2020 Sadie Family Columella
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2048 |
Omschrijving
Columella is het topmodel onder de rode wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van Cariñena, Cinsault, Garnacha, Mourvèdre, Syrah, Tinta Barocca en is een beetje zoals Telmo Rodrigues zijn wijnen maken - Field blends i.p.v eenmansworsten. Eben Sadie en The Sadie Family in Zuid-Afrikaspelen net zo als Telmo een pioniersrol. De Columella heeft een zeer beperkte productie en is natuurlijk handgeplukt met fermentatie met autochtone gisten in open cementen bakken van 3300 liter gedurende 3 weken. Maceratie van nog eens 3 weken erna. Geen verder toevoegsels. De malolactische gisting in de eiken vaten waarvan maar rond de 5% nieuw hout (frans eiken) is en de rest zijn gebruikte vaten. Na 12 maanden lagering wordt de wijn op grote houten foeders gelagerd voor nog eens 1 jaar met een rijping op de gistcellen. Na 2 jaar wordt de wijn dan gebotteld zonder te worden gefilterd of geklaard.
In het glas heeft deze unieke Columella een diepe robijn rode kleur met in de kern een bleke robijnrode rand. De Columella explodeert uit het glas met donkerrode fruitaroma's van zwarte framboos, pruim en donkere kersenen met een verleidelijke laag van rode bloemen en bakkruiden. De wijn is super elegant met niets te veel of te weining. Het barst van het fruit en met een perfect alcoholgehalte van (slechts) 13,5% heeft de wijn een onberispelijke balans, sappige zuurgraad en liftende tannines. De wijn maakt een salto in de mond en onthult nieuwe lagen met zwarte olijven zwarte kersen voordat hij wordt afgesloten met een lange afdronk. Dit is een wijn waar je, als je eenmaal een slokje hebt genomen, je verder zal worden verleidt en waar je niet van kan afblijven. Deze wijn blijft decennia prachtig en krijgt ieder jaar hoge beoordeling. Parker meld: "Another stunningly brilliant vintage of Columella. Bravo! "
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Iconen | Icoon Zuid Afrika |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Carignan, Cinsault, Garnacha, Grenache, Monastrell, Mourvedre, Syrah-Shiraz, Tinta Barroca |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.