2006 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2006 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2016 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Tenuta dell’Ornellaia: Gelegen in Bolgheri, in het westen van Toscane, werd dit domein in 1981 opgericht door Marchese Lodovico Antinori. Het behoort tot de top van Italiaanse wijnmakers en staat bekend om zijn luxe rode wijnen in Bordeaux-stijl. Het oogstjaar 2006 wordt beschouwd als een klassiek topjaar voor Bolgheri met een warm en zonnig groeiseizoen, met een koele lente en een droge zomer, zorgde voor een uitstekende rijping van de druiven. De druiven werden perfect rijp geoogst, met een ideale balans tussen suiker, zuren en tannines. De omstandigheden droegen bij aan een wijn met zowel kracht als finesse.
De 2006 Ornellaia Bolgheri Superiore is een Bordeaux-blend, bestaande uit: Cabernet Sauvignon (56%): Zorgt voor structuur, kracht en donkere fruitaroma's. Merlot (27%): Voegt zachtheid, rijp fruit en een fluweelzachte textuur toe.
Cabernet Franc (12%): Geeft kruidige en florale tonen. Petit Verdot (5%): Versterkt de structuur en voegt complexe specerijtonen toe. De wijn rijpt 18 maanden in Franse barriques (70% nieuw hout) en vervolgens nog eens 12 maanden in de fles voordat hij op de markt komt. Deze uivoering is een magnum van 1.5 liter. De grotere flesmaat bevordert een langzamere en meer evenwichtige rijping, wat resulteert in een verfijndere wijn en ook een langer drinkvenster. Deze magnum zit in OWC/1
Kleur: Diep robijnrood met paarse nuances, die kracht en concentratie weerspiegelt.
Neus: Complex en gelaagd, met aroma’s van rijp zwart fruit (bramen, zwarte kersen), gedroogde pruimen, kruiden (zoals zoethout en kruidnagel), tabak, chocolade en een vleugje grafiet.
Smaak: Krachtig en vol, met een zijdezachte textuur. Smaken van cassis, cederhout, kruiden, en een minerale ondertoon komen naar voren. De wijn heeft stevige maar verfijnde tannines, een levendige zuurgraad en een indrukwekkende balans.
Afdronk: Lang en gelaagd, met aanhoudende tonen van donker fruit, specerijen en een subtiele hint van eikenhout.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2006 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$200
Drink Date:
2016 - 2026
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine’s sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage. Anticipated maturity: 2016-2026.
This set of new 2006s from Tenuta dell’Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Importer: Folio Fine Wine Partners, Napa, CA; tel. (707) 256-2700;
Published: Aug 31, 2009
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 333
Ornellaia Bolgheri Superiore 2006
Saturday, Nov 20, 2010
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2006
This is complex and fascinating. At first taste it is like a great California Cabernet mixed with a first growth Bordeaux. Delicious licorice, mint, and currants on the palate. Full bodied, chewy, with ultra fine tannins. A gorgeous, classy wine that needs to be left in the cellar for at least 5 years. Have fun with this one after 2015.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2016 - 2031
From: Ornellaia: A Major Retrospective 1985-2006 (Dec 2009)
The 2006 Ornellaia (magnum) is a massive, towering masterpiece. There is awesome depth and richness to be found in the glass. Flowers, minerals, tar smoke and dark fruit are all woven in an intricate fabric of almost indescribable elegance and power. Tonight the 2006 Ornellaia is absolutely moving in its beauty and expressiveness. Vintage 2006 will go down as one of the all-time greats in Tuscany, and Bolgheri in particular, as all of that region’s benchmark wines are spectacular. The 2006 shows the intensity of the small berries that were harvested that year, with exceptional concentration, acidity and freshness, qualities that are precious and exceedingly rare when they are found in a single wine. In 2006 the final blend is 56% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 12% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot. Simply put, the 2006 Ornellaia is a must-have bottle.
