Welke benamingen zijn er voor suikergehalte in Mousserende wijnen

Brut, Extra Dry, Zec - Wat houdt dit nu in. De termen brut, sec, doux en aanverwante slaan op het suikergehalte van wijn, mousserende wijn, waaronder champagne, en andere alcoholische dranken. Het suikergehalte kan worden aangeduid met een van de onderstaande termen. De gebruikte taal is de voertaal van het land waarin het product primair wordt aangeboden.

De meeste voorkomende producten in volgorde van zoetheid zijn:

  • Brut Nature - bijna niet meetbaar suikers
  • Extra Brut - zeer droog
  • Brut - gemiddeld droog
  • Extra Dry - Droog richting off dry
  • Sec - licht zoetig
Suikergehalte Term
<3 g/l brut nature (frans)
pas dosé (frans)
dosage zéro (frans)
bruto natural (spaans)
dosaggio zero (italiaans)
nature herb (duits)
0 - 6 g/l extra brut (frans)
extra bruto (spaans)
extra herb (duits)
<15 g/l brut (frans)
bruto (spaans)
herb (duits)
12 - 20 g/l extra-dry (frans!)
extra seco (spaans)
extra trocken (duits)
extra dry (engels)
17 - 35 g/l sec (frans)
seco (spaans)
secco (italiaans)
asciutto (italiaans)
trocken (duits)
dry (engels)
tør (deens)
torr (zweeds)
kuiva (fins)
ξηρός (xèrós) (grieks)
33 - 50 g/l demi-sec (frans)
semi seco (spaans)
abboccato (italiaans)
meio seco (portugees)
halbtrocken (duits)
medium dry (engels)
halvtør (deens)
halvtorr (zweeds)
puolikuiva (fins)
ημίξηρος (èmíxèros) (grieks)
>50 g/l doux (frans)
dulce (spaans)
dolce (italiaans)
doce (portugees)
mild (duits)
sweet (engels)
sød (deens)
söt (zweeds)
makea (fins)
γλυκύς (glukús) (grieks)