2015 Champagne Philipponnat Extra Brut Clos des Goisses

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | Pinot Noir |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2025 - 2054 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De CLOS DES GOISSES 2015 VINTAGE wordt verdeeld via Place du Bordeaux en de druiven zijn afkomstig uit de meest uitzonderlijke wijngaard op een heuvel in de Champagnestreek. Deze 2014 is een blend van 71% Pinot Noir en 29% Chardonnay. De 5,83 hectare grote wijngaard, beschermd door muren (een Clos genoemd), is een van de weinige ‘clos’ in de regio en de oudste en steilste in de Champagne. Het heeft een perfecte ligging, pal op het zuiden, op de beste helling van Mareuil-sur-Ay. Het is echt een uitzonderlijk terroir waar het kalkachtige gesteente heel dicht bij de oppervlakte ligt. Clos des Goisses is de eerste clos en het eerste terroir dat afzonderlijk wordt gevinifieerd en gemengd. Het is uniek en direct herkenbaar vanwege de extreem steile helling. De helling bereikt een hoek van 45°, vandaar de oorsprong van de naam: in het lokale dialect betekent “Goisses” een zeer steile helling.
Gedeeltelijke vinificatie (64%) in houten vaten leidt tot meer complexiteit zonder voortijdige oxidatie. Er vindt geen malolactische gisting plaats, waardoor de natuurlijke zuurgraad van de wijn het krachtige karakter van het terroir compenseert. De wijn verblijft op zijn droessem (sur lie) gedurende acht jaar op fles, ook wel tweede gisting of “prise de mousse” genoemd, bij een constante temperatuur van 12°C in de historische kelders van het huis in Mareuil-sur-Ay. De zeer lage dosering (4,25 g/liter) geeft volledige uitdrukking aan de vinositeit en mineraliteit van deze uitzonderlijke wijngaard.
In het glas heeft de Philipponnat Clos des Goisses een mooie gouden kleur met een mooie, aanhoudende ring van hele fijne belletjes. Aanvankelijk is de neus erg fris en expressief, met tonen van geel fruit, mirabelpruim en groene appel maar met wat walsen in het glaskomen de bloemige tonen vrij van wijnstok- en acaciabloesem. De afdronk heeft een licht geroosterd karakter. In de mond is deze fraaie champagne fruitgedreven en intens, met een omhullende textuur, tonen van vers fruit, honing en linde. De afdronk vertoont een strakke mineraliteit en een aangenaam zoutgehalte. Clos des Goisses is een zeer fijne wijn voordat het een zeer fijne champagne wordt. Het is een perfecte en onvergetelijke match voor gerechten met een sterke smaak. Over een paar jaar past hij perfect bij vis of kreeft en zachte kazen. Flessen hebben er vaak baat bij als ze in een karaf worden gedecanteerd. Deze champagne heeft Jarenlang in de kelder gerijpt en pas op de markt gebracht als hij volledig volgroeid is,maar hij kan nog tientallen jaren bewaard worden en zal hij zich onder de juiste omstandigheden prachtig blijven ontwikkelen.
Ratings: 97+ The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 93-95 Vinous (A. Galloni), 95 Jane Anson, 98 The Drinks Business (Colin Hay)
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2054 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2054
Surpassing the 2010, the 2015 Extra-Brut Clos des Goisses is gorgeous, evoking aromas of pear, mirabelle, spices, honey, brioche and perfectly ripe orchard fruits intertwined with delicate notes of iodine. Full-bodied, vinous and concentrated, it's layered and dense with remarkable depth at the core combined with racy acids and a structured, perfectly balanced mid-palate. Slightly austere at this stage, it finishes long and sappy with a licorice-inflected aftertaste. This blend of 78% Pinot Noir and 22% Chardonnay, disgorged in March 2024 with a dosage of 4.5 grams per liter, did not undergo malolactic fermentation. Readers eager to experience this superb Champagne at its peak should be patient.
Champagne Philipponnat has undoubtedly made significant strides since Charles Philipponnat took the helm of the eponymous house, which is part of Lanson-BCC. With mastery over grape sourcing, optimization of the winemaking process and a strong focus on expressing the uniqueness of different terroirs—whether from Clos des Goisses or other vineyards—the Champagnes are pure, crystalline and vinous, showcasing remarkable aging potential. During my recent visit, in the company of Charles and his son François, I witnessed this qualitative evolution firsthand, and I must say that the 2015 Clos des Goisses stands out as one of the most precise and impressive of the “modern era,” while their rosé Champagnes are equally splendid. I strongly urge readers who appreciate saline, gastronomic wines to explore the entire range from this outstanding house.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-96)
Drinking Window
2030 - 2050
From: Champagne: The 2024 Spring Preview (Mar 2024)
The 2015 Extra-Brut Clos des Goisses is shaping up to be a jewel of a wine. This sample was disgorged à la volée, in other words with no dosage. What impresses me most about the 2015 at this stage is its density and nascent, embryonic power. In 2015, Charles Philipponnat and his team found that the wood-fermented lots blended best, so this is the first Goisses that was fermented entirely in wood. There's a balance of power and finesse that is especially captivating.
