Bezig met laden... 4261 view(s)

Alles over de wijnen uit Valpolicella

Valpolicella en wijn in het kort

Het Valpolicella gebied is een prachtig gebied waar veel wijn wordt geproduceerd. Deze regio is een gebied in Verona, Italië. Valpolicella staat bekend als het pareltje in de Veneto streek.

De naam Valpolicella komt uit een mengsel van Grieks en Latijns. Het vertaalt zich naar ‘de vallei van de vele kelders’. Er komen vier soorten wijnen uit het pareltje van de Veneto streek. Valpolicella Classico, Ripasso, Amarone en Recioto. De namen van de wijnen duiden op de productiemethodes die zijn gebruikt!

Soorten druiven uit de Valpolicella regio

Er zijn verschillende soorten druiven die worden gebruikt in het Valpolicella gebied. Corvina, Rondinella en de Molinara zijn de meest belangrijke druiven. De belangrijkste druif is de Corvina druif.

De Corvina druif is een blauwe druif met een dikke schil. Corvina heeft herkenbare geuren van aardbeien, kersen en zwarte peper. De dikke schil beschermt de Corvina tegen schimmels, maar is een goede druif om te laten indrogen. Indrogen van de druiven gebeurt bij Amarone wijnen en bij Recioto wijnen! 

Wat voor wijnen komen er uit Valpolicella?

Er zijn verschillende, heerlijke Italiaanse wijnen uit deze regio komen, waaronder deze vier soorten:

Valpolicella Classico

Ook wel de 'normale valpolicella'. Dit zijn wijnen gemaakt van druiven uit de oorspronkelijke regio, het historisch hart van veel DOC- en DOCG-gebieden. 

Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso is een bijzondere soort wijn. De wijn is opgebouwd uit de Valpolicella Classico en gist restanten van Amarone wijn. Deze twee soorten wijn worden in één vat gestopt. Er komt dan een tweede gisting van de wijn en dit verhoogt het alcoholpercentage en de hoeveelheid tannines. De Ripasso is een krachtigere wijn met veel smaak, kleur en textuur.

Valpolicella della Amarone

Amarone wijnen zijn wijnen met een hoog alcoholpercentage. De wijn is gemaakt van gedroogde druiven. De druiven worden 120 dagen gedroogd op rieten matjes. Amarone wijnen liggen rond de 15% alcohol percentage. Lees meer over Amarone wijnen!

Recioto della Valpolicella

Recioto wijnen is, net zoals de Amarone wijnen, gemaakt van ingedroogde druiven. Ze hebben dan wel hetzelfde begin process, maar ze zijn zeer anders in smaak. Amarone wijnen zijn droge, of off-dry, wijnen. Recioto della Valpolicella zijn zoete wijnen. Er wordt gezegd dat een Amarone wijn is ontstaan toen een Recioto-fermentatie te lang had geduurd.

Druiven voor Recioto hebben een minder lange droging dan Amarone wijnen. Voor Recioto worden de druiven – give or take – 80 dagen gedroogd.

De wijngaarden van Rubinelli.

Een wijn uit de Valpolicella regio bestellen?

Geen probleem! Grandcruwijnen heeft een mooi aanbod van Valpolicella Classico, Ripasso en Amarone wijnen. Hieronder ziet u onze aanbevelingen :)

Rubinelli Vajol Valpolicella Classico DOC - $

Als eerste dan een Valpolicella Classico. Deze wijn is van Rubinelli Vajol en bestaat uit 45% Corvina, 35% Corvinone, 15% Rondinella en 5% Molinara. De Grand Cru wijngaarden van Rubinelli liggen in het gebied de Vajol en behoort tot de mooiste gedeelte in de Veneto. 

 

De druiven heeft een opvoeding van 6-9 maanden in RVS. Een robijnrode kleur in het glas en aroma’s van rood fruit, granaatappel, kersen en hints van kruiden.

 

 

 

Tedeschi Valpolicella Doc Superiore Maternigo - $$

Dit is ook een Valpolicella Classico. Een bijzonder krachtige, klassieke en grootse rode wijn. 40% Corvina, 30% Corvinone, en 30% Rondinella druiven werden gebruikt voor het produceren van deze Maternigo, welke slechts van één wijngaard afkomstig zijn

 

Deze wijn heeft een rijping in houten Slavonisch eiken vaten van 20-25 hl gehad. Deze wijn smaakt mooi krachtig en rijp, is warm, soepel en zwoel, met een lichte bitter, heerlijk kersenfruit, goede zuren en een stevige afdronk.

 

Villa Loren Valpolicella Ripasso DOC - $

Op naar de volgende rode wijn! De Ripasso wordt ook wel de baby-amarone genoemd aangezien de wijn wordt gemaakt met de most van de Amarone. Om de wijn zijn mooie frisheid te houden rijpt de wijn gedeeltelijk in roestvrijstalen vaten en gedeeltelijk in eikenhouten vaten voor 12 maanden.

 

Een mooie stevige wijn met aroma’s van kersen, pruimen, frambozen en hints van espresso en leder.

 

 

Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico Superiore DOC - $$

Deze Valpolicella Ripasso heeft een opvoeding gehad in grote eiken vaten voor minimaal 24 maanden en hierna nog minimaal 1 jaar flesrijping.  

 

In het glas heeft deze wijn de typische, diepe robijnrode kleur. In de neus is de eerste aanzet vol met een intens bouqet van rood fruit met aangename hints van kruiden, een beetje donkere chocola, tabak en beetje leder. In de mond is wijn verrassend fris en een evenwichtige, wat toch wel het handelsmerk is van Rubinelli.

 

 

Aristocratico Amarone della Valpolicella DOCG - $ 

Een Amarone met rijke aroma's van rijp fruit, kruiden, tabak en kersenjam. De wijn heeft zachte tannines en is rond, met een veelheid aan rijp fruit smaak. Ook de heerlijke smaken van kersenjam, pruimen en rozijnen zijn volop aanwezig.

 

Na het oogsten worden de druiven gedroogd wat zorgt voor een rijke en volle smaak. Vervolgens worden de druiven langzaam gefermenteerd; het contact met de druivenschillen duurt ongeveer 2 maanden. Tenslotte rijpt de wijn voor 24 maanden in eikenhouten vaten.

 

 

Rubinelli Vajol Amarone della Valpolicella Classico DOCG - $$

Tot slot, de Amarone van Rubinelli. 40% Corvina, 40% Corvinone, 10% Rondinella, 5% Molinara en 5% Oseleta.

 

De geselecteerde druiven worden vier maanden gedroogd en daarna gefermenteerd bij een gecontroleerde temperatuur. Het wijnhuis Rubinelli geeft de wijn alle tijd in grote eiken vaten voor een periode van minimaal 36 maanden en daarna krijgt de wijn nog 2 jaar flesrijping voordat deze top-amarone op de markt komt.