2021 Hispano Suizas Tantum Ergo Chardonnay Pinot Noir Brut Nature


Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Utiel Requena |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
Beschikbaar per | 27 sep. 2024 |
- Koop 6 voor 29,95 24,75 en bespaar 9%
Omschrijving
De Cava's van Hispano Suizas behoren tot een van de moosite van Spanje. Dit vinden wij maar ook de internationale wijn critici delen one mening. Zoals bij een top champagne werken ze ook alleen maar met vintage wijnen dus de Cava komt uit een specifiek jaar. Het is een van de Cava's die van exact dezelfde druiven gemaakt wordt dan een champagne, namelijk Chardonnay & Pinot (Blanc de Noir) en dit zien we zelden in de Cava streek. De wijn wordt ook gemaakt volgens methode Traditionele dus met een dubbele gisting, dus dit mag met recht een 'Spaanse Champagne' worden genoemd (saillant detail, maar historisch is het zelfs zo dat monnik Dom Pérignon, de "uitvinder" van de champagne, het idee om een kurk met muselet te gebruiken om de fles af te sluiten, gehaald had in Spanje toen hij daar op bezoek was).
Wij durven de uitdaging aan zoals ook o.a. Suckling en Decanter be-amen en drink de Cava's van Hispano Suizas, maar eens (blind) naast een goede champagne en u zult het zelf ervaren. Zo ongelooflijk goed met een indrukwekkende perlage. Zo fijn dat de bubbels amper te zien zijn, maar in de mond zijn de belletjes zo fantastisch verfijnd en geven al het frisse fruit vrij.
Voor deze op-en-top Spaanse 'Champagne' selecteert men de beste druiven van wijnstokken met een lage opbrengst uit de eigen wijngaarden van Chardonnay en Pinot Noir. De druiven worden verzameld in speciale dozen van elk 15 kg. Ze oogsten uitsluitend in de zeer vroege ochtend om de druiven op een optimale temperatuur te houden totdat ze de wijnmakerij bereiken. Eenmaal in de wijnmakerij worden de volle dozen gedurende 3 dagen bewaard in koelcellen bij een temperatuur van -10°C.
De variëteiten worden apart gevinifieerd en aan het einde van de fermentatie wordt de coupage gedaan. De Chardonnay wordt ontsteeld en geplet, we plaatsen alle pasta van druiven die resulteert in roestvrij staal met koelsysteem om de druif een eigenaardige maceratie bij koude (8 °C) gedurende 24 uur te laten ondergaan.
Pinot Noir kleurt zeer koud direct op de pneumatische pers, waardoor een lichte persing van niet meer dan 0,5 bar voor de witte druivenmost wordt gemaakt. We kozen voor druivensap dat 36 uur statisch uit de pers wordt gehaald en dan alleen nog maar schoon hoeft te fermenteren van het mostgedeelte. De fermentatie vindt plaats in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten met een capaciteit van 400 liter bij een temperatuur van 16°C.
Zodra de fermentatie is voltooid, wordt het op de lie bewaard tot de laatste filtratie. De tweede fermentatie gebeurt op fles bij een constante temperatuur van 16°C om een zeer langzame fermentatie te krijgen die ons de perfecte integratie van de CO2 geeft die wordt weerspiegeld in een zeer fijne bubbel in het glas. De rijping sur lie is minimaal 22 maanden en de degorgement is volledig handmatig.
In het glas heeft de Tantum Ergo een intens goudgele kleur met in de neus aroma aroma's van wit fruit die doen denken aan rijp, met nuances van gebak en gedroogd fruit met een lichte achtergrond van vanille. In de mond is de Tantum Ergo Chardonnay & Pinot Noir krachtig, romig, met veel breedte en complexiteit in de mond die een evenwichtige zuurgraad en een lange afdronk geeft. Dit alles wordt ondersteund door een prachtige perlage.
OVER CAVA & HISPANO SUIZAS
Cava is een beschermde herkomstbenaming sinds 1972. De naam cava duikt voor het eerst officieel op in 1959; daarvoor noemden de Spanjaarden dit gewoon "champán". Het productieproces is dan ook volledig identiek aan dat van champagne. Historisch is het zelfs zo dat monnik Dom Pérignon, de "uitvinder" van de champagne, het idee om een kurk met muselet te gebruiken om de fles af te sluiten, gehaald had in Catalunya toen hij daar op bezoek was.
De productie van cava gebeurt volgens de normen van de "méthode traditionnelle", volledig identiek aan de productie van champagne met twee belangrijke verschillen: de regio of terroir waar de druiven groeien en vooral de druiven die gebruikt worden.
De productie van CAVA vindt inderdaad nog hoofdzakelijk plaats in wat vandaag het grondgebied is van de D.O. Penedès, maar er zijn intussen ook heel wat andere regio's waar cava kan gemaakt worden en die ook wettelijk tot de Cava-appellatie behoren en bij Valencia ligt ook nog een klein uniek gebied wat behoort tot deΩe D.O.P. Cava.
Het wijkt af van deze regio in de buurt van Penedes (Barcelona) doordat dit een continentaal klimaat en mediterrane invloeden heeft en de bodems voornamelijk bestaan uit kalkhoudende klei. Een ander verschil is dat de wijngaarden een paar honderd meter boven zee-niveau liggen en nog hard moeten werken om diep uit de grond zijn water en mineralen te vinden. Tevens is er een groot verschil tussen dag- en nacht en dit geeft druiven goede zuren. Dit alles is ideaal is voor de productie van elegante, frisse mousserende wijnen zoals deze top-Cava.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 27 sep. 2024 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Spanje |
Regio | Valencia |
Appellatie | Utiel Requena |
Wijnhuis | Hispano Suizas |
Druif | Chardonnay, Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 91 |
Recensies
Bijlagen


