2004 Recaredo Corpinnat Reserva Particular Gran Reserva Brut Nature Edicion Limitada 2020
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2004 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2021 - 2035 |
Beschikbaar per | 29 sep. 2021 |
Omschrijving
In 1962 creëerde Josep Mata Capellades, in nauwe samenwerking met zijn zonen Josep en Antoni, de Reserva Particular de Recaredo met het oorspronkelijke idee om de delicaatheid en de subtiele complexiteit van een lang gerijpte wijn over te brengen zonder in te boeten aan frisheid en de meest authentieke uitdrukking van tijd. Trouw aan dit idee, vertegenwoordigt Reserva Particular de Recaredo interpreteert het de kalkrijke landen van de regio Alt Penedès en toont het het diepe karakter van de oudste Xarel·lo- en Macabeu-wijnstokken. Reserva Particular is zonder twijfel een eerbetoon aan de tijd en aan het territorium.
Reserva Particular de Recaredo wordt gemaakt met de inheemse variëteiten Xarel·lo en Macabeu van oude wijngaarden die tussen 1950 en 1955 zijn geplant. De percelen worden begrensd door het Corpinnat-gebied, de geboorteplaats van grote mousserende wijnen in het historische wijnbouwgebied van de Penedès ten zuiden van Barcelona waar aan het einde van de 19e eeuw werd begonnen met het maken van mousserende wijnen volgens de traditionele methode. De wijngaarden worden verbouwd zonder herbiciden of chemische insecticiden en er worden alleen natuurlijke, organische meststoffen gebruikt.
De Enoteca Reserva Particular de Recaredo komt uit de privé-collectie van Josep Mata Capellades. Van de absolute top-vintages bewaart men een aantal flessen en een zeer gelimiteerd aantal kunnen dan door ons als importeur worden aangeschaft. Van deze 2004 Recaredo Reserva Particular Gran Reserva Brut Nature Edicion Limitada 2020 hebben we een beperkt aantal flessen in 2021 ontvangen. Men heeft van alle top-jaargangen in de Enoteca van Recaredo nog deze unieke verzameling en is het ultieme bewijs hoe geweldig Long Aged Cava's zich zelf kunnen ontwikkelen. De 2004 Reserva Particular Gran Reserva is een blend van 64% Macabeo en 36% Xarello die 192 maanden in contact is geweest met de droesem en daarna pas gedegoreerd. Het voelt extreem jong aan met overvloedige tonen van toast, aroma's van mediterrane kruiden, venkel en anijs, vers gebakken appeltaart en krijt. De smaak is naadloos, medium-bodied, maar met een zijdezachte, fluweelachtige textuur die lijkt te groeien in je mond als de extreem kleine belletjes exploderen en je gehemelte vullen.
De Enoteca 2004 de Reserva Particular is een eerbetoon aan de puurheid van een bij uitstek regenachtige wijnoogst, waarin een droge zomer de mediterrane essentie van het land bevestigt. De fraaie zuren maken dit bij uitstek een jaargang met een geweldig verouderings-potentieel. Gemiddelde temperatuur in 2004: 15,7 oC Historische gemiddelde temperatuur: 15,5 oC Neerslag in 2004: 687 mm Historische gemiddelde neerslag: 534 mm
Onder het tabje Bijlage vindt een de technical sheet, informatie over wijnhuis en de awards
Vegan/biologisch/biodynamisch
Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. Hiermee is deze Cava een gecertificeerde biologische cava. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.
Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke kurken voor de flesrijping van al onze mousserende wijnen.De degorgement is volledig handmatig en zonder bevriezing. Bij Recaredo draaien en keren bekwame vakmensen alle flessen Recaredo-wijn met de hand bij de natuurlijk koele temperatuur van de kelders, een methode die het lange verouderingsproces en het milieu respecteert.
Specificaties
Beschikbaar per | 29 sep. 2021 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Spanje |
Regio | Penedès |
Appellatie | Corpinnat |
Wijnhuis | Recaredo |
Druif | Macabeo, Xarel-Lo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2004 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Wijnhuis
De Familie Mata van Recaredo Cava maken al sinds 1924 hoogwaardige cava’s. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava’s: Sant Sadurni d’Anoia, Vilobi de Penedes, Subirat en Torralavit in de Alt Penedes. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog immer cava van zeer hoge kwaliteit. Recaredo is een wijnmakerij gerund door een familie van wijnboeren die gespecialiseerd zijn in brut nature mousserende wijnen van hoge kwaliteit met het onderscheidende karakter dat voortkomt uit lange rijping en zijn tesamen met Mestres de absolute grootmeester op het gebied van de Long-aged Cava's en worden door Parker vergeleken met de Tondonia's onder de Cava's. Bij Recaredo produceren ze ongekend hoge kwaliteit wijnen die een zeer lange rijping krijgen en worden biologische/biodynamische (gecertificeerd) gemaakt. Recaredo behoort tot de Grandcru onder de Cava en behoort tot de Corpinnat.
