2023 Domaine Marc Morey & Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2036 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De Bourgondische wijnfamilie Morey is wijd vertakt, met diepe wortels in Chassagne-Montrachet, een klein, schilderachtig dorpje, 15 km ten zuiden van Beaune. Het domein Marc Morey wordt geleid door Bernard Mollard, de schoonzoon van Marc Morey. Bernard Mollard is een gepassioneerde wijnman, met een extra zintuig voor kwaliteit. Wijnmaker Bernard en Sabine Mollard is een specialist in het maken van terroir getypeerde Bourgognes zoals die uit Saint-Aubin, Chasssagne-Montrachet, Puligny Montrachet in diverse gradaties. Respect voor het terroir is het sleutelwoord bij Marc Morey. De wijnstokken worden gesnoeid voor optimale opbrengsten. De grond wordt het hele jaar door bewerkt. Sinds enkele jaren is het landgoed gelegen in Chassagne Montrachet nabij Beaune in het departement Côte-d'Or.
Deze Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru is een 100% Chardonnay komende van een wijngaard gelegen op een klei-kalkstenen bodem Na de handmatige pluk vindt de alcoholische gisting vindt plaats in RVS tanks onder strenge temperatuurcontrole. Vervolgens wordt de jonge wijn overgeheveld naar 1 jaar oude eikenhouten vaten waar het tot het einde van de malolactische gisting op eigen bezinksel ligt, met regelmatige ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren) van de ‘lies’. Dit versterkt het minerale karakter van de wijn en geeft meer structuur en romigheid. Na 10 maanden wordt de wijn afgetapt, geklaard en (afhankelijk van het oogstjaar) licht gefilterd voor het bottelen.
De Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru heeft een heerlijk, precies boeket met gele bloemen en lichte kalksteen geur, met een vleugje bramenblad. Het heeft een intense neus, rijp, fruitig en mineraal, met een hint van boter en vanille en goed geïntegreerde houtnuances. De smaak is goed uitgebalanceerd met gekonfijte sinaasappelschil bij de aanzet en de typische kalkstenen terroir-expressie. Op de tong een en al zuiverheid, mineraliteit, delicate frisse smaak, evenwichtige structuur, met een complexe, aanhoudend minerale finale
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Marc Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2022 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes derives from five-year-old vines, but you'd hardly know it. Exhibiting aromas of white flowers, pear, toasted nuts and subtle reduction, it's medium to full-bodied, satiny and vibrant, with a fleshy core of fruit and a precise finish.
I've wanted to visit Domaine Marc Morey for several years, as this discreet Chassagne-Montrachet has long produced excellent wines that fly somewhat under the radar. Its origins go back to great-grandfather Fernand Morey, whose whites and reds I've adored and who presided over winemaking between 1919 and around 1950. The eponymous Marc Morey was his son, who ran the domaine for the second half of the twentieth century. Today, it's Sabine Mollard who presides, having joined the family estate in 2003. Fruit is gently crushed and pressed pneumatically, with a short and comparatively static cycle, followed by debourbage overnight at 12 degrees centigrade and the beginning of alcoholic fermentation in tank before barreling down. Working with a wide variety of coopers (including Chassin and François Frères), Sabine stirs the lees until the end of malolactic fermentation. Regional appellations see nine months in barrel, with the rest racked to tank just before harvest and bottled, under natural cork, in early spring.
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: The Lord Giveth…Burgundy 2023 (Jan 2025)
The 2023 Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru has impressive purity on the nose, with very well-defined scents of lemon, orange pith and apple blossom. The palate has a powerful, weighty opening. This has a lot of concentration, with tropical notes coming through toward the finish, though the previous vintage had a little more tension. Give this a couple of years in bottle to be tamed.
- By Neal Martin on November 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Marc Morey is een gerespecteerde Bourgondische wijnproducent gevestigd in de regio Côte de Beaune in de Bourgogne, Frankrijk. De familie Morey heeft een lange geschiedenis van wijnmaken en hun wijnen staan hoog aangeschreven vanwege hun kwaliteit en de uitdrukking van het terroir in dit gerenommeerde wijngebied.
Geschiedenis van Marc Morey
Marc Morey is een familiebedrijf met een geschiedenis die meerdere generaties teruggaat. Het landgoed werd begin 20e eeuw gesticht door Fernand Morey. In de loop van de tijd werd de wijntraditie doorgegeven via de familie. Het landgoed bezit wijngaarden in het zuidelijke deel van de Côte de Beaune, in de dorpen Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Deze twee dorpen staan bekend om het produceren van enkele van 's werelds beste witte Bourgondische wijnen, vooral van Chardonnay druiven. Marc Morey richt zich op het produceren van witte Bourgondische wijnen van hoge kwaliteit, waaronder wijnen op dorpsniveau, Premier Cru en Grand Cru-wijnen. Ze staan vooral bekend om hun wijnen Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Deze wijnen zijn zeer gewild bij wijnliefhebbers en verzamelaars.
Terroir en productie van Marc Morey
Marc Morey word gevierd vanwege hun vermogen om het specifieke terroir van de wijngaarden waar ze vandaan komen tot uitdrukking te brengen. De toewijding van de wijnmakerij om de unieke kenmerken van elke wijngaard te behouden, is een kenmerk van hun wijnbereidingsaanpak. Het wijnbereidingsproces bij Marc Morey legt de nadruk op traditionele Bourgondische technieken, waaronder zorgvuldige handmatige oogst, minimale interventie in de kelder en het gebruik van eikenhouten vaten voor rijping. Deze praktijken zorgen ervoor dat de wijnen complexiteit en diepgang kunnen ontwikkelen terwijl ze hun frisheid behouden. Veel Bourgondische producenten, waaronder Marc Morey, hebben in hun wijngaarden en wijnmakerijen steeds meer duurzame en milieuvriendelijke praktijken toegepast. Deze praktijken zijn gericht op het behoud van de integriteit van het land en de gezondheid van de wijngaarden op de lange termijn.
De Bourgondische wijnfamilie Morey is wijd vertakt, met diepe wortels in Chassagne-Montrachet, een klein, schilderachtig dorpje, 15 km ten zuiden van Beaune. Het domein Marc Morey wordt geleid door Bernard Mollard, de schoonzoon van Marc Morey. Bernard Mollard is een gepassioneerde wijnman, met een extra zintuig voor kwaliteit. Wijnmaker Bernard en Sabine Mollard is een specialist in het maken van terroir getypeerde Bourgognes zoals die uit Saint-Aubin, Chasssagne-Montrachet, Puligny Montrachet in diverse gradaties. Respect voor het terroir is het sleutelwoord bij Marc Morey. De wijnstokken worden gesnoeid voor optimale opbrengsten. De grond wordt het hele jaar door bewerkt. Sinds enkele jaren is het landgoed gelegen in Chassagne Montrachet nabij Beaune in het departement Côte-d'Or.
Deze Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru is een 100% Chardonnay komende van een wijngaard gelegen op een klei-kalkstenen bodem Na de handmatige pluk vindt de alcoholische gisting vindt plaats in RVS tanks onder strenge temperatuurcontrole. Vervolgens wordt de jonge wijn overgeheveld naar 1 jaar oude eikenhouten vaten waar het tot het einde van de malolactische gisting op eigen bezinksel ligt, met regelmatige ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren) van de ‘lies’. Dit versterkt het minerale karakter van de wijn en geeft meer structuur en romigheid. Na 10 maanden wordt de wijn afgetapt, geklaard en (afhankelijk van het oogstjaar) licht gefilterd voor het bottelen.
De Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru heeft een heerlijk, precies boeket met gele bloemen en lichte kalksteen geur, met een vleugje bramenblad. Het heeft een intense neus, rijp, fruitig en mineraal, met een hint van boter en vanille en goed geïntegreerde houtnuances. De smaak is goed uitgebalanceerd met gekonfijte sinaasappelschil bij de aanzet en de typische kalkstenen terroir-expressie. Op de tong een en al zuiverheid, mineraliteit, delicate frisse smaak, evenwichtige structuur, met een complexe, aanhoudend minerale finale
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Marc Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2022 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes derives from five-year-old vines, but you'd hardly know it. Exhibiting aromas of white flowers, pear, toasted nuts and subtle reduction, it's medium to full-bodied, satiny and vibrant, with a fleshy core of fruit and a precise finish.
I've wanted to visit Domaine Marc Morey for several years, as this discreet Chassagne-Montrachet has long produced excellent wines that fly somewhat under the radar. Its origins go back to great-grandfather Fernand Morey, whose whites and reds I've adored and who presided over winemaking between 1919 and around 1950. The eponymous Marc Morey was his son, who ran the domaine for the second half of the twentieth century. Today, it's Sabine Mollard who presides, having joined the family estate in 2003. Fruit is gently crushed and pressed pneumatically, with a short and comparatively static cycle, followed by debourbage overnight at 12 degrees centigrade and the beginning of alcoholic fermentation in tank before barreling down. Working with a wide variety of coopers (including Chassin and François Frères), Sabine stirs the lees until the end of malolactic fermentation. Regional appellations see nine months in barrel, with the rest racked to tank just before harvest and bottled, under natural cork, in early spring.
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
From: The Lord Giveth…Burgundy 2023 (Jan 2025)
The 2023 Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru has impressive purity on the nose, with very well-defined scents of lemon, orange pith and apple blossom. The palate has a powerful, weighty opening. This has a lot of concentration, with tropical notes coming through toward the finish, though the previous vintage had a little more tension. Give this a couple of years in bottle to be tamed.
- By Neal Martin on November 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Marc Morey is een gerespecteerde Bourgondische wijnproducent gevestigd in de regio Côte de Beaune in de Bourgogne, Frankrijk. De familie Morey heeft een lange geschiedenis van wijnmaken en hun wijnen staan hoog aangeschreven vanwege hun kwaliteit en de uitdrukking van het terroir in dit gerenommeerde wijngebied.
Geschiedenis van Marc Morey
Marc Morey is een familiebedrijf met een geschiedenis die meerdere generaties teruggaat. Het landgoed werd begin 20e eeuw gesticht door Fernand Morey. In de loop van de tijd werd de wijntraditie doorgegeven via de familie. Het landgoed bezit wijngaarden in het zuidelijke deel van de Côte de Beaune, in de dorpen Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Deze twee dorpen staan bekend om het produceren van enkele van 's werelds beste witte Bourgondische wijnen, vooral van Chardonnay druiven. Marc Morey richt zich op het produceren van witte Bourgondische wijnen van hoge kwaliteit, waaronder wijnen op dorpsniveau, Premier Cru en Grand Cru-wijnen. Ze staan vooral bekend om hun wijnen Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet. Deze wijnen zijn zeer gewild bij wijnliefhebbers en verzamelaars.
Terroir en productie van Marc Morey
Marc Morey word gevierd vanwege hun vermogen om het specifieke terroir van de wijngaarden waar ze vandaan komen tot uitdrukking te brengen. De toewijding van de wijnmakerij om de unieke kenmerken van elke wijngaard te behouden, is een kenmerk van hun wijnbereidingsaanpak. Het wijnbereidingsproces bij Marc Morey legt de nadruk op traditionele Bourgondische technieken, waaronder zorgvuldige handmatige oogst, minimale interventie in de kelder en het gebruik van eikenhouten vaten voor rijping. Deze praktijken zorgen ervoor dat de wijnen complexiteit en diepgang kunnen ontwikkelen terwijl ze hun frisheid behouden. Veel Bourgondische producenten, waaronder Marc Morey, hebben in hun wijngaarden en wijnmakerijen steeds meer duurzame en milieuvriendelijke praktijken toegepast. Deze praktijken zijn gericht op het behoud van de integriteit van het land en de gezondheid van de wijngaarden op de lange termijn.