2016 Champagne Philipponnat Extra Brut Clos des Goisses

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2026 - 2054 |
Beschikbaar per | 1 dec. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De CLOS DES GOISSES 2016 VINTAGE wordt verdeeld via Place du Bordeaux en de druiven zijn afkomstig uit de meest uitzonderlijke wijngaard op een heuvel in de Champagnestreek. Deze 2016 is een blend van 68% PINOT NOIR en32% CHARDONNAY. De 5,83 hectare grote wijngaard, beschermd door muren (een Clos genoemd), is een van de weinige ‘clos’ in de regio en de oudste en steilste in de Champagne. Het heeft een perfecte ligging, pal op het zuiden, op de beste helling van Mareuil-sur-Ay. Het is echt een uitzonderlijk terroir waar het kalkachtige gesteente heel dicht bij de oppervlakte ligt. Clos des Goisses is de eerste clos en het eerste terroir dat afzonderlijk wordt gevinifieerd en gemengd. Het is uniek en direct herkenbaar vanwege de extreem steile helling. De helling bereikt een hoek van 45°, vandaar de oorsprong van de naam: in het lokale dialect betekent “Goisses” een zeer steile helling.
Gedeeltelijke vinificatie (64%) in houten vaten leidt tot meer complexiteit zonder voortijdige oxidatie. Er vindt geen malolactische gisting plaats, waardoor de natuurlijke zuurgraad van de wijn het krachtige karakter van het terroir compenseert. De wijn verblijft op zijn droessem (sur lie) gedurende acht jaar op fles, ook wel tweede gisting of “prise de mousse” genoemd, bij een constante temperatuur van 12°C in de historische kelders van het huis in Mareuil-sur-Ay. De zeer lage dosering (4,25 g/liter) geeft volledige uitdrukking aan de vinositeit en mineraliteit van deze uitzonderlijke wijngaard.
In het glas heeft de Philipponnat Clos des Goisses een mooie gouden kleur met een mooie, aanhoudende ring van hele fijne belletjes. Aanvankelijk is de neus erg fris en expressief, met tonen van geel fruit, mirabelpruim en groene appel, maar met wat walsen in het glas komen de bloemige tonen vrij van wijnstok- en acaciabloesem. De afdronk heeft een licht geroosterd karakter. In de mond is deze fraaie champagne fruitgedreven en intens, met een omhullende textuur, tonen van vers fruit, honing en linde. De afdronk vertoont een strakke mineraliteit en een aangenaam zoutgehalte. Clos des Goisses is een zeer fijne wijn voordat het een zeer fijne champagne wordt. Het is een perfecte en onvergetelijke match voor gerechten met een sterke smaak. Over een paar jaar past hij perfect bij vis of kreeft en zachte kazen. Flessen hebben er vaak baat bij als ze in een karaf worden gedecanteerd. Deze champagne heeft Jarenlang in de kelder gerijpt en pas op de markt gebracht als hij volledig volgroeid is, maar hij kan nog tientallen jaren bewaard worden en zal hij zich onder de juiste omstandigheden prachtig blijven ontwikkelen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 1 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2054 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Kristaps Karklins
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2050
Disgorged in March 2025 with a dosage of 4.5 grams per liter, Philipponnat’s 2016 Clos des Goisses has turned out beautifully, opening with aromas of pear, peach and spring flowers mingled with lychee and a subtle hint of ginger. On the palate, it is medium- to full-bodied, simultaneously textural and racy, with a concentrated core of ripe fruit and racy acidity, concluding with a long, sapid finish laced with lemon zest. While characteristically demonstrative—befitting a site of southern exposure—it is not an exuberant Clos des Goisses but rather a harmonious rendition. It shares some of the traits seen in the 2013, though with slightly less incisive spine of acidity. Charles Philipponnat notes that the harvest began on 19 September and that yields were relatively modest. The wine was vinified exclusively in oak—specifically, 228-liter barrels previously used in Burgundy—and did not undergo malolactic fermentation. The final assemblage consists of 68% Pinot Noir and 32% Chardonnay.
Charles Philipponnat assumed leadership of this historic house in Mareuil-sur-Aÿ in 2000. The estate’s flagship wine remains the Clos des Goisses, first produced in 1935. This steep, south-facing vineyard is among Champagne’s warmest and ripest terroirs, with potential alcohol levels typically 1.5% higher than surrounding areas. It is simultaneously one of the region’s most calcareous sites, distinguished by a thin layer of topsoil over pure chalk, which, in combination with Philipponnat’s methods, gives rise to one of Champagne’s most age-worthy and enduring wines.
Philipponnat cultivates 29 hectares of vineyards, the majority of which are estate-owned. Viticulture here follows organic principles; however, like many producers in the region, to ensure sufficient yields, the house employs certain treatments against mildew and disease that, while ecologically considered, are not certified organic under French regulations. An additional 52 hectares of fruit are sourced via long-term contracts with partner growers, over half of whom now engage in thoughtful farming practices. In addition, juice equivalent to approximately two more hectares is typically obtained through purchase or exchanged for their tailles—the press fractions—which account for roughly 20% of total volume and are never included in any Philipponnat cuvée.
Vinification today is carried out using a combination of stainless steel tanks and used oak barrels—primarily 228-liter barriques sourced from Burgundy. The intention favors preserving freshness in their wines, with a significant proportion vinified in stainless steel; and yet, vintage wines often see increasing percentages of oak. Clos des Goisses, in particular, is typically vinified in at least 50% oak; in some vintages, such as 2015 and 2016, only oak-vinified components were used. Malolactic fermentation is always blocked in Clos des Goisses and other single-vineyard wines, which accounts to some of its pronounced acidity. For other cuvées, the decision is vintage-dependent—malolactic is practiced in cooler years to soften acidity but generally avoided in warmer ones.
The Clos des Goisses cuvée originates from a 5.83-hectare walled vineyard on the slopes of Mareuil-sur-Aÿ. For anyone visiting Champagne, a trip to this site is highly recommended—it is among the region’s most visually striking vineyards. At its steepest, the central section reaches a dramatic 45% gradient, while the average slope is an impressive 35%. Toward the eastern end, where Chardonnay is planted, the incline becomes gentler. The soils are exceedingly poor, with chalk just beneath the surface, allowing vine roots to penetrate directly into the crevices of the bedrock. In the vineyard’s upper sector, the chalk substrate is even visible on the surface where erosion has stripped away the topsoil. Due to the terrain, viticultural work is performed manually using small tools, in much the same manner as it would have been a century ago.
The Clos des Goisses vineyard is planted to approximately 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, with an average vine age exceeding 35 years. However, the upper terrace was planted in the 1950s, and the central portion dates back to 1964. The upper sector also provides fruit for the estate’s rosé Champagnes—it is here that the rosé de saignée component for Clos des Goisses Juste Rosé is produced, as well as the red wine used in Philipponnat’s other rosé bottlings.
With 14 parcels comprising Clos des Goisses, each is vinified separately, allowing for uncompromising selection based on aromatic purity, acid structure and textural nuance. Following tasting evaluations, only about half of the fruit is typically selected for inclusion in the final Clos des Goisses blend; the remainder is directed to other cuvées in the Philipponnat portfolio. Due to the site’s elevated maturity—potential alcohol levels often exceed 11% at harvest—grapes are usually picked two to three days earlier than elsewhere in the village, eliminating any need for chaptalization. In warmer years, which are now increasingly frequent, potential alcohol levels can reach unprecedented heights; while fruit in 1985 reached some 9.3% potential alcohol, it attained 11.7% in 2015, resulting in a finished Champagne with 13.1% alcohol.
Dosage is minimal and consistent: all vintage-dated cuvées receive precisely 4.25 grams per liter. This figure is never adjusted, allowing the wine to express the character of each vintage without interference, Charles Philipponnat notes.
These are full-bodied, intense and textural wines, yet they never forgo the signature brisk acidity and chalky backbone that define their origin.