Corpinnat is de naamgeving voor hoge kwaliteit aan mousserende wijnen uit de Penèdes, opgericht in 2016 door een aantal (high-end) producenten die zich hebben gedistantieerd van DO Cava in 2019 om vooral de reden dat er in het CAVA-model geen onderscheid kan worden gemaakt in kwaliteit.
Corpinnat is dus net als Cava (of Champagne) een mousserende wijn die gemaakt wordt via de methode traditionelle dus door een tweede gisting in de fles en hierdoor ontstaan de bubbels en is dit dus een merknaam opgericht door aantal kwaliteitsproducenten die wilden onderscheiden Met Corpinnat als beschermd merk (zoals een Grandcru of een Grande Reserva) is niet alleen de regio bepalend voor de naamgeving maar ook het terroir en dat is veel meer dan alleen het gebied; het gaat ook om klimaat, druivensoorten, de wijngaard en de wijnmakerij.
Sinds 2006 worden alle 50 hectares van hun wijngaarden welke bewerkt volgens de regulering van DEMETER. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement worden ze verplaatst naar Pupitres waar ze met de hand gedraaid worden zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.
Recaredo is zeer toegewijd aan de regio Penedès en maakt op een eerlijke manier, zonder enige kunstgreep - geweldige wijnen op basis van eigen wijngaarden en is zelfs sinds 2014 uitsluitend gaan werken met historische variëteiten uit de regio Penedès: Xarel·lo, Parellada en Macabeu voor mousserende witte wijnen en Garnacha en Monastrell voor rosés. De variëteit Xarel·lo, typisch voor het eeuwenoude wijngebied Penedès, is goed voor 60% van het wijngaardareaal. Het vermogen van de variëteit om lang te rijpen, de ruggengraad van Xarel-lo en de zuurgraad maken het een perfecte keuze voor de basis van onze mousserende wijnen van topkwaliteit die met zeer lange rijping ongekend fraaie wijne oplevert
Recaredo-wijnen worden gekenmerkt door hun in wezen gastronomische stijl, een karakter dat wordt gekenmerkt door elegantie en subtiliteit en dat indruk heeft gemaakt op de meest veeleisende critici van eten en wijn, waaronder bijdragen aan The New York Times, de prestigieuze La Revue de Vin de France, Le Monde en de invloedrijke Amerikaanse publicatie Robert Parker's Wine Advocate.
De hoeksteen van de filosofie van Recaredo als druiventelers en wijnmakers is een respectvolle alliantie tussen mens en land. Zij (en wij) geloven dat een goede wijn er een is die het land van zijn geboorte weerspiegelt. Daarom maakt men alleen vintage mousserende wijnen wat betekent dat het wijnen zijn uit een specifiek jaar en niet een blend is van jaren. Verder beoefenen ze de biologisch-dynamische landbouw, een aanpak die een stap verder gaat dan biologisch. In 2010 was Recaredo de eerste wijnmaker in de regio Penedès die een certificering voor biodynamische wijnbouw behaalde; en in 2013 de eerste wijnmaker in het gebied die werd aanvaard als lid van La Renaissance des Appellations, een prestigieuze internationale vereniging van biodynamische wijnboeren. In de wijngaard grijpen men alleen in als het strikt noodzakelijk is, en men streeft er altijd naar om het evenwicht in het ecosysteem te behouden, met respect voor het land om zo de meest ware expressie van elk oogstjaar te bereiken. Bij Recaredo geven we altijd prioriteit aan natuurlijke balansen en respect voor biodiversiteit en het milieu. We bewerken onze wijngaarden zonder herbiciden, insecticiden of synthetische chemische producten en gebruiken alleen organische mest van natuurlijke oorsprong, die men zelf composteert.
Lang Gerijpte Cava
Als schildwachten die geduldig in stilte wachten, blijven de flessen van Recaredo minstens 30 maanden (twee en een half jaar) in de duisternis van de kelders, totdat ze een echt uniek karakter krijgen. In het geval van de meest exclusieve familiecollecties van Recaredo, worden sommige van demousserende wijnen bijna 30 jaar gerijpt, met behoud van de delicatesse van de tijd en een schat aan elegante en complexe nuances.
Recaredo & Cava Mestres zijn de enige wijnmakerij ter wereld die al zijn wijnen exclusief met natuurlijke kurken stoppers laat rijpen. Kurk is ideaal om het oorspronkelijke karakter van een lang gerijpte cava te behouden. Het is natuurlijk, ecologisch en duurzaam, en het maakt deel uit van onze mediterrane identiteit en ambachtelijke traditie. De AGED WITH CORK-certificering, toegekend door de European Cork Federation, weerspiegelt de toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid die ten grondslag ligt aan de beslissing om kurkstoppen te gebruiken voor het rijpen van al onze mousserende wijnen. Na gebruik worden de kurken die gebruikt worden voor veroudering gerecycled. Er wordt voor champagnes en cava's normaal gesproken kroonkurken gebruikt en pas bij de finale botteling wordt de natuurkurk geplaatst. Het duurdere proces van in alle gevallen natuurkurken te gebruiken heeft als voordeel dat wijnen veel geleidelijker kunnen rijpen gezien en dit komt de kwaliteit zeer ten goede