- By Antonio Galloni on December 2009
Tenuta dell’Ornellaia is the brainchild of Lodovico Antinori, who founded this gorgeous, sprawling estate in Tuscany’s Maremma in 1981. Vines were planted in 1982 and the first vintages were overseen by the legendary oenologist and winemaker Andre Tchelistcheff. Today Ornellaia is owned by the Frescobaldi family, but like all of the Frescobaldi properties, it is run independently. The estate produces a wide range of wines, from the entry-level Le Volte to the super-premium Merlot Masseto. To me, though, it is the Cabernet Sauvignon-based Ornellaia which truly captures the essence of these unique vineyards and microclimates. Early vintages of Ornellaia were predominantly Cabernet Sauvignon, typically 75-80%, with Merlot and Cabernet Franc playing supporting roles. Beginning in 1996 the percentage of Cabernet Sauvignon was reduced and Merlot took on a more prominent role, reaching the 30% or so that is customary today. In 2003 Petit Verdot was introduced as the fourth variety in the blend. Of course, the final blend each year is a result of vintage conditions. Other significant stylistic changes include increased selection in the vineyards and cellar with the introduction of a second wine, Le Serre Nuove, in 1997, which subsequently led to a more concentrated style in Ornellaia. Over the years the estate increased its use of new French oak barrels from roughly 40% in the first vintages to the 70% or so that is the norm these days. Fermentation and maceration times have also moved up from the 15-20 days that was typical early on to roughly 25-30 days that is common in recent vintages. Great attention is given to viticulture and winemaking. Each of the varieties and parcels is harvested, vinified and aged separately, a process that can include as many as 60 or so separate component wines. Fermentation takes place partly in wood and partly in steel, while the malolactic fermentation is finished in French oak barrels. The wines are aged separately for roughly twelve months. The final blend is assembled and the wines are racked back into oak for a further six months. Generally Ornellaia is neither fined nor filtered prior to being bottled, although in some vintages the estate performs a light fining.
97
Drinking Window
2016 - 2026
From: Tuscany 2006 and 2007: A New Golden Age (Aug 2009)
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine's sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage.
- By Antonio Galloni on August 2009
This set of new 2006s from Tenuta dell'Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
Tenuta dell’Ornellaia: Gelegen in Bolgheri, in het westen van Toscane, werd dit domein in 1981 opgericht door Marchese Lodovico Antinori. Het behoort tot de top van Italiaanse wijnmakers en staat bekend om zijn luxe rode wijnen in Bordeaux-stijl. Het oogstjaar 2006 wordt beschouwd als een klassiek topjaar voor Bolgheri met een warm en zonnig groeiseizoen, met een koele lente en een droge zomer, zorgde voor een uitstekende rijping van de druiven. De druiven werden perfect rijp geoogst, met een ideale balans tussen suiker, zuren en tannines. De omstandigheden droegen bij aan een wijn met zowel kracht als finesse.
De 2006 Ornellaia Bolgheri Superiore is een Bordeaux-blend, bestaande uit: Cabernet Sauvignon (56%): Zorgt voor structuur, kracht en donkere fruitaroma's. Merlot (27%): Voegt zachtheid, rijp fruit en een fluweelzachte textuur toe.
Cabernet Franc (12%): Geeft kruidige en florale tonen. Petit Verdot (5%): Versterkt de structuur en voegt complexe specerijtonen toe. De wijn rijpt 18 maanden in Franse barriques (70% nieuw hout) en vervolgens nog eens 12 maanden in de fles voordat hij op de markt komt. Deze uivoering is een magnum van 1.5 liter. De grotere flesmaat bevordert een langzamere en meer evenwichtige rijping, wat resulteert in een verfijndere wijn en ook een langer drinkvenster. Deze magnum zit in OWC/1
Kleur: Diep robijnrood met paarse nuances, die kracht en concentratie weerspiegelt.
Neus: Complex en gelaagd, met aroma’s van rijp zwart fruit (bramen, zwarte kersen), gedroogde pruimen, kruiden (zoals zoethout en kruidnagel), tabak, chocolade en een vleugje grafiet.
Smaak: Krachtig en vol, met een zijdezachte textuur. Smaken van cassis, cederhout, kruiden, en een minerale ondertoon komen naar voren. De wijn heeft stevige maar verfijnde tannines, een levendige zuurgraad en een indrukwekkende balans.
Afdronk: Lang en gelaagd, met aanhoudende tonen van donker fruit, specerijen en een subtiele hint van eikenhout.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2006 |
Drinken vanaf | 2016 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$200
Drink Date:
2016 - 2026
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine’s sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage. Anticipated maturity: 2016-2026.
This set of new 2006s from Tenuta dell’Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Importer: Folio Fine Wine Partners, Napa, CA; tel. (707) 256-2700;
Published: Aug 31, 2009
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
97
Avg Price (ex-tax)
$ 333
Ornellaia Bolgheri Superiore 2006
Saturday, Nov 20, 2010
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2006
This is complex and fascinating. At first taste it is like a great California Cabernet mixed with a first growth Bordeaux. Delicious licorice, mint, and currants on the palate. Full bodied, chewy, with ultra fine tannins. A gorgeous, classy wine that needs to be left in the cellar for at least 5 years. Have fun with this one after 2015.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2016 - 2031
From: Ornellaia: A Major Retrospective 1985-2006 (Dec 2009)
The 2006 Ornellaia (magnum) is a massive, towering masterpiece. There is awesome depth and richness to be found in the glass. Flowers, minerals, tar smoke and dark fruit are all woven in an intricate fabric of almost indescribable elegance and power. Tonight the 2006 Ornellaia is absolutely moving in its beauty and expressiveness. Vintage 2006 will go down as one of the all-time greats in Tuscany, and Bolgheri in particular, as all of that region’s benchmark wines are spectacular. The 2006 shows the intensity of the small berries that were harvested that year, with exceptional concentration, acidity and freshness, qualities that are precious and exceedingly rare when they are found in a single wine. In 2006 the final blend is 56% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 12% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot. Simply put, the 2006 Ornellaia is a must-have bottle.
- By Antonio Galloni on December 2009
Tenuta dell’Ornellaia is the brainchild of Lodovico Antinori, who founded this gorgeous, sprawling estate in Tuscany’s Maremma in 1981. Vines were planted in 1982 and the first vintages were overseen by the legendary oenologist and winemaker Andre Tchelistcheff. Today Ornellaia is owned by the Frescobaldi family, but like all of the Frescobaldi properties, it is run independently. The estate produces a wide range of wines, from the entry-level Le Volte to the super-premium Merlot Masseto. To me, though, it is the Cabernet Sauvignon-based Ornellaia which truly captures the essence of these unique vineyards and microclimates. Early vintages of Ornellaia were predominantly Cabernet Sauvignon, typically 75-80%, with Merlot and Cabernet Franc playing supporting roles. Beginning in 1996 the percentage of Cabernet Sauvignon was reduced and Merlot took on a more prominent role, reaching the 30% or so that is customary today. In 2003 Petit Verdot was introduced as the fourth variety in the blend. Of course, the final blend each year is a result of vintage conditions. Other significant stylistic changes include increased selection in the vineyards and cellar with the introduction of a second wine, Le Serre Nuove, in 1997, which subsequently led to a more concentrated style in Ornellaia. Over the years the estate increased its use of new French oak barrels from roughly 40% in the first vintages to the 70% or so that is the norm these days. Fermentation and maceration times have also moved up from the 15-20 days that was typical early on to roughly 25-30 days that is common in recent vintages. Great attention is given to viticulture and winemaking. Each of the varieties and parcels is harvested, vinified and aged separately, a process that can include as many as 60 or so separate component wines. Fermentation takes place partly in wood and partly in steel, while the malolactic fermentation is finished in French oak barrels. The wines are aged separately for roughly twelve months. The final blend is assembled and the wines are racked back into oak for a further six months. Generally Ornellaia is neither fined nor filtered prior to being bottled, although in some vintages the estate performs a light fining.
97
Drinking Window
2016 - 2026
From: Tuscany 2006 and 2007: A New Golden Age (Aug 2009)
The 2006 Ornellaia flows from the glass in a profound expression of ripe, dark fruit. With time in the glass layers of minerals, cassis, tar, sweet herbs and French oak emerge, adding further complexity. This harmonious Ornellaia combines the richness of the vintage with superb freshness and awesome balance. Today the wine's sheer density almost manages to hide the tannins, but they are there, and the wine will ultimately benefit from a few years in the cellar. The 2006 Ornellaia is one of the highlights of this sensational Tuscan vintage.
- By Antonio Galloni on August 2009
This set of new 2006s from Tenuta dell'Ornellaia leaves me looking for words that can adequately capture the pure magic and sheer profoundness the property has achieved in this important, hallmark vintage. I will try with one word: Monumental. The Ornellaia team led by Oenologist Axel Heinz and Agronomist/General Manager Leonardo Raspini has done a fabulous job with these wines, which have never failed to literally send shivers down my spine on the multiple occasions I have tasted them. At this stage the 2007 Serre Nuove, Ornellaia and Masseto are shaping up to be ripe, relatively early-drinking wines without the stuffing or sheer vibrancy of the 2006s. I recently had the privilege of revisiting 17 vintages of Ornellaia (all from magnum) spanning vintages 1985-2006 at an incredible tasting that will be covered in an in-depth article on www.erobertparker.com in the coming months.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.