Jean-Marc Burgaud

2022 Jean-Marc Burgaud Beaujolais-Lantignié
19,95 16,49
2021 Jean-Marc Burgaud Côte du Py Morgon
29,95 24,75
2021 Jean-Marc Burgaud Morgon Cote du Py Javernieres
41,95 34,67
2021 Jean-Marc Burgaud Morgon Côte du Py James
46,95 38,80
per pagina

Het verhaal begint in 1989. Jean-Marc Burgaud huurt drie hectare wijnstokken en verkoopt alles wat hij produceert aan een onderhandelaar. Hij trouwt vervolgens met een plaatselijk meisje in Morgon wiens ouders wijnstokken in het gebied beheren. Het landgoed van Burgaud wordt geleidelijk groter naarmate hij tussen 1988 en 2002 de wijnstokken van zijn schoonfamilie overneemt en vervolgens die van zijn vader in 2006.

Tegenwoordig is zijn productie-output relatief aanzienlijk voor de regio. Burgaud heeft 19 hectare waarvan 13 behoren tot de appellatie Morgon (8 van deze hectaren zijn Côte du Py, 4 in Grand Cras en 1 in Charmes), 1 behoort tot de appellatie Régnié, 4,5 tot de appellatie Beaujolais-Villages en 0,5 tot de Appellatie Beaujolais blanc (deze wijnstokken zijn geplant op kleigronden). Jean-Marc Burgaud geeft zelf toe dat hij aan het begin van zijn carrière als wijnmaker conventionele, 'leerboek'-wijnen maakte: 'het kostte me 3 of 4 jaar om eindelijk te begrijpen wat het was om een ​​echte Morgon te maken'. Deze prachtige en historische wijnranken die Burgaud heeft geërfd in Morgon vormen het kloppend hart van het domein Burgaurd. Hoewel Burgaurd deze grond tientallen jaren zorgvuldig heeft bewerkt, staat hij nog steeds bladbehandeling toe als de wijnstokken dat hard nodig hebben. Natuurlijke gist wordt gebruikt in het vinificatieproces. Er wordt ook grote zorg besteed aan de rijping, waarbij elke barrique onder een streng selectieproces gaat voordat hij wordt gekozen. De wijnen van Burgaud behoren tot de beste voorbeelden uit de regio en zijn bijzonder geschikt om te rijpen.

Tot de ‘groten’ in Beaujolais behoort zeker Jean-Marc Burgaud. dit is een eigenzinnig wijnmaaktalent, die ook met een paar hectare bezig is op wat wel wordt gezien als het mooiste terroir in Morgon, de Côte du Py. Loepzuivere wijn, vrij van de vaak zo nadrukkelijk aanwezige zoetjes in Beaujolais. Pittig, rank, zuren met structuren, direct donker fruit en een prachtige, dorst veroorzakende droge afdronk.