2020 Clos Mogador Com Tu

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Jaar 2020
Druif Garnacha
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2024 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Com Tu is een nieuw project van het beroemde Clos Mogador. René Barbier was een van de wijnmakers die de potentie van Priorat ontdekte en is inmiddels onmisbaar in de wijnwereld. Ze zijn sinds 2002-2003 in La Figuera en raakten betrokken bij het Espectacle-project. Hun Laurona-project had altijd wat Garnacha uit het dorp en na het ontdekken van Espectacle, vestigden ze meer aandacht op de oude wijngaarden in het dorp. Deze nieuwe wijn is gebaseerd op drie wijngaarden, allemaal Garnacha, op ongeveer 550 tot 600 meter hoogte in de buurt van de Espectacle-wijngaard met in totaal slechts ca. 3 HA groot dus aanbod is zeer beperkt. Het karakter van deze village wijn wordt bepaald door bloemen, een etherische neus met sinaasappelschil-aroma's en een ongelooflijke structuur en is te vergelijken met een sappige Châteauneuf-du-Pape. Com Tu is een nieuwe naam om te volgen. De 2017 is de eerste jaargang en ontvangt gelijk hoge beoordelingen maar enfin dit is ook van Clos Mogador. Parker schrijft: "It reminds me of a Garnacha from Châteauneuf"

De Com Tu is een 100% Grenache/Garnacha welke 18 maanden heeft mogen rijpen in een 4.000 liter gebruikt eiken foudre en daarna nog een jaar flesrijping. De Garnacha-druiven vergisten in dezelfde foudre met inheemse gisten. Het is nog steeds erg jong en rauw en de neus moet zich ontwikkelen, maar het heeft subtiele tonen van frambozenblad en wilde kersen. De garnacha druiven uit La Figuera zorgen voor een wijn met een unieke robijnrode kleur, zacht en sappig. De wijn is nog jong, maar na decanteren ontdek je de opening met mooie tonen van rijpe frambozen en kersen, bessen, sinaasappelschil, zoethout en viooltjes. Dit perfecte samenspel neem je ook waar in de smaak waar fruit wordt vergezeld door kruiden als tijm en rozemarijn, maar ook dadels en vijgen die een aangename zoetheid toevoegen. De wijn is krachtig aan de ene kant, en verfijnd aan de andere kant met zijdezachte tannines en voldoende frisheid. Hij is jong nu al enorm lekker, maar heeft een immens potentieel. De smaak is levendiger en zal met wat tijd nog verder verfraaien. Com Tu is naast de Espetacle een van de namen om in Montsant te bekijken.

Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik.

Aan de andere kant is het label het resultaat van een samenwerking tussen mijn moeder Isabelle, een geweldige artiest, en mezelf. Als je er goed genoeg naar kijkt, zie je twee ogen, en daarin een man en een vrouw van een ander ras, die elkaars hand vasthouden door de bril. Ze hebben elkaar nodig zodat de bril niet valt. Zo zie ik dat er geen toekomst is voor mannen zonder vrouwen, geen toekomst met etnische groepen waarmee wordt geconfronteerd; kracht komt in cijfers. De neus is mijn handtekening.

Er is geen rand op de foto, dit geeft mensen de vrijheid om te beslissen of het een man of een vrouw is. De naam van de wijn wordt met verschillende letters over de mond geschreven. De 'C' verwijst naar mijn gekrulde haar. De 'O' verwijst naar de mond, zoals de vorm van een open deur, (dit is trouwens hetzelfde symbool dat de Japanners gebruiken;) openen en communiceren met elkaar om confrontatie te vermijden, in een wereld waar oorlog is al genoeg schade aangericht. De "M" voor muziek, die de dieren kalmeert en vrede brengt (tenminste voor mij). De "T" zijn twee loodrecht op elkaar staande potloden, zoals ik graag schrijf. En last but not least, de "U" is een struik, omdat hij een natuurliefhebber is zoals ik, moest hij er zijn.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn

René Barbier Meyer, Clos Mogador Winery Winemaker

2020 is a year of contrasts. A year with a very abun- dant rainfall at the beginning of the cycle, a gift for our land. It was also a year of learning with the appearance of less common diseases in our lands. We lost some blossom, but we worked hard un- til well into June. At the end of that month, the- re was a radical change in the weather, a dry and hot summer, but unlike other years, the plants did not suffer any stress and we were able to arrive at harvest time with grapes that easily reached good maturity. With all this we have achieved a plea- sant, balanced wine. I hope you enjoy it.

René Barbier (en inmiddels al jaren met zijn zoon Rene Barbier Jr)i s, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde. 

Naast de Clos Mogador maakt de vrouw van Rene Barbier Jr, de fameuze wijnmaakster Sara Pérez, wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen. Nog iconischer zijn de wijnen die ze onder hun eigen label maken namelijk onder Sara Perez y Rene Barbier.

Technische info:

SOCIETAT COMERCIAL CLOS MOGADOR S.L. (1979)
Camí Manyetes, s/n. 43737 Gratallops
WINERY: COOPERATIVA DE LA FIGUERA
TYPE OF WINE: Vintage in an oak cask.
ORIGIN OF GRAPES: 35 to 50 years old vineyards and centennial in La Figuera
AVERAGE PRODUCTION: 10.800 bottles
DISTRIBUTION: International and national
APELLATION: Montsant D.O.
GRAPES: Single-variety 100% Grenache SIZE OF VINEYARD: 3 Hectares
AREA: Mountain area 580/600m. above sea level
AGEING: Only native yeasts. 40% whole grape. 1 year in old 4,500 l. foudre, then 8 months in cement. Bottled in April 2022.
ETHANOL: 14,5 %
VOLATILE ACIDITY: 0,75 g/l
TARTARIC ACID: 4,0 g/l
TOTAL SULPHUR DIOXIDE: 57 mg/l REDUCING SUGARS: 1,3 g/l
TYPE OF BOTTLE: “bourguignon”
SOIL: Red clay and limestone

Vineyard for 2020 Clos Mogador Com Tu

De wijngaard van Clos Mogador ligt op zo'n 800 meter hoogte in de vorm van een amfitheater met stenen terrassen. Biodiversiteit is hier het toverwoord: naast druivenplanten tref je hier fruitbomen, olijfbomen en lokale inheemse struiken aan. De druivenplanten, waarvan sommigen tachtig tot honderd jaar oud zijn, groeien op een ondergrond van leisteen. Leisteen is een arme en harde bodemgesteldheid die als belangrijkste eigenschap heeft dat het een hoge zuurgraad in de druiven genereert. De ligging van de wijngaard op hellingen in noordoostelijke richting naar de zee zorgt ervoor dat de nachten zeer fris zijn. Omdat de temperatuur in de zomer op die plek overdag doorgaans dertig graden Celsius is, betekent dat, dat er dus grote temperatuurverschillen zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurstoffen en tannines zich in grote hoeveelheid ophopen in de druivenschillen en dat is een teken van kwaliteit. De druiven worden biodynamisch geteeld, dus met aandacht en respect voor de plant en de natuurlijke omstandigheden, en alle werkzaamheden op het land worden met de hand uitgevoerd

Chronological summary

1986: Purchase of an old farm building in Gratallops to build the winery
1987: Legal founding of the S.A.T. Company (Company which transforms agricultural products)
1989: First vintage
1991: First release of wines from first vintage
1992: First international article in the” Gault et Millau” magazine, written by Pierre Chrisol (Special edition of the magazine focussing on the 1992 Barcelona Olympics)
1993: First export: 80% of production sent to Switzerland
1993: First scores awarded to a Priorat wine by Robert Parker: CLOS MOGADOR 92/100
1998: Winery extension: addition of a barrel room and office space
1999: René Barbier is awarded a medal for Agricultural Merit by the president of the Catalan Autonomous government, Jordi Pujol
2000: First vintage of our white wine: NELIN
2000: Our first vintage of MANYETES
2001: Clos Mogador is awarded 98/100 by Robert Parker and fourth place on the list of the 2003 Top 100 List by Wine Spectator magazine
2004: First vintage of our D.O. Montsant wine: ESPECTACLE
2004: Our wine, ESPECTACLE is awarded 99/100 by Robert Parker
2005: Construction of our logistics warehouse: Logistic-vins in Falset
2007: Clos Mogador extra virgin olive oil is first made and released for sale
2009: Vintage coincides with a celebration of 30 years of vineyards and 20 years of winemaking at Clos Mogador
2010: Creation of Brisfere distillery and the release of La Quinta Essencia dels Llops, a spirit made from distilling Clos Mogador wine and also Clos Mogador lees
2011: 20 years of listings by Robert Parker
2012: From this date onwards, we became certified organic farmers as well as assimilating biodiverse and biodynamic farming methods

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Druif Garnacha
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2032
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Clos Mogador Com Tu
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

03.06.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een blikvanger in mijn huis...zo mooi...superblij ! " Chantal

Bekijk product recensie