2021 Sara Pérez y René Barbier Escabeces
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Tarragona |
Wijnhuis | Sara Pérez y René Barbier |
Jaar | 2021 |
Druif | Xarel.lo Vermell |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2023 - 2026 |
Escabeces is een relatief nieuw project van René Barbier en Sara Perez (Clos Martinet, Clos Mogador, Venus la Universal) en is afkomstig van de D.O. van Tarragona. Een paar jaar geleden benaderde een kennis van een boer René met de vraag of hij interesse had om wijn te maken van een klein perceel van de 65 jaar oude Cartoixà Vermell, de zeer zeldzame Catalaanse druif die ook wel de rode Xarel.lo wordt genoemd. De truc met deze wijn is dat hij, hoewel hij zich presenteert als een rosé, is gemaakt als een rode wijn en dus feitelijk een rode wijn is - de druif heeft simpelweg niet meer pigment en het rose wat we zien is de maximale kleur van deze rode-wijn. Sommige presenteren die ook wel als een Orange wijn maar dat is technisch gezien fout want dat is een wijn gemaakt van een witte druif waarin de schil mee gist en de Cartoixà Vermell is toch echt een rode druif.
De Cartoixà Vermell ontwikkelt echter nooit een enorme hoeveelheid pigment, dus zelfs bij een lange maceratie van de schil krijgt de wijn alleen een koperroze kleur en daarmee lijkt het een rosé maar is het feitelijk een rode wijn wijn want de druiven en de schillen, met de gezonde flavonoïden, gisten mee. De druiven worden begin oktober geoogst rond de 12 graden potentiële alcohol. Van daaruit gaan ze naar de wijnmakerij, waar de most drie weken tot een maand op de schil fermenteert in keramische containers. Het wordt vervolgens geperst om nog 6 maanden in keramische containers te rijpen en de rest van zijn 18 maanden durende rijping in neutrale vaten. De 2021 hebben we pas begin 2023 ontvangen en is een wijn die met wat jaren nog complexer zal worden. De wijn wordt in zeer kleine hoeveelheden gemaakt en is feitelijk buiten Spanje niet te verkrijgen maar daar wij de importeur zijn van de wijnen van Rene Barbier (en Sara Perez ) krijgen we altijd wel een aantal doosjes van deze wijn, waar trouwens maar rond de 4.000 flessen van gemaakt worden en waarvan bij vrijgave van de wijn 90% al direct richting de Horeca gaat want gastronomisch is deze Cartoixà Vermell of tewel Xarel.lo-Vermell Escabeces zeker.
René Barbier (vierde generatie met dezelfde naam !!!) begon in 1992 in de wijnwereld bij Clos Mogador met zijn vader, de andere René Barbier, de bebaarde en heeft daar meer dan 20 jaar van zijn leven aan wijn gewijd. De eerste 10 jaar werkte hij voornamelijk in de wijnmakerij en daarna vooral in de wijngaarden en heeft daar geleerd dat uniek land unieke wijnen brengt. Dit is inmiddels wel bewezen met de iconische Clos Mogador, Venus Universal en Espectacle wijnen. In 2001 had Rene Barbier de mogelijkheid om een kleine zeer oude "coster" (steil glooiende, traditionele) wijngaard te kopen genaamd Els Bellvisos. Deze wijngaard was verlaten en het was fascinerend, midden in een steile groeve van steeneiken, spectaculair zijn de vergezichten en de absolute onherbergzaamheid. Het was in diezelfde periode dat een andere grote invloed in Rene's leven kwam in de vorm van Sara Pérez zijn huidige vrouw en partner. De dochter van José Luis Pérez, één der belangrijkste figuren in de Spaanse wijnwereld.
Samen met Sara hebben ze de Bellvisos wijngaard weer in productie gebracht. Het was een compromisloze plek, die echter de kans bood om een wijn te maken die één was met de natuur. Men begon aan dit project dat gebaseerd was op hun levensfilosofie: een duurzaam, organisch project waar ze de cirkel van het leven konden sluiten. Deze fascinerende plek die bekend staat als Bellvisos (Bella Vista - Prachtig uitzicht) is een extreem steile "coster" of glooiende wijngaard die, vanwege de structuur van de Llicorella of leisteenbodem, het onmogelijk maakt om wijngaardterrassen te bouwen. Het werd 40 jaar eerder verlaten, voordat herbiciden en chemische pesticiden beschikbaar waren dus was al volledig origineel organisch en biologisch. Er zijn geen buren vanwege de steile hellingen eromheen: zelfs de meest dappere zou hier geen wijngaard planten! Hierdoor is het gebied lange tijd in perfecte balans geweest.
Tien jaar geleden is men gaan snoeien en zijn de verlaten wijnstokken bij Bellvisos weer in productie genomen. Ze maken gebruik van een muilezel en handploegen afgewisseld met het wegsnijden van het onkruid. We passen kruidenthee en melkwei toe als bemesting en lopen constant door de wijnstokken. Alles manueel en gericht op het bewaren van evewicht tussen de versheid van het perceel en de diepte die typisch Priorat is (datgene wat de wijnen zo uniek maakt). Men beslist wanneer ze oogsten op basis van onze smaakpapillen en onze intuïtie ... volgens een zeer persoonlijk criterium. We bereiden voor elke wijn in de wijngaard door zelf de wilde gisten te reproduceren die zullen leiden tot een natuurlijke alcoholische gisting, waarbij de verschillende aroma's behouden blijven naargelang elk jaargang.
De Bellvisos en de Partida del Pedrer wijnen komen van deze geweldige unieke, authentieke wijngaard in het hart van de Priorat.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Tarragona |
Wijnhuis | Sara Pérez y René Barbier |
Druif | Xarel.lo Vermell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Login and Registration Form