2021 Sara Pérez y René Barbier Escabeces

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2023 - 2026 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Escabeces is een relatief nieuw project van René Barbier en Sara Perez (Clos Martinet, Clos Mogador, Venus la Universal) en is afkomstig van de D.O. van Tarragona. Een paar jaar geleden benaderde een kennis van een boer René met de vraag of hij interesse had om wijn te maken van een klein perceel van de 65 jaar oude Cartoixà Vermell, de zeer zeldzame Catalaanse druif die ook wel de rode Xarel.lo wordt genoemd. De truc met deze wijn is dat hij, hoewel hij zich presenteert als een rosé, is gemaakt als een rode wijn en dus feitelijk een rode wijn is - de druif heeft simpelweg niet meer pigment en het rose wat we zien is de maximale kleur van deze rode wijn. Sommige presenteren die ook wel als een Orange wijn, maar dat is technisch gezien fout want dat is een wijn gemaakt van een witte druif waarin de schil mee gist en de Cartoixà Vermell is toch echt een rode druif.
De Cartoixà Vermell ontwikkelt echter nooit een enorme hoeveelheid pigment, dus zelfs bij een lange maceratie van de schil krijgt de wijn alleen een koperroze kleur en daarmee lijkt het een rosé maar is het feitelijk een rode wijn want de druiven en de schillen, met de gezonde flavonoïden, gisten mee. De druiven worden begin oktober geoogst rond de 12 graden potentiële alcohol. Van daaruit gaan ze naar de wijnmakerij, waar de most drie weken tot een maand op de schil fermenteert in keramische containers. Het wordt vervolgens geperst om nog 6 maanden in keramische containers te rijpen en de rest van zijn 18 maanden durende rijping in neutrale vaten. De 2021 hebben we pas begin 2023 ontvangen en is een wijn die met wat jaren nog complexer zal worden. De wijn wordt in zeer kleine hoeveelheden gemaakt en is feitelijk buiten Spanje niet te verkrijgen maar daar wij de importeur zijn van de wijnen van Rene Barbier (en Sara Perez ) krijgen we altijd wel een aantal doosjes van deze wijn waar trouwens maar rond de 4.000 flessen van gemaakt worden en waarvan bij vrijgave van de wijn 90% al direct richting de Horeca gaat want gastronomisch is deze Cartoixà Vermell of tewel Xarel.lo-Vermell Escabeces zeker.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Tarragona |
Wijnhuis | Sara Pérez y René Barbier |
Druif | Xarel.lo Vermell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
91
Release Price
$25
Drink Date
2021 - 2023
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2020
Source
Issue 252 End of December 2020, The Wine Advocate
The bright orange rosé 2019 Escabeces was produced with a gris/rosé version of Xarello, called Xarello Vermell. They started this project five years ago with skin contact but also started using some destemmed grapes. In 2019, they did 40% of the grapes destemmed and pressed, 20% with full clusters and skin contact and 20% of the bunches directly pressed. In 2020, they did everything with skins. This follows the line of the 2017, a wine without fruit, a little closed and more on the reductive side; it has aromas and flavors of botanicals (herbs, spices...) and is austere and spicy, very tasty, almost salty. A wine for food. 4,700 bottles produced.
This is a project in the Tarragona appellation from René Barbier and some friends to make a Mediterranean rosé with some skin maceration with a pink grape variety. They are recovering the Xarello Vermell variety that is lost in the Cava base wines, finding some old vineyards in the zone of the village of Vilabella.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
René Barbier (vierde generatie met dezelfde naam !!!) begon in 1992 in de wijnwereld bij Clos Mogador met zijn vader, de andere René Barbier, de bebaarde en heeft daar meer dan 20 jaar van zijn leven aan wijn gewijd. De eerste 10 jaar werkte hij voornamelijk in de wijnmakerij en daarna vooral in de wijngaarden en heeft daar geleerd dat uniek land unieke wijnen brengt. Dit is inmiddels wel bewezen met de iconische Clos Mogador, Venus Universal en Espectacle wijnen. In 2001 had Rene Barbier de mogelijkheid om een kleine zeer oude "coster" (steil glooiende, traditionele) wijngaard te kopen genaamd Els Bellvisos. Deze wijngaard was verlaten en het was fascinerend, midden in een steile groeve van steeneiken, spectaculair zijn de vergezichten en de absolute onherbergzaamheid. Het was in diezelfde periode dat een andere grote invloed in Rene's leven kwam in de vorm van Sara Pérez zijn huidige vrouw en partner. De dochter van José Luis Pérez, één der belangrijkste figuren in de Spaanse wijnwereld.
Samen met Sara hebben ze de Bellvisos wijngaard weer in productie gebracht. Het was een compromisloze plek, die echter de kans bood om een wijn te maken die één was met de natuur. Men begon aan dit project dat gebaseerd was op hun levensfilosofie: een duurzaam, organisch project waar ze de cirkel van het leven konden sluiten. Deze fascinerende plek die bekend staat als Bellvisos (Bella Vista - Prachtig uitzicht) is een extreem steile "coster" of glooiende wijngaard die, vanwege de structuur van de Llicorella of leisteenbodem, het onmogelijk maakt om wijngaardterrassen te bouwen. Het werd 40 jaar eerder verlaten, voordat herbiciden en chemische pesticiden beschikbaar waren dus was al volledig origineel organisch en biologisch. Er zijn geen buren vanwege de steile hellingen eromheen: zelfs de meest dappere zou hier geen wijngaard planten! Hierdoor is het gebied lange tijd in perfecte balans geweest.
Tien jaar geleden is men gaan snoeien en zijn de verlaten wijnstokken bij Bellvisos weer in productie genomen. Ze maken gebruik van een muilezel en handploegen afgewisseld met het wegsnijden van het onkruid. We passen kruidenthee en melkwei toe als bemesting en lopen constant door de wijnstokken. Alles manueel en gericht op het bewaren van evewicht tussen de versheid van het perceel en de diepte die typisch Priorat is (datgene wat de wijnen zo uniek maakt). Men beslist wanneer ze oogsten op basis van onze smaakpapillen en onze intuïtie ... volgens een zeer persoonlijk criterium. We bereiden voor elke wijn in de wijngaard door zelf de wilde gisten te reproduceren die zullen leiden tot een natuurlijke alcoholische gisting, waarbij de verschillende aroma's behouden blijven naargelang elk jaargang.
De Bellvisos en de Partida del Pedrer wijnen komen van deze geweldige unieke, authentieke wijngaard in het hart van de Priorat.
Escabeces is een relatief nieuw project van René Barbier en Sara Perez (Clos Martinet, Clos Mogador, Venus la Universal) en is afkomstig van de D.O. van Tarragona. Een paar jaar geleden benaderde een kennis van een boer René met de vraag of hij interesse had om wijn te maken van een klein perceel van de 65 jaar oude Cartoixà Vermell, de zeer zeldzame Catalaanse druif die ook wel de rode Xarel.lo wordt genoemd. De truc met deze wijn is dat hij, hoewel hij zich presenteert als een rosé, is gemaakt als een rode wijn en dus feitelijk een rode wijn is - de druif heeft simpelweg niet meer pigment en het rose wat we zien is de maximale kleur van deze rode wijn. Sommige presenteren die ook wel als een Orange wijn, maar dat is technisch gezien fout want dat is een wijn gemaakt van een witte druif waarin de schil mee gist en de Cartoixà Vermell is toch echt een rode druif.
De Cartoixà Vermell ontwikkelt echter nooit een enorme hoeveelheid pigment, dus zelfs bij een lange maceratie van de schil krijgt de wijn alleen een koperroze kleur en daarmee lijkt het een rosé maar is het feitelijk een rode wijn want de druiven en de schillen, met de gezonde flavonoïden, gisten mee. De druiven worden begin oktober geoogst rond de 12 graden potentiële alcohol. Van daaruit gaan ze naar de wijnmakerij, waar de most drie weken tot een maand op de schil fermenteert in keramische containers. Het wordt vervolgens geperst om nog 6 maanden in keramische containers te rijpen en de rest van zijn 18 maanden durende rijping in neutrale vaten. De 2021 hebben we pas begin 2023 ontvangen en is een wijn die met wat jaren nog complexer zal worden. De wijn wordt in zeer kleine hoeveelheden gemaakt en is feitelijk buiten Spanje niet te verkrijgen maar daar wij de importeur zijn van de wijnen van Rene Barbier (en Sara Perez ) krijgen we altijd wel een aantal doosjes van deze wijn waar trouwens maar rond de 4.000 flessen van gemaakt worden en waarvan bij vrijgave van de wijn 90% al direct richting de Horeca gaat want gastronomisch is deze Cartoixà Vermell of tewel Xarel.lo-Vermell Escabeces zeker.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Tarragona |
Wijnhuis | Sara Pérez y René Barbier |
Druif | Xarel.lo Vermell |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
Rating
91
Release Price
$25
Drink Date
2021 - 2023
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
30th Dec 2020
Source
Issue 252 End of December 2020, The Wine Advocate
The bright orange rosé 2019 Escabeces was produced with a gris/rosé version of Xarello, called Xarello Vermell. They started this project five years ago with skin contact but also started using some destemmed grapes. In 2019, they did 40% of the grapes destemmed and pressed, 20% with full clusters and skin contact and 20% of the bunches directly pressed. In 2020, they did everything with skins. This follows the line of the 2017, a wine without fruit, a little closed and more on the reductive side; it has aromas and flavors of botanicals (herbs, spices...) and is austere and spicy, very tasty, almost salty. A wine for food. 4,700 bottles produced.
This is a project in the Tarragona appellation from René Barbier and some friends to make a Mediterranean rosé with some skin maceration with a pink grape variety. They are recovering the Xarello Vermell variety that is lost in the Cava base wines, finding some old vineyards in the zone of the village of Vilabella.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
René Barbier (vierde generatie met dezelfde naam !!!) begon in 1992 in de wijnwereld bij Clos Mogador met zijn vader, de andere René Barbier, de bebaarde en heeft daar meer dan 20 jaar van zijn leven aan wijn gewijd. De eerste 10 jaar werkte hij voornamelijk in de wijnmakerij en daarna vooral in de wijngaarden en heeft daar geleerd dat uniek land unieke wijnen brengt. Dit is inmiddels wel bewezen met de iconische Clos Mogador, Venus Universal en Espectacle wijnen. In 2001 had Rene Barbier de mogelijkheid om een kleine zeer oude "coster" (steil glooiende, traditionele) wijngaard te kopen genaamd Els Bellvisos. Deze wijngaard was verlaten en het was fascinerend, midden in een steile groeve van steeneiken, spectaculair zijn de vergezichten en de absolute onherbergzaamheid. Het was in diezelfde periode dat een andere grote invloed in Rene's leven kwam in de vorm van Sara Pérez zijn huidige vrouw en partner. De dochter van José Luis Pérez, één der belangrijkste figuren in de Spaanse wijnwereld.
Samen met Sara hebben ze de Bellvisos wijngaard weer in productie gebracht. Het was een compromisloze plek, die echter de kans bood om een wijn te maken die één was met de natuur. Men begon aan dit project dat gebaseerd was op hun levensfilosofie: een duurzaam, organisch project waar ze de cirkel van het leven konden sluiten. Deze fascinerende plek die bekend staat als Bellvisos (Bella Vista - Prachtig uitzicht) is een extreem steile "coster" of glooiende wijngaard die, vanwege de structuur van de Llicorella of leisteenbodem, het onmogelijk maakt om wijngaardterrassen te bouwen. Het werd 40 jaar eerder verlaten, voordat herbiciden en chemische pesticiden beschikbaar waren dus was al volledig origineel organisch en biologisch. Er zijn geen buren vanwege de steile hellingen eromheen: zelfs de meest dappere zou hier geen wijngaard planten! Hierdoor is het gebied lange tijd in perfecte balans geweest.
Tien jaar geleden is men gaan snoeien en zijn de verlaten wijnstokken bij Bellvisos weer in productie genomen. Ze maken gebruik van een muilezel en handploegen afgewisseld met het wegsnijden van het onkruid. We passen kruidenthee en melkwei toe als bemesting en lopen constant door de wijnstokken. Alles manueel en gericht op het bewaren van evewicht tussen de versheid van het perceel en de diepte die typisch Priorat is (datgene wat de wijnen zo uniek maakt). Men beslist wanneer ze oogsten op basis van onze smaakpapillen en onze intuïtie ... volgens een zeer persoonlijk criterium. We bereiden voor elke wijn in de wijngaard door zelf de wilde gisten te reproduceren die zullen leiden tot een natuurlijke alcoholische gisting, waarbij de verschillende aroma's behouden blijven naargelang elk jaargang.
De Bellvisos en de Partida del Pedrer wijnen komen van deze geweldige unieke, authentieke wijngaard in het hart van de Priorat.