Hoe lang kan een wijn of sherry geopend staan?

Er is niet 1 antwoord mogelijk op hoe lang een wijn geopend kan blijven. Een geopende fles wijn komt in aanraking met zuurstof en hierdoor oxideert de wijn. Gevolg: een azijnachtige geur en smaak. En naarmate er meer wijn uit de fles is, des te sneller gaat dit proces want er komt relatief meer zuurstof bij. Zet daarom – ongeacht de soort – een geopende fles altijd in de koelkast. Door de wijn af te koelen vertraag je het oxidatieproces en ‘bederft’ deze dus minder snel.

Maar hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren? Of nog beter, hoe lang is de wijn nog lekker om te drinken want de keerzijde is dat wijn met wart zuurstof ook weer kan verbeteren zeker als de wijn nog jong is, veel zuren of juist veel zoetheid heeft en voor sherry (wat in feite een geoxideerde wijn is) gelden weer andere regels. In de regel kun je een geopende fles wijn twee tot drie dagen bewaren. Maar er zijn verschillen tussen rode, witte en rosé wijnen.

Hoe lang kan je rode wijn open bewaren?

Een open fles rode wijn kun je het beste binnen 2 dagen drinken. Was het een wijn met veel tannine, uit een goed jaar en/of van een aristocratische familie uit de Bourgogne, Bordeaux, Barolo of Barbaresco dan is 3-4 dagen zeker wel mogelijk en kun je vaak zien dat de geopende fles een dag later juist beter gaat smaken.

 

Wit en rosé kun je vaak iets anger laten staan (uiteraard ook in de koelkast) maar ook hier geldt dat 3 dagen wel het maximale is

Mousserende wijnen zijn lastiger. Na opening is het koolzuur (en de belletjes dus) snel verdwenen. Maximaal één dag deze wijn bewaren is ons

Zoete witte wijnen daarentegen kunnen beter tegen veroudering. De smaak kan wel enigszins veranderen, maar een dag of vijf lukt. Versterkte wijnen zoals Port, Sherry, Madeira, houden na opening zeker wel een maand hun smaak en geur.

Portwijnen en dan vooral de langer grijpte kunnen ook een aantal weken open staan. Ook dan natuurlijk in de koelkast. Door de zoetheid en feit dat ze al een zekere oxidatie hebben ondergaan maakt dit mogelijk. Voor jonge portwijnen geldt hetzelfde als voor de rode/witte wijnen en is aantal dagen geopend wel mogelijk maar langer dan toch zeker vacumeren.

Sherry wijnen en dan zeker degene die lang hebben gerijpt onder de flor hebben dus al een zeer lange tijd van biologische veroudering ondergaan onder flor. Ze zijn tijdens dat proces al aan behoorlijk wat zuurstof is blootgesteld en zorgt dat het heel stabiel blijft (maar ook in de koelkast houden). We hebben dit ook nog even nagevraagd bij Eduardo Ojeda, de fameuze wijnmaker van het top sherryhuis Equipo Navazos en gaf aan dat hij zijn sherry-wijnen soms wel maandenlang open heeft staan - ook voor de bezoekers om te proeven. De wijn wordt logischerwijs steeds meer van kleur en evolueert, maar behoudt zijn karakter. Dus ja in dit geval verandert deze wel maar omdat de sherries al oxidatief zijn betekent dit niet dat ze slechts worden. Dit in tegenstelling die na een paar dagen serieus gaan oxideren (rood net iets eerder dan wit) en daarmee niet lekker worden

Hoe bewaar je wijn het best?

Dus de beste manier is om als je een geopende fles wil bewaren deze in in de koelkast te doen. De kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Dus sowieso de te bewaren wijn in de koelkast zetten. Daarnaast zijn er methoden die het verouderingsproces vertragen. Door de zuurstof te verhinderen in contact te komen met de wijn.

Allereerst de bekendste methode: het verwijderen van alle lucht in de fles door de fles vacuüm te trekken. Met een speciale kurk en pompje is dat eenvoudig en snel mogelijk. Vacumm zetten en dan in de koelkast.

Een andere methode is het aanschaffen van een Coravin. Hierdoor hoef je de fles niet te openen. Middels een naald prik je door de kurk en haal je een glas wijn uit de fles. De ruimte in de fles wordt direct opgevuld met Argon-gas. Dit vult de loze ruimte in de fles op waardoor er geen zuurstof bij kan komem.