Bezig met laden... 2182 view(s)

Alles over Amarone della Valpolicella

Amarone in het kort

Amarone komt uit Veneto, Italië. Nog preciezer, Valpolicella. Valpolicella ligt in de Veneto streek. Een Amarone wijn kan bestaan uit drie soorten druiven: Corvina, Rondinella, Molinara (deze komt minder vaak voor).                                           

Het alcoholpercentage van de wijnen is minimaal 14%, maar ligt vaak rond de 15% alcohol.

 

Amarone della Valpolicella wijnen

Amarone wijn, je hebt het vast wel eens ergens gehoord, maar wat is Amarone wijn nu eigenlijk?

Italië heeft één van de oudste wijnculturen ter wereld en heeft een enorm aantal verschillende soorten wijnen. Van licht en fris in Friuli, complex en stevig in Piedemonte en verfijnd uit Bolgheri. Met Italiaanse wijnen kan je alle kanten opgaan!

Italië map met Veneto en Valpolicella

 

 

 

 

 

De Amarone wijnen komen uit de Veneto regio in Italië.

 

 

 

 

 

 

De druiven die worden gebruikt voor de Amarone wijnen zijn Corvina druiven en Rondinella druiven. Minder vaak wordt de Molinara druif gebruikt.

De oogst vindt meestal plaats in begin oktober en alleen de echt rijpe druiven worden geplukt. Na de oogst worden de druiven op rieten matjes gelegd en vervolgens worden de druiven 120 dagen gedroogd, deze methode heet appassimento.

Tijdens dit proces, verdampt het vocht uit de druiven en verliezen ze bijna de helft van hun volume. Hierdoor zijn de druiven extra geconcentreerd en verkrijgen ze een enorm hoog suikergehalte.

Suiker wordt tijdens het gisting proces omgezet tot alcohol, en daarom hebben Amarone wijnen een hoog alcoholpercentage!

Na het drogen van de druiven, is het eindproduct nog lang niet klaar. Amarone wijnen moeten lang rijpen op hout, minimaal 2 jaar!

Er zijn verschillende gradaties in het rijpingsproces:

 • Amarone: minstens 24 maanden (2 jaar) op hout
 • Amarone Riserva: minstens 48 maanden (4 jaar) op hout

Er zijn, over het algemeen, drie stijlen die de huidige productie Amarone domineren:

 • Een eenvoudigere versie, meestal met minder houtveroudering, laat zijn vriendelijkere kant zien. Velen geloven dat Amarone het best gedronken kan worden op zijn 10e verjaardag, wanneer de wijn nog steeds draait om rondheid, zachtheid en harmonie.
 • Kleinere partijen van het allerbeste fruit van een wijnteler worden apart gefermenteerd en krijgen vaak extra houtrijping; deze 'premium' of Riserva-versie kan tot 20 jaar meegaan in de fles.
 • Ten slotte omvat de meer 'modernistische' interpretatie van Amarone een meer geconcentreerde, langer houdbare en minder oxidatieve stijl van wijn door het gebruik van kleinere (225L of 500L) nieuwe eikenhouten vaten.  

 

Wat eet je bij Amarone wijn?

Waarom is het combineren van Amarone met eten zo’n uitdaging? Tijdens het combineren van wijn en spijs, is het doel om elke hap te verlichten met een slok. Amarone wijnen hebben een comlplexe aard. Er is dus rijk voedsel nodig om de wijn en het eten in balans te houden.

Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval en vele andere gerechten uit de Veneto.

Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert.

Vis gerechten en Amarone is afgeraden.

Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.

 

Op welke temperatuur moet ik Amarone drinken?

Amarone is het lekkerst in grote ronde wijnglazen en de beste serveertemperatuur ligt tussen de 18°C ​​en 20°C.

 

Wijnjaren Amarone

 • 2016 – Dit jaar was een relatieve opluchting voor telers: ze werden gespaard van de extremen van nat en koud versus de droogte en hitte in 2014 en 2017. Na iets onder het gemiddelde temperaturen in juli en augustus, bracht september ideaal weer in de aanloop naar de oogst. De vintage van 2016 zou genoeg moeten bieden om van te genieten.
 • 2015 - Een lange, hete en droge zomer gaf grote, rijpe en rijke wijnen met een goede fenolische rijpheid. Potentieel uitstekende wijnen die vooral bewaard moeten bewaard.
 • 2014 – Een notoir nat en koel jaar: Veel wijnen zijn perfect drinkbaar maar aangeraden om deze jong te drinken.
 • 2013 – Een koeler dan gemiddelde zomer werd gevolgd door een warme en zonnige herfst. De wijnen zijn bijzonder aromatisch en tonen echte finesse. Drinken vanaf 2020.
 • 2012 - De weersomstandigheden werden wisselvallig na een intens hete zomer. Deze grote, genereuze wijnen beginnen goed te drinken.
 • 2011 – Een hoog aangeschreven vintage die uitgebalanceerde wijnen produceert die hun hoogtepunt naderen.
 • 2010 – Een koeler dan gemiddeld jaargang: hoewel de wijnen misschien geen vlees hebben, hebben ze goede aroma's en zijn ze voornamelijk volledig gerijpt.

 

Amarone wijn proberen

Wilt u zelf deze speciale wijnen proberen? Geen probleem! Hieronder is een kleine selectie van onze Amarone wijnen.

2016 Bolla Le Poiane Amarone della ValpolicellaBolla Le Poiane Amarone della Valpolicella - $$

Bolla is een van de oudste Amarone huizen en ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen.

De Le Poiane Amarone wordt alleen gemaakt in de topjaren en rijpt langer dan de standaard Amarone dus advies is zeker een paar flesjes apart te leggen. De fles zit ook in een luxe papieren hoes. Een sierraad op tafel.

 

 

 

 

 

2016 Aristocratico Amarone della Valpolicella DOCGAristocratico Amarone della Valpolicella DOCG - $

Deze Aristocratico Amarone is mooi diep robijnrood van kleur en zeer aromatisch. Rijke aroma's van rijp fruit, kruiden, tabak en kersenjam. De wijn heeft zachte tannines en is rond, met een veelheid aan rijp fruit smaak.

Na het oogsten worden de druiven gedroogd wat zorgt voor een rijke en volle smaak. Vervolgens worden de druiven langzaam gefermenteerd; het contact met de druivenschillen duurt ongeveer 2 maanden. Tenslotte rijpt de wijn voor 24 maanden in eikenhouten vaten.

 

 

 

 

2013 Rubinelli Vajol Amarone della Valpolicella Classico DOCGRubinelli Vajol Amarone della Valpolicella Classico - $$$

Deze wijn krijgt alle tijd in grote eiken vaten voor een periode van minimaal 36 maanden en daarna krijgt de wijn nog 2 jaar flesrijping voordat deze top-amarone op de markt komt.

Bij Rubinelli maakt men authentieke amarone's met een fraaie frisheid waarin fruit overheerst en niet de suikers. Het is een goed gestructureerde wijn ondersteund door een goede zuurgraad.

 

 

 

 

 

 

2009 Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico RiservaQuintarelli Amarone della Valpolicella Classico Riserva - $$$$

Uiteraard is deze lijst niet compleet zonder de bekende Quinaterlli.

Van de fameuze 2009 jaargang heeft men bij Quintarelli 1 vaatje achtergehouden die 11 jaar later is gebotteld, vandaar de Riserva uitvoering. Het is bijna onbeschrijfelijk wat deze zeer lange rijping (11 jaar) doet met deze wijn. Dit is een wijn met 30+ jaar bewaarpotentieel.

Quintarelli heeft totaal slechts 11 ha aan wijngaard. De wijn is zeer intens robijnrood, met een geweldig krachtig boeket van rood fruit, kersen, pruimen aangevuld met cacao, zoethout en vanille.

De smaak is vol, intens met een enorm verfijnde elegantie en een opmerkelijk lange krachtige afdronk en ongeëvenaarde complexiteit