2022 Tiefenbrunner Turmhof Chardonnay
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2027 |
Omschrijving
Het huis Tiefenbrunner hoeft bijna geen introductie en de Turmhof serie bevat de high quality wijnen van Tiefenbrunner welke een houtopvoeding krijgen op grote barrels (1500 - 5000 liter) gedurende ca. 7 maanden met regelmatige batonnage. De houtrijping geeft een extra dimensie en elegantie maar is bijna niet te onderscheiden doordat Tiefenbrunner erg veel waarde hecht aan frisheid en elegantie (om die reden rijpen de wijnen ook in zeer grote barriques van enige jaren oud). De Turmhof Chardonnay is in het glas mooi goudgeel. In de neus heerlijke geuren van citrusfruit, iets vet, gecompleteerd met een vleugje hout. De smaak is vrij krachtig, mooi zuiver, een wijn die rond en sappig is, lekker mondvullend. De druiven voor de Castel Turmhof Chardonnay worden geoogst van wijngaarden die een iets lager rendement hebben dan die voor de gewone Chardonnay. Dat levert wijnen op met meer concentratie en diepte. Een klein deel, ongeveer 10%, gist op nieuwe eiken vaten. Dit geeft de wijn net even een houttoets en een fraaie complexiteit.
Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuid–Tiroler sfeer. Buiten op het terras genieten bezoekers van een lekker glaasje wijn. Veel toeristen op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg leggen hier even aan voor een glaasje wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard.
Het is vooral Christophe Tiefenbrunner, die in 1991 begon, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola´s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenprielen zijn heel typerend voor de streek, maar ze hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie verminderd van een miljoen flessen tot zo´n 600.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 hectare eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten.
De productie bestaat hier voor 70% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige nogal ongebruikelijk.
Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn zeer geschikt voor het maken van witte wijnen.
Houtrijping wordt hier weinig toegepast. En als de wijn al op hout ligt, dan gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt er in om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.
Oogstjaar 2021 - 92pt (Dutch Wine Apprentice)
Oogstjaar 2022 - 16pt (Perswijn)
Oogstjaar 2022 - 91pt (Wine Spectator)
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Trentino |
Appellatie | Alto Adige |
Wijnhuis | Tiefenbrunner |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuidtiroler sfeer. Buiten op het terras genieten bezoekers van een lekker glaasje wijn. Veel toeristen op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg leggen hier even aan voor een glaasje wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard. Het is vooral Christophe Tiefenbrunner, die in 1991 begon, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola’s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenpriëlen zijn heel typerend voor de streek, maar ze hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie verminderd van een miljoen flessen tot zo’n 600.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 hectare eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten. De productie bestaat hier voor 70% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige nogal ongebruikelijk. Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn zeer geschikt voor het maken van witte wijnen.Houtrijping wordt hier weinig toegepast. En als de wijn al op hout ligt, dan gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt er in om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.
Nog maar enkele tientallen jaren geleden was Alto Adige het toneel van ernstige politieke spanningen, compleet met ondergrondse terreurorganisaties. De protesten richtten zich tegen de overdracht van dit gebied door Oostenrijk aan Italië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het fraaie berglandschap werd plotseling omgedoopt van Südtitol in Alto Adige. Voor veel van de Duitstalige inwoners een gebeurtenis waar men niet snel aan kon wennen. Nog altijd spreekt een deel van de mensen in deze streek Duits, hoewel het hier vooral vertegenwoordigers van de oudere generaties betreft. Als compromis heeft Alto Adige een autonome status gekregen, waarbij het Duits gelijkgesteld is aan het Italiaans. Verkeers- en plaatsnaamborden in deze streek zijn dan ook consequent tweetalig. Het geeft deze streek een bijna Elzas-achtige uitstraling.Ook wat de wijnen betreft zijn er overeenkomsten met de Elzas. Net als in deze Franse wijnstreek heeft men de neiging om veel verschillende wijnen te maken van allemaal aparte druivenrassen. Bovendien zijn sommige van deze druivenrassen precies dezelfde. Pinot Bianco (Pinot Blanc) en Pinot Grigio (Pinot Gris) onder andere, evenals de (Gewürz)traminer. Alto Adige heeft daar nog populaire rassen als Sauvignon en Chardonnay aan toegevoegd. Voor de rode wijnen is de lokale Lagrein zeer populair, naast druiven van buitenlandse afkomst als Merlot en Cabernet-Sauvignon. De blauwe druiven staan vooral aangeplant in warmere, lager gelegen wijngaarden, gericht op het zuiden en zuidwesten. Het accent bij de aanplant ligt nog altijd op blauw, hoewel het koele bergklimaat erg geschikt is voor witte druiven. Dat klimaat verklaart ook het verschil in stijl met de wijnen uit de Elzas. Die uit Alto Adige zijn gewoonlijk wat frisser en fijner. De hoge ligging van de wijngaarden, tussen de 250 en 1000 meter, staat garant voor deze stijl. De wijngaarden bevinden zich vooral op de zuidelijke hellingen van de valleien van de Etsch (Adige) en de Eisack (Isarco). Ze staan in de winkel met de DOC Südtiroler/Alto Adige, in combinatie met de naam van het druivenras.