Cabernet en de Trebbiano, Passerina of Chardonnay. De IGT's zijn meestal vernoemd naar de inheemse druivensoort waarvan ze gemaakt zijn.
Abruzzo (Appellatie)

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!