- By Antonio Galloni on March 2024
Philipponnat is a fine example of a traditional house that has added to its range with a set of smaller, site-specific wines. I also tasted two future releases of Clos des Goisses disgorged à la volée, in other words, on the spot, with no added dosage, both of which are quite promising.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
De CLOS DES GOISSES 2015 VINTAGE wordt verdeeld via Place du Bordeaux en de druiven zijn afkomstig uit de meest uitzonderlijke wijngaard op een heuvel in de Champagnestreek. Deze 2014 is een blend van 71% Pinot Noir en 29% Chardonnay. De 5,83 hectare grote wijngaard, beschermd door muren (een Clos genoemd), is een van de weinige ‘clos’ in de regio en de oudste en steilste in de Champagne. Het heeft een perfecte ligging, pal op het zuiden, op de beste helling van Mareuil-sur-Ay. Het is echt een uitzonderlijk terroir waar het kalkachtige gesteente heel dicht bij de oppervlakte ligt. Clos des Goisses is de eerste clos en het eerste terroir dat afzonderlijk wordt gevinifieerd en gemengd. Het is uniek en direct herkenbaar vanwege de extreem steile helling. De helling bereikt een hoek van 45°, vandaar de oorsprong van de naam: in het lokale dialect betekent “Goisses” een zeer steile helling.
Gedeeltelijke vinificatie (64%) in houten vaten leidt tot meer complexiteit zonder voortijdige oxidatie. Er vindt geen malolactische gisting plaats, waardoor de natuurlijke zuurgraad van de wijn het krachtige karakter van het terroir compenseert. De wijn verblijft op zijn droessem (sur lie) gedurende acht jaar op fles, ook wel tweede gisting of “prise de mousse” genoemd, bij een constante temperatuur van 12°C in de historische kelders van het huis in Mareuil-sur-Ay. De zeer lage dosering (4,25 g/liter) geeft volledige uitdrukking aan de vinositeit en mineraliteit van deze uitzonderlijke wijngaard.
In het glas heeft de Philipponnat Clos des Goisses een mooie gouden kleur met een mooie, aanhoudende ring van hele fijne belletjes. Aanvankelijk is de neus erg fris en expressief, met tonen van geel fruit, mirabelpruim en groene appel maar met wat walsen in het glaskomen de bloemige tonen vrij van wijnstok- en acaciabloesem. De afdronk heeft een licht geroosterd karakter. In de mond is deze fraaie champagne fruitgedreven en intens, met een omhullende textuur, tonen van vers fruit, honing en linde. De afdronk vertoont een strakke mineraliteit en een aangenaam zoutgehalte. Clos des Goisses is een zeer fijne wijn voordat het een zeer fijne champagne wordt. Het is een perfecte en onvergetelijke match voor gerechten met een sterke smaak. Over een paar jaar past hij perfect bij vis of kreeft en zachte kazen. Flessen hebben er vaak baat bij als ze in een karaf worden gedecanteerd. Deze champagne heeft Jarenlang in de kelder gerijpt en pas op de markt gebracht als hij volledig volgroeid is,maar hij kan nog tientallen jaren bewaard worden en zal hij zich onder de juiste omstandigheden prachtig blijven ontwikkelen.
Ratings: 97+ The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 93-95 Vinous (A. Galloni), 95 Jane Anson, 98 The Drinks Business (Colin Hay)
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2054 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2054
Surpassing the 2010, the 2015 Extra-Brut Clos des Goisses is gorgeous, evoking aromas of pear, mirabelle, spices, honey, brioche and perfectly ripe orchard fruits intertwined with delicate notes of iodine. Full-bodied, vinous and concentrated, it's layered and dense with remarkable depth at the core combined with racy acids and a structured, perfectly balanced mid-palate. Slightly austere at this stage, it finishes long and sappy with a licorice-inflected aftertaste. This blend of 78% Pinot Noir and 22% Chardonnay, disgorged in March 2024 with a dosage of 4.5 grams per liter, did not undergo malolactic fermentation. Readers eager to experience this superb Champagne at its peak should be patient.
Champagne Philipponnat has undoubtedly made significant strides since Charles Philipponnat took the helm of the eponymous house, which is part of Lanson-BCC. With mastery over grape sourcing, optimization of the winemaking process and a strong focus on expressing the uniqueness of different terroirs—whether from Clos des Goisses or other vineyards—the Champagnes are pure, crystalline and vinous, showcasing remarkable aging potential. During my recent visit, in the company of Charles and his son François, I witnessed this qualitative evolution firsthand, and I must say that the 2015 Clos des Goisses stands out as one of the most precise and impressive of the “modern era,” while their rosé Champagnes are equally splendid. I strongly urge readers who appreciate saline, gastronomic wines to explore the entire range from this outstanding house.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-96)
Drinking Window
2030 - 2050
From: Champagne: The 2024 Spring Preview (Mar 2024)
The 2015 Extra-Brut Clos des Goisses is shaping up to be a jewel of a wine. This sample was disgorged à la volée, in other words with no dosage. What impresses me most about the 2015 at this stage is its density and nascent, embryonic power. In 2015, Charles Philipponnat and his team found that the wood-fermented lots blended best, so this is the first Goisses that was fermented entirely in wood. There's a balance of power and finesse that is especially captivating.
- By Antonio Galloni on March 2024
Philipponnat is a fine example of a traditional house that has added to its range with a set of smaller, site-specific wines. I also tasted two future releases of Clos des Goisses disgorged à la volée, in other words, on the spot, with no added dosage, both of which are quite promising.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.