Published: Jul 31, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 229
Philipponnat Champagne Clos des Goisses Extra Brut 2016
Friday, Jul 11, 2025
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2016
Download Shelftalker
Berries, citrus, fantastic white peaches, pears and mangosteens on the nose. Sandalwood, licorice and sweet almonds, too. It has excellent depth, concentration and freshness. Serious yet very enjoyable. The peach flavors are stunning. Fermented in 100% wood without malolactic conversion. 68% pinot noir and 32% chardonnay. 4.5 g/L dosage. Disgorged March 2025. Drink or hold.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2026 - 2046
From: 2025 Champagne: New Releases (Apr 2025)
The 2016 Extra-Brut Clos des Goisses is a very classy, polished Champagne. This is the second year (the first was 2015) where all the lots were fermented in oak. Dried pear, spice, kirsch, hazelnut and cedar open first, with Pinot very much front and center in the wine's overall feel. I tasted the 2016 à la volée (without disgorgement). My first impression is of a mid-weight Goisses, a wine that is more about finesse than power.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe CLOS DES GOISSES 2016 VINTAGE wordt verdeeld via Place du Bordeaux en de druiven zijn afkomstig uit de meest uitzonderlijke wijngaard op een heuvel in de Champagnestreek. Deze 2016 is een blend van 68% PINOT NOIR en32% CHARDONNAY. De 5,83 hectare grote wijngaard, beschermd door muren (een Clos genoemd), is een van de weinige ‘clos’ in de regio en de oudste en steilste in de Champagne. Het heeft een perfecte ligging, pal op het zuiden, op de beste helling van Mareuil-sur-Ay. Het is echt een uitzonderlijk terroir waar het kalkachtige gesteente heel dicht bij de oppervlakte ligt. Clos des Goisses is de eerste clos en het eerste terroir dat afzonderlijk wordt gevinifieerd en gemengd. Het is uniek en direct herkenbaar vanwege de extreem steile helling. De helling bereikt een hoek van 45°, vandaar de oorsprong van de naam: in het lokale dialect betekent “Goisses” een zeer steile helling.
Gedeeltelijke vinificatie (64%) in houten vaten leidt tot meer complexiteit zonder voortijdige oxidatie. Er vindt geen malolactische gisting plaats, waardoor de natuurlijke zuurgraad van de wijn het krachtige karakter van het terroir compenseert. De wijn verblijft op zijn droessem (sur lie) gedurende acht jaar op fles, ook wel tweede gisting of “prise de mousse” genoemd, bij een constante temperatuur van 12°C in de historische kelders van het huis in Mareuil-sur-Ay. De zeer lage dosering (4,25 g/liter) geeft volledige uitdrukking aan de vinositeit en mineraliteit van deze uitzonderlijke wijngaard.
In het glas heeft de Philipponnat Clos des Goisses een mooie gouden kleur met een mooie, aanhoudende ring van hele fijne belletjes. Aanvankelijk is de neus erg fris en expressief, met tonen van geel fruit, mirabelpruim en groene appel, maar met wat walsen in het glas komen de bloemige tonen vrij van wijnstok- en acaciabloesem. De afdronk heeft een licht geroosterd karakter. In de mond is deze fraaie champagne fruitgedreven en intens, met een omhullende textuur, tonen van vers fruit, honing en linde. De afdronk vertoont een strakke mineraliteit en een aangenaam zoutgehalte. Clos des Goisses is een zeer fijne wijn voordat het een zeer fijne champagne wordt. Het is een perfecte en onvergetelijke match voor gerechten met een sterke smaak. Over een paar jaar past hij perfect bij vis of kreeft en zachte kazen. Flessen hebben er vaak baat bij als ze in een karaf worden gedecanteerd. Deze champagne heeft Jarenlang in de kelder gerijpt en pas op de markt gebracht als hij volledig volgroeid is, maar hij kan nog tientallen jaren bewaard worden en zal hij zich onder de juiste omstandigheden prachtig blijven ontwikkelen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Beschikbaar per | 1 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2054 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Kristaps Karklins
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2050
Disgorged in March 2025 with a dosage of 4.5 grams per liter, Philipponnat’s 2016 Clos des Goisses has turned out beautifully, opening with aromas of pear, peach and spring flowers mingled with lychee and a subtle hint of ginger. On the palate, it is medium- to full-bodied, simultaneously textural and racy, with a concentrated core of ripe fruit and racy acidity, concluding with a long, sapid finish laced with lemon zest. While characteristically demonstrative—befitting a site of southern exposure—it is not an exuberant Clos des Goisses but rather a harmonious rendition. It shares some of the traits seen in the 2013, though with slightly less incisive spine of acidity. Charles Philipponnat notes that the harvest began on 19 September and that yields were relatively modest. The wine was vinified exclusively in oak—specifically, 228-liter barrels previously used in Burgundy—and did not undergo malolactic fermentation. The final assemblage consists of 68% Pinot Noir and 32% Chardonnay.
Charles Philipponnat assumed leadership of this historic house in Mareuil-sur-Aÿ in 2000. The estate’s flagship wine remains the Clos des Goisses, first produced in 1935. This steep, south-facing vineyard is among Champagne’s warmest and ripest terroirs, with potential alcohol levels typically 1.5% higher than surrounding areas. It is simultaneously one of the region’s most calcareous sites, distinguished by a thin layer of topsoil over pure chalk, which, in combination with Philipponnat’s methods, gives rise to one of Champagne’s most age-worthy and enduring wines.
Philipponnat cultivates 29 hectares of vineyards, the majority of which are estate-owned. Viticulture here follows organic principles; however, like many producers in the region, to ensure sufficient yields, the house employs certain treatments against mildew and disease that, while ecologically considered, are not certified organic under French regulations. An additional 52 hectares of fruit are sourced via long-term contracts with partner growers, over half of whom now engage in thoughtful farming practices. In addition, juice equivalent to approximately two more hectares is typically obtained through purchase or exchanged for their tailles—the press fractions—which account for roughly 20% of total volume and are never included in any Philipponnat cuvée.
Vinification today is carried out using a combination of stainless steel tanks and used oak barrels—primarily 228-liter barriques sourced from Burgundy. The intention favors preserving freshness in their wines, with a significant proportion vinified in stainless steel; and yet, vintage wines often see increasing percentages of oak. Clos des Goisses, in particular, is typically vinified in at least 50% oak; in some vintages, such as 2015 and 2016, only oak-vinified components were used. Malolactic fermentation is always blocked in Clos des Goisses and other single-vineyard wines, which accounts to some of its pronounced acidity. For other cuvées, the decision is vintage-dependent—malolactic is practiced in cooler years to soften acidity but generally avoided in warmer ones.
The Clos des Goisses cuvée originates from a 5.83-hectare walled vineyard on the slopes of Mareuil-sur-Aÿ. For anyone visiting Champagne, a trip to this site is highly recommended—it is among the region’s most visually striking vineyards. At its steepest, the central section reaches a dramatic 45% gradient, while the average slope is an impressive 35%. Toward the eastern end, where Chardonnay is planted, the incline becomes gentler. The soils are exceedingly poor, with chalk just beneath the surface, allowing vine roots to penetrate directly into the crevices of the bedrock. In the vineyard’s upper sector, the chalk substrate is even visible on the surface where erosion has stripped away the topsoil. Due to the terrain, viticultural work is performed manually using small tools, in much the same manner as it would have been a century ago.
The Clos des Goisses vineyard is planted to approximately 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, with an average vine age exceeding 35 years. However, the upper terrace was planted in the 1950s, and the central portion dates back to 1964. The upper sector also provides fruit for the estate’s rosé Champagnes—it is here that the rosé de saignée component for Clos des Goisses Juste Rosé is produced, as well as the red wine used in Philipponnat’s other rosé bottlings.
With 14 parcels comprising Clos des Goisses, each is vinified separately, allowing for uncompromising selection based on aromatic purity, acid structure and textural nuance. Following tasting evaluations, only about half of the fruit is typically selected for inclusion in the final Clos des Goisses blend; the remainder is directed to other cuvées in the Philipponnat portfolio. Due to the site’s elevated maturity—potential alcohol levels often exceed 11% at harvest—grapes are usually picked two to three days earlier than elsewhere in the village, eliminating any need for chaptalization. In warmer years, which are now increasingly frequent, potential alcohol levels can reach unprecedented heights; while fruit in 1985 reached some 9.3% potential alcohol, it attained 11.7% in 2015, resulting in a finished Champagne with 13.1% alcohol.
Dosage is minimal and consistent: all vintage-dated cuvées receive precisely 4.25 grams per liter. This figure is never adjusted, allowing the wine to express the character of each vintage without interference, Charles Philipponnat notes.
These are full-bodied, intense and textural wines, yet they never forgo the signature brisk acidity and chalky backbone that define their origin.
Published: Jul 31, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 229
Philipponnat Champagne Clos des Goisses Extra Brut 2016
Friday, Jul 11, 2025
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2016
Download Shelftalker
Berries, citrus, fantastic white peaches, pears and mangosteens on the nose. Sandalwood, licorice and sweet almonds, too. It has excellent depth, concentration and freshness. Serious yet very enjoyable. The peach flavors are stunning. Fermented in 100% wood without malolactic conversion. 68% pinot noir and 32% chardonnay. 4.5 g/L dosage. Disgorged March 2025. Drink or hold.
Claire Nesbitt
Staff Writer & Critic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2026 - 2046
From: 2025 Champagne: New Releases (Apr 2025)
The 2016 Extra-Brut Clos des Goisses is a very classy, polished Champagne. This is the second year (the first was 2015) where all the lots were fermented in oak. Dried pear, spice, kirsch, hazelnut and cedar open first, with Pinot very much front and center in the wine's overall feel. I tasted the 2016 à la volée (without disgorgement). My first impression is of a mid-weight Goisses, a wine that is more about finesse than power.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan