2022 Domaine Didier Dagueneau Blanc Fume de Pouilly Pur Sang

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2025 - 2035 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Didier Dagueneau is wereldberoemde Franse wijnmaker die zijn stempel heeft gedrukt op de Pouilly-Fumé. Hij overleed in 2008, maar zijn zoon Benjamin die al jaren bij zijn vader in het bedrijf zat nam met dezelfde passie en hetzelfde talent het bedrijf over. Iedere wijnliefhebber kent de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de beste en meest gezochte Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van ieder serieus sterrenrestaurant. De rolls royce onder de Pouilly Fumé. Hier kunnen ook wij maar enkele flessen van verkrijgen. Dit door de simpele reden dat er maar een zeer beperkt aantal flessen worden geproduceerd en dit dan onder alle top wijnhandelaars over de gehele wereld wordt verspreidt.
Deze Pur Sang is een icoon in de wijn wereld! De Fermentatie vind plaats in houten vaten van 450 en 600 liter, en de sigaren barriques die destijds door Didier zelf ontworpen zijn. De druiven zijn afkomstig uit een wijngaard in het noorden van St. Andelain, genaamd "La Folie". De volledige oogst geschiedt manueel en wordt uiterst streng geselecteerd. Deze wijn zit tussen de En Chailloux ( zijn meest zachte en vriendelijke wijnen) en Cuvée Silex (zijn meest gestructureerde wijnen) in.
Didier, de illustere vader van Louis Benjamin liet de most van de sauvignon druiven al op eikenhouten vaten vergisten, iets dat zeer ongebruikelijk is voor Pouilly-Fumé. De druiven worden met de hand en zeer selectief geplukt. De wijnkelder is zodanig opgebouwd, dat pompsystemen overbodig is. Op de speciaal vervaardigde langwerpige vaten staat 'D.S.L.S' gebrandmerkt. Dit zou staan voor 'Dieu seul le sait' (slechts God kent het geheim). Ondanks de hoge zuurgraad van de wijn, wordt nooit malolactische gisting toegepast. Pur Sang, betekent volbloed of rasecht. De wijn is hoofdzakelijk afkomstig van sauvignonfruit van een relatief kleirijk terroir. Deze Blanc Fume de Pouilly ruikt enorm spannend. Er zijn zoveel indrukken. Van vlierbloesem, witte perzik, limoen tot grapefruit en cassis. In de mond kan de structuur bijna worden verward met een grandioze riesling: weelderig, levendig rijk aan mineralen, stenige en ziltige aspecten. Dit gaat om zowel toegankelijke nuances als nog verborgen tonen, die het zoeken waard zijn om in te schatten hoe de wijn de jaren daarna zich zal ontwikkelen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Pouilly-Fumé |
Wijnhuis | Domaine Didier Dagueneau |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2030
From four parcels in Colombier and vines averaging 33 years of age, the 2020 Pinot Noir Pur Sang was picked with extremely low yields (15 hectoliters per hectare) and 98° Oechsle. Cigar perfume and super ripe cherry aromas open to an elegant, lush and intense, pretty smooth and textured Pinot with fine tannins but a baroque stature. This is a full-bodied and rich red with fine tannins intermingled with saline acidity. 13.3% stated alcohol. Diam cork stopper. Tasted in Zurich, February 2023.
Published: Feb 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2035
From: Sancerre: Combat Fatigue (Aug 2024)
The 2022 Pur Sang is done in a really sophisticated style. Despite its long élevage, it needs a little more time for its oak (demi-muids and cigar-shaped barrels) to integrate fully and for its sense of strictness to mellow. But this isn't a wine you'd crack open on release anyway. It is pure and clear, with fine texture and a tenderness to its core. The 2022 shows fine lines and length, with tangy green flavors like cornichons and dill meeting green orange on the finish.
- By Rebecca Gibb MW on July 2024
The life and now legend of Didier Dagueneau put the otherwise unremarkable village of Saint-Andelain on the map. Dagueneau died at age 52 in the ultralight plane he was flying, and the whole wine world mourned his passing. His two children, Louis-Benjamin and Charlotte took over the domaine. Still, you'll meet the winemaker Jean-Philippe Agisson on a visit. The Dagueneau wines blew the market away when they were first released, and they remain a benchmark in Pouilly Fumé, but the gap between Dagueneau and the rest of the field is not the gulf it was when he burst on the scene although the price tag would suggest otherwise.
Dagueneau’s inspiration for Silex, his most famous cuvée, was Marcel Guitton, the original single vineyard Sancerre producer, who first put silex (flint) on the wine label. Today, it is the most important wine in the range in terms of volume produced. Despite the warm, dry conditions of 2022, it is almost reminiscent of a tight, dry Riesling with a clear terroir rather than varietal character. It needs time in bottle to relax. These are wines made within the boundaries of the Pouilly Fumé appellation. Still, they have been labeled as Vin de France since the 2017 vintage following the appellation tasting panel’s rejection of a wine. The taut, precise and mineral Monts Damnés cuvée (planted in 2002) remains under the Sancerre appellation, and the 2022 vintage is rather closed on release. Still, it shows a tenderness and prettiness that Pouilly-Fumé does not naturally provide. The wines are all made in the same way to highlight the different sites, whether it’s the one-third marl and two-thirds flint component of the ‘entry’ wine Blanc, etc. or the richer clays of Buisson Renard, which gives the wine rounded shoulders. In 2022, the latter offers ripeness and depth yet retains a sense of line and length, even a salty character. The Pur Sang cuvée hails from the village of Saint Laurent l'Abbaye, about 5km northeast of the domaine, and is perhaps the most distinctive cuvées when tasting a full Dagueneau flight. The parcel has a chalky bedrock overlaid by flint pebbles, making for well-draining soils and producing real finesse, clarity and tension. In 2022, it retains tangy green herbs (dill) and green orange, and on release, it’s a little oaky, needing further time in bottle to fully integrate. Yet it has real class, and patience will be rewarded. All the wines mature in 20-25% new oak (demis-muids, cigars) and typically spend 8-10 months in stainless steel afterward before bottling.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Didier Dagueneau ligt in Saint-Andelain wat valt onder de Pouilly-Fumé (droge witte wijnsoort met AOC-classificatie). Het gebied wordt gekenmerkt door de voornamelijk vuursteenkleigrond, mede verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van de wijnen uit dit gebied.
Het wijnhuis wordt, sinds het overlijden van de gelijknamige eigenaar Didier Dagueneau in 2008, gerund door Benjamin Dagueneau. Zijn vader Didier stond in de wijnwereld bekend om zijn geweldige wijnen. Zijn zoon Benjamin is zeker zo getalenteerd en werkt vol passie verder op de manier zoals zijn vader dat deed. Natuurlijk proef je dat terug in de fantastische wijnen die dit wijnhuis produceert. De echte wijnliefhebbers kennen zeker de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de meest gewilde en de beste Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van gerenommeerde restaurants.
Didier Dagueneau is wereldberoemde Franse wijnmaker die zijn stempel heeft gedrukt op de Pouilly-Fumé. Hij overleed in 2008, maar zijn zoon Benjamin die al jaren bij zijn vader in het bedrijf zat nam met dezelfde passie en hetzelfde talent het bedrijf over. Iedere wijnliefhebber kent de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de beste en meest gezochte Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van ieder serieus sterrenrestaurant. De rolls royce onder de Pouilly Fumé. Hier kunnen ook wij maar enkele flessen van verkrijgen. Dit door de simpele reden dat er maar een zeer beperkt aantal flessen worden geproduceerd en dit dan onder alle top wijnhandelaars over de gehele wereld wordt verspreidt.
Deze Pur Sang is een icoon in de wijn wereld! De Fermentatie vind plaats in houten vaten van 450 en 600 liter, en de sigaren barriques die destijds door Didier zelf ontworpen zijn. De druiven zijn afkomstig uit een wijngaard in het noorden van St. Andelain, genaamd "La Folie". De volledige oogst geschiedt manueel en wordt uiterst streng geselecteerd. Deze wijn zit tussen de En Chailloux ( zijn meest zachte en vriendelijke wijnen) en Cuvée Silex (zijn meest gestructureerde wijnen) in.
Didier, de illustere vader van Louis Benjamin liet de most van de sauvignon druiven al op eikenhouten vaten vergisten, iets dat zeer ongebruikelijk is voor Pouilly-Fumé. De druiven worden met de hand en zeer selectief geplukt. De wijnkelder is zodanig opgebouwd, dat pompsystemen overbodig is. Op de speciaal vervaardigde langwerpige vaten staat 'D.S.L.S' gebrandmerkt. Dit zou staan voor 'Dieu seul le sait' (slechts God kent het geheim). Ondanks de hoge zuurgraad van de wijn, wordt nooit malolactische gisting toegepast. Pur Sang, betekent volbloed of rasecht. De wijn is hoofdzakelijk afkomstig van sauvignonfruit van een relatief kleirijk terroir. Deze Blanc Fume de Pouilly ruikt enorm spannend. Er zijn zoveel indrukken. Van vlierbloesem, witte perzik, limoen tot grapefruit en cassis. In de mond kan de structuur bijna worden verward met een grandioze riesling: weelderig, levendig rijk aan mineralen, stenige en ziltige aspecten. Dit gaat om zowel toegankelijke nuances als nog verborgen tonen, die het zoeken waard zijn om in te schatten hoe de wijn de jaren daarna zich zal ontwikkelen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Pouilly-Fumé |
Wijnhuis | Domaine Didier Dagueneau |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2030
From four parcels in Colombier and vines averaging 33 years of age, the 2020 Pinot Noir Pur Sang was picked with extremely low yields (15 hectoliters per hectare) and 98° Oechsle. Cigar perfume and super ripe cherry aromas open to an elegant, lush and intense, pretty smooth and textured Pinot with fine tannins but a baroque stature. This is a full-bodied and rich red with fine tannins intermingled with saline acidity. 13.3% stated alcohol. Diam cork stopper. Tasted in Zurich, February 2023.
Published: Feb 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2035
From: Sancerre: Combat Fatigue (Aug 2024)
The 2022 Pur Sang is done in a really sophisticated style. Despite its long élevage, it needs a little more time for its oak (demi-muids and cigar-shaped barrels) to integrate fully and for its sense of strictness to mellow. But this isn't a wine you'd crack open on release anyway. It is pure and clear, with fine texture and a tenderness to its core. The 2022 shows fine lines and length, with tangy green flavors like cornichons and dill meeting green orange on the finish.
- By Rebecca Gibb MW on July 2024
The life and now legend of Didier Dagueneau put the otherwise unremarkable village of Saint-Andelain on the map. Dagueneau died at age 52 in the ultralight plane he was flying, and the whole wine world mourned his passing. His two children, Louis-Benjamin and Charlotte took over the domaine. Still, you'll meet the winemaker Jean-Philippe Agisson on a visit. The Dagueneau wines blew the market away when they were first released, and they remain a benchmark in Pouilly Fumé, but the gap between Dagueneau and the rest of the field is not the gulf it was when he burst on the scene although the price tag would suggest otherwise.
Dagueneau’s inspiration for Silex, his most famous cuvée, was Marcel Guitton, the original single vineyard Sancerre producer, who first put silex (flint) on the wine label. Today, it is the most important wine in the range in terms of volume produced. Despite the warm, dry conditions of 2022, it is almost reminiscent of a tight, dry Riesling with a clear terroir rather than varietal character. It needs time in bottle to relax. These are wines made within the boundaries of the Pouilly Fumé appellation. Still, they have been labeled as Vin de France since the 2017 vintage following the appellation tasting panel’s rejection of a wine. The taut, precise and mineral Monts Damnés cuvée (planted in 2002) remains under the Sancerre appellation, and the 2022 vintage is rather closed on release. Still, it shows a tenderness and prettiness that Pouilly-Fumé does not naturally provide. The wines are all made in the same way to highlight the different sites, whether it’s the one-third marl and two-thirds flint component of the ‘entry’ wine Blanc, etc. or the richer clays of Buisson Renard, which gives the wine rounded shoulders. In 2022, the latter offers ripeness and depth yet retains a sense of line and length, even a salty character. The Pur Sang cuvée hails from the village of Saint Laurent l'Abbaye, about 5km northeast of the domaine, and is perhaps the most distinctive cuvées when tasting a full Dagueneau flight. The parcel has a chalky bedrock overlaid by flint pebbles, making for well-draining soils and producing real finesse, clarity and tension. In 2022, it retains tangy green herbs (dill) and green orange, and on release, it’s a little oaky, needing further time in bottle to fully integrate. Yet it has real class, and patience will be rewarded. All the wines mature in 20-25% new oak (demis-muids, cigars) and typically spend 8-10 months in stainless steel afterward before bottling.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Didier Dagueneau ligt in Saint-Andelain wat valt onder de Pouilly-Fumé (droge witte wijnsoort met AOC-classificatie). Het gebied wordt gekenmerkt door de voornamelijk vuursteenkleigrond, mede verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van de wijnen uit dit gebied.
Het wijnhuis wordt, sinds het overlijden van de gelijknamige eigenaar Didier Dagueneau in 2008, gerund door Benjamin Dagueneau. Zijn vader Didier stond in de wijnwereld bekend om zijn geweldige wijnen. Zijn zoon Benjamin is zeker zo getalenteerd en werkt vol passie verder op de manier zoals zijn vader dat deed. Natuurlijk proef je dat terug in de fantastische wijnen die dit wijnhuis produceert. De echte wijnliefhebbers kennen zeker de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de meest gewilde en de beste Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van gerenommeerde restaurants.