2021 Hermanos Perez Pascuas Vina Pedrosa Cepa Gavilan Crianza

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Een ‘gavilan’ is een pluim die een schrijver gebruikt om zijn verhaal neer te schrijven. Gavilan is ook de expressie van de gebroeders als zijnde een autochtone wijn ‘pur sang’ met de eigenheid van het terroir. De Cepa Gavilán Crianza is de instapwijn van Pérez Pascuas en tevens zijn meest populaire en dat is helemaal terecht. De 100% Tinto Fino heeft 12 maanden op eiken vaten gerijpt (Frans en Amerikaans) en deels nieuwe eik. De Cepa Gavilan heeft een diepe intense robijnrode kleur met rood en donker fruit in de neus en tevens een prachtig boeket van kersen, ceder en zoethout. Medium to full-bodied met kruidige tonen, stevig doorregen met een zuurtje en sappige tannine. Mineralige finale. Een voorbeeld van een knappe moderne Ribera del Duero.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Bodegas Hermanos Perez Pascuas |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
Rating
92
Release Price
$40
Drink Date
2023 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Jan 2023
Source
End of January 2023, The Wine Advocate
The flagship 2020 Viña Pedrosa Crianza is perfumed and has ripe fruit without excess and integrated spiciness and smoke from the élevage in barrel. It fermented with a selection of indigenous yeasts from their older vines and matured in barrel for 18 months. It has notes of peach, ripe berries, flowers and sweet spices, with a mellow palate, fine tannins and a gentle and approachable mouthfeel. 300,000 bottles produced. It was bottled in July 2022.
The Pérez Pascuas brothers are one of the pioneers of Ribera del Duero, where they now have 120 hectares of vineyards and produce some 600,000 bottles per year. The wines have a classical Ribera profile.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Dit is een van de grote klassiekers in Ribera del Duero en een echt familiebedrijf. Vader Mauro Pérez plantte zijn wijnstokken in de jaren 40 en 50, meer dan 35 ha, op dat moment een immense hoeveelheid in het kleine dorpje Pedrosa de Duero. Heel de opbrengst ging naar de plaatselijke coöperatie. Onder impuls van de 3 zonen, Benjamín, Adolfo en Manuel werd er besloten om in 1980 zelf wijn te gaan maken. De eerste Viña Pedrosa was een feit. Op dat moment waren er in de hele regio nog geen 10 bodega’s actief...
Het was pas in 1982 dat de D.O. Ribera del Duero zelf werd gecreëerd, mede onder impuls van de broers Pérez Pascuas; zij waren medestichters van de appellatie. 1989 was voor hen eveneens een belangrijke stap, met de intrede van de 3de generatie: José Manuel, zoon van Benjamín, maakte zijn opwachting als oenoloog. Vanaf dat moment zouden de wijnen nog hogere toppen gaan scheren. Hij zette zich volledig achter het kwaliteitsconcept van zijn vader en ooms en bracht nog heel wat verbeteringen aan. Vandaag is de cirkel compleet met de volledige intrede van de 3de generatie : ook de zonen van Manuel en van Adolfo zijn intussen vaste waarden geworden in de bodega.
De kleine bodega in het dorp verhuisde intussen naar de rand van het dorp. Het is een mooi complex geworden met prachtige degustatieruimtes en vooral met een vinificatie- en crianzakelder waar de topwijnen op een perfecte manier kunnen rijpen. Viña Pedrosa staat voor elegantie en finesse, twee sleutelwoorden die zeldzaam zijn geworden in de wijnen van Ribera del Duero.
Variëteiten
Hier is het natuurlijk de Tinto fino of Tempranillo die de ster is. Er is 135 ha in eigendom, bijna hoofdzakelijk oude wijnstokken, wat op zich al uniek is in Ribera del Duero. Een klein gedeelte van de wijngaard (10%) is aangeplant met Cabernet Sauvignon.
De Tinto fino uit Ribera del Duero is beter bestand tegen de extreme omstandigheden dan de Tempranillo uit Rioja, die hier niet zou overleven. In de wijnen van Viña Pedrosa kom je zo de typische animale toetsen tegen die de Tinto fino uniek maken. De meerderheid van de wijnstokken staan ‘en gobelet’.
Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik van enig systematisch bestrijdingsmiddel. In de wijngaard wordt er gewerkt met productiecontrole, d.w.z. dat er streng wordt op toegezien dat de productie per wijnstok beperkt wordt. Enkel lage rendementen zorgen voor voldoende kwaliteit.
Ze hebben hoofdzakelijk klei-kalkbodems. Ribera del Duero is natuurlijk bij uitstek een continentale appellatie met dus een continentaal klimaat en Atlantische invloeden. Er is vooral een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.
De bodega is gelegen op een hoogte van 844 m en is daarmee een van de hoogst gelegen domeinen in Ribera del Duero. Het landschap is zacht golvend. De hoogte waarop de wijnstokken zijn geplant maakt dat de wijnen perfect in evenwicht zijn, met veel fraîcheur.
Vinificatie
Alles staat hier in het teken van de langlevendigheid van de wijnen. Er worden lange maceraties toegepast met vele en intense remontages. Vinificatie en élevage gebeurt in functie van de ouderdom van de wijnstokken.
Hun basiswijn, de Cepa Gavilan, krijgt een élevage van 12 maanden. De Crianza krijgt 18 maanden en vanaf de Reserva worden dat 24 maanden. Hun topwijn, de Pérez Pascuas Gran Selección komt zelfs aan 26 maanden. De eiken vaten (zowel Amerikaans als Frans) worden om de 3 jaar vernieuwd. De wijn wordt niet gefilterd en niet gestabiliseerd voor botteling.
Een ‘gavilan’ is een pluim die een schrijver gebruikt om zijn verhaal neer te schrijven. Gavilan is ook de expressie van de gebroeders als zijnde een autochtone wijn ‘pur sang’ met de eigenheid van het terroir. De Cepa Gavilán Crianza is de instapwijn van Pérez Pascuas en tevens zijn meest populaire en dat is helemaal terecht. De 100% Tinto Fino heeft 12 maanden op eiken vaten gerijpt (Frans en Amerikaans) en deels nieuwe eik. De Cepa Gavilan heeft een diepe intense robijnrode kleur met rood en donker fruit in de neus en tevens een prachtig boeket van kersen, ceder en zoethout. Medium to full-bodied met kruidige tonen, stevig doorregen met een zuurtje en sappige tannine. Mineralige finale. Een voorbeeld van een knappe moderne Ribera del Duero.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Bodegas Hermanos Perez Pascuas |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Parker
Rating
92
Release Price
$40
Drink Date
2023 - 2028
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Jan 2023
Source
End of January 2023, The Wine Advocate
The flagship 2020 Viña Pedrosa Crianza is perfumed and has ripe fruit without excess and integrated spiciness and smoke from the élevage in barrel. It fermented with a selection of indigenous yeasts from their older vines and matured in barrel for 18 months. It has notes of peach, ripe berries, flowers and sweet spices, with a mellow palate, fine tannins and a gentle and approachable mouthfeel. 300,000 bottles produced. It was bottled in July 2022.
The Pérez Pascuas brothers are one of the pioneers of Ribera del Duero, where they now have 120 hectares of vineyards and produce some 600,000 bottles per year. The wines have a classical Ribera profile.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Dit is een van de grote klassiekers in Ribera del Duero en een echt familiebedrijf. Vader Mauro Pérez plantte zijn wijnstokken in de jaren 40 en 50, meer dan 35 ha, op dat moment een immense hoeveelheid in het kleine dorpje Pedrosa de Duero. Heel de opbrengst ging naar de plaatselijke coöperatie. Onder impuls van de 3 zonen, Benjamín, Adolfo en Manuel werd er besloten om in 1980 zelf wijn te gaan maken. De eerste Viña Pedrosa was een feit. Op dat moment waren er in de hele regio nog geen 10 bodega’s actief...
Het was pas in 1982 dat de D.O. Ribera del Duero zelf werd gecreëerd, mede onder impuls van de broers Pérez Pascuas; zij waren medestichters van de appellatie. 1989 was voor hen eveneens een belangrijke stap, met de intrede van de 3de generatie: José Manuel, zoon van Benjamín, maakte zijn opwachting als oenoloog. Vanaf dat moment zouden de wijnen nog hogere toppen gaan scheren. Hij zette zich volledig achter het kwaliteitsconcept van zijn vader en ooms en bracht nog heel wat verbeteringen aan. Vandaag is de cirkel compleet met de volledige intrede van de 3de generatie : ook de zonen van Manuel en van Adolfo zijn intussen vaste waarden geworden in de bodega.
De kleine bodega in het dorp verhuisde intussen naar de rand van het dorp. Het is een mooi complex geworden met prachtige degustatieruimtes en vooral met een vinificatie- en crianzakelder waar de topwijnen op een perfecte manier kunnen rijpen. Viña Pedrosa staat voor elegantie en finesse, twee sleutelwoorden die zeldzaam zijn geworden in de wijnen van Ribera del Duero.
Variëteiten
Hier is het natuurlijk de Tinto fino of Tempranillo die de ster is. Er is 135 ha in eigendom, bijna hoofdzakelijk oude wijnstokken, wat op zich al uniek is in Ribera del Duero. Een klein gedeelte van de wijngaard (10%) is aangeplant met Cabernet Sauvignon.
De Tinto fino uit Ribera del Duero is beter bestand tegen de extreme omstandigheden dan de Tempranillo uit Rioja, die hier niet zou overleven. In de wijnen van Viña Pedrosa kom je zo de typische animale toetsen tegen die de Tinto fino uniek maken. De meerderheid van de wijnstokken staan ‘en gobelet’.
Al de wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder gebruik van enig systematisch bestrijdingsmiddel. In de wijngaard wordt er gewerkt met productiecontrole, d.w.z. dat er streng wordt op toegezien dat de productie per wijnstok beperkt wordt. Enkel lage rendementen zorgen voor voldoende kwaliteit.
Ze hebben hoofdzakelijk klei-kalkbodems. Ribera del Duero is natuurlijk bij uitstek een continentale appellatie met dus een continentaal klimaat en Atlantische invloeden. Er is vooral een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen.
De bodega is gelegen op een hoogte van 844 m en is daarmee een van de hoogst gelegen domeinen in Ribera del Duero. Het landschap is zacht golvend. De hoogte waarop de wijnstokken zijn geplant maakt dat de wijnen perfect in evenwicht zijn, met veel fraîcheur.
Vinificatie
Alles staat hier in het teken van de langlevendigheid van de wijnen. Er worden lange maceraties toegepast met vele en intense remontages. Vinificatie en élevage gebeurt in functie van de ouderdom van de wijnstokken.
Hun basiswijn, de Cepa Gavilan, krijgt een élevage van 12 maanden. De Crianza krijgt 18 maanden en vanaf de Reserva worden dat 24 maanden. Hun topwijn, de Pérez Pascuas Gran Selección komt zelfs aan 26 maanden. De eiken vaten (zowel Amerikaans als Frans) worden om de 3 jaar vernieuwd. De wijn wordt niet gefilterd en niet gestabiliseerd voor botteling.