2023 Bodegas Gaintza Getariako Txakolina

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Bodegas Gaintza |
Jaar | 2023 |
Druif | Hondarribi Zuri |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Bodegas Gaintza is een typisch familliebedrijf en ligt dan ook naast de oude familieboerderij, Welke gebouwd is in 1923 door José Antonio Lazkano. Zijn achterkleinzonen, Joseba en Urtzi, Beheren tegenwoordig de wijngaarden. Zij hebben het stokje overgenomen van hun vader Nicolás en hun moeder Mariángeles is nog steeds te zien in haar busje om wijn te bezorgen.
De Gaintza Txakolina bestaat uit 85% Hondarrabi Zuri, 5%, Hondarrabi Beltza & 10% Gros Manseng, welke volledig handmatig worden geplukt en vervolgens heel voorzichtig worden geperst. Na de persing gaat de most naar tempratuurgecontroleerde roestvrijstalentanks, waardoor de mooie kenmerkende zuren behouden blijven. De Txakoli blijft hierna 5 tot 10 maanden op de fijne lees rusten tot deze gebotteld wordt. Dankzij het lage alcohol percentage en de lichte bubbel zijn Txakoli wijnen zeer plezierig.
Deze verfrissende Txakoli heeft een prachtige lichtgele kleur en is mooi helder in het glas met zeer fijn bubbeltjes. In de neus zeer fris met aroma' s van groenne appel met ondertonen van citroen en groene kruiden. In de mond fris en intense aandronk. De lichte sprakeling met goed geinegreerde zuren laten een fris citrus aroma achter in de mond met het onmiskenbare vleugje ziltigheid. De Txakloina is een sociale wijn, waarvan de eenvoud en origialiteit iedereen aanspreekt, zowel expert als amateur. Ons advies is om deze wijn te serveren op 8-10ºC. Heerlijk als aperatief maar zeker aan te raden bij Schaal-en schelpdieren en sushi. Kan gegeven de mooie zuren heerlijke verouderen.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Baskenland |
Appellatie | Getariako Txakolina |
Wijnhuis | Bodegas Gaintza |
Druif | Hondarribi Zuri |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Vinous
No written review available.
90
"‘s Werelds moeilijkste wijnnamen zijn vermoedelijk die uit Spaans Baskenland – maar gelukkig zijn de wijnen zelf juist heel toegankelijk, met name de witte. Vooral wanneer je ze drinkt bij hartige voorafhapjes, waaronder olijven gevuld met ansjovis, en zeker ook sushi. De Hiruzta Txakolina 2019 bijvoorbeeld is licht (12 procent alcohol), pittig, frissig, vief, kruidig, alsmede een beetje mineralig en enigszins citroenig. Het 17 hectare tellende domein Hiruzta (eerste oogst 2011) wordt geleid door vader Asensio Rekalde en diens twee zoons Txarli en Angel. Voor bovengenoemde, internationaal bekroonde wijn gebruikten ze 95 procent van de regionale hondarrabi zuri en een restje Franse gros manseng." - hubrechtduijker.com
"Fresh, light-bodied, lower-alcohol Txakolis deserve to be better known. This is a classic Getaria style, with a slight spritz and pretty saline, slatey richness allied to crisp acidity and citrus and fresh herb flavours." - 90 punten, Decanter
"Limpid straw-yellow. Vibrant and precise on the nose, displaying fresh citrus fruit, pear skin and quinine scents and a hint of honeysuckle. Mineral, dry and focused on the palate, offering zesty lime, lemongrass and bitter pear skin flavors and a touch of succulent herbs. Shows very good clarity and tangy bite on the finish, which lingers with strong tenacity." - 90 punten, Vinous over de 2017-vintage
"Very smart modern label. Very light and green appley with a touch of smoke. Bone dry and very tight. Better and fruitier than many of these sort of wines. Admirable persistence." - 16/20 punten, Jancis Robinson over de 2017-vintage
"Very fine spritz when it's poured. Light nose and lots of lime fruit. Much more on the palate than most of its peers. Racy, vinous green-apple juice." - 16,5/20 punten, Jancis Robinson over de 2016-vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bodegas Gaintza is een typisch familliebedrijf en ligt dan ook naast de oude familieboerderij, Welke gebouwd is in 1923 door José Antonio Lazkano. Zijn achterkleinzonen, Joseba en Urtzi, Beheren tegenwoordig de wijngaarden. Zij hebben het stokje overgenomen van hun vader Nicolás en hun moeder Mariángeles is nog steeds te zien in haar busje om wijn te bezorgen.
De Gaintza Txakolina bestaat uit 85% Hondarrabi Zuri, 5%, Hondarrabi Beltza & 10% Gros Manseng, welke volledig handmatig worden geplukt en vervolgens heel voorzichtig worden geperst. Na de persing gaat de most naar tempratuurgecontroleerde roestvrijstalentanks, waardoor de mooie kenmerkende zuren behouden blijven. De Txakoli blijft hierna 5 tot 10 maanden op de fijne lees rusten tot deze gebotteld wordt. Dankzij het lage alcohol percentage en de lichte bubbel zijn Txakoli wijnen zeer plezierig.
Deze verfrissende Txakoli heeft een prachtige lichtgele kleur en is mooi helder in het glas met zeer fijn bubbeltjes. In de neus zeer fris met aroma' s van groenne appel met ondertonen van citroen en groene kruiden. In de mond fris en intense aandronk. De lichte sprakeling met goed geinegreerde zuren laten een fris citrus aroma achter in de mond met het onmiskenbare vleugje ziltigheid. De Txakloina is een sociale wijn, waarvan de eenvoud en origialiteit iedereen aanspreekt, zowel expert als amateur. Ons advies is om deze wijn te serveren op 8-10ºC. Heerlijk als aperatief maar zeker aan te raden bij Schaal-en schelpdieren en sushi. Kan gegeven de mooie zuren heerlijke verouderen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Baskenland |
Appellatie | Getariako Txakolina |
Wijnhuis | Bodegas Gaintza |
Druif | Hondarribi Zuri |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Ja |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Vinous
No written review available.
90
"‘s Werelds moeilijkste wijnnamen zijn vermoedelijk die uit Spaans Baskenland – maar gelukkig zijn de wijnen zelf juist heel toegankelijk, met name de witte. Vooral wanneer je ze drinkt bij hartige voorafhapjes, waaronder olijven gevuld met ansjovis, en zeker ook sushi. De Hiruzta Txakolina 2019 bijvoorbeeld is licht (12 procent alcohol), pittig, frissig, vief, kruidig, alsmede een beetje mineralig en enigszins citroenig. Het 17 hectare tellende domein Hiruzta (eerste oogst 2011) wordt geleid door vader Asensio Rekalde en diens twee zoons Txarli en Angel. Voor bovengenoemde, internationaal bekroonde wijn gebruikten ze 95 procent van de regionale hondarrabi zuri en een restje Franse gros manseng." - hubrechtduijker.com
"Fresh, light-bodied, lower-alcohol Txakolis deserve to be better known. This is a classic Getaria style, with a slight spritz and pretty saline, slatey richness allied to crisp acidity and citrus and fresh herb flavours." - 90 punten, Decanter
"Limpid straw-yellow. Vibrant and precise on the nose, displaying fresh citrus fruit, pear skin and quinine scents and a hint of honeysuckle. Mineral, dry and focused on the palate, offering zesty lime, lemongrass and bitter pear skin flavors and a touch of succulent herbs. Shows very good clarity and tangy bite on the finish, which lingers with strong tenacity." - 90 punten, Vinous over de 2017-vintage
"Very smart modern label. Very light and green appley with a touch of smoke. Bone dry and very tight. Better and fruitier than many of these sort of wines. Admirable persistence." - 16/20 punten, Jancis Robinson over de 2017-vintage
"Very fine spritz when it's poured. Light nose and lots of lime fruit. Much more on the palate than most of its peers. Racy, vinous green-apple juice." - 16,5/20 punten, Jancis Robinson over de 2016-vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen