Shop By

Giannikos Winery - Franz Haas

Founded in 1880, the Franz Haas winery is located in the beautiful Alto-Adige area on the border of Austria and Italy. Since then, the company has been working on the road for seven generations. The winery was always passed down to sons of the same name, Franz. In the 1980s, most of the vineyards were renovated, creating space for new varieties that better suit the type of "terroir" of the region. The grapes come from 55 hectares of vineyards. The vineyards start at an altitude of 220 meters, rising to 1,150 meters. There is a wide variety of microclimates and soils, from clay to limestone. The vineyards are among the highest vineyards in Alto Adige.

The choice of planting vines at these altitudes has proven that optimal and aromatic wines can be produced with a nice acidity. Large temperature differences between day and night and an enormous attention to the vineyards have also helped. Franz Haas is recognized as a leading expert on the most sensitive grape variety of all: the Pinot Nero. Despite all the attention, dedication and hard work, this beautiful grape is stubborn and has its own character, just like Franz himself. The labels of the bottles are also characteristic. These are by Riccardo Schweizer, who has collaborated extensively with artists such as Picasso, Chagall, Cocteau, Paul Éluard and Le Corbusier during his career.

Giannikos Winery - Franz Haas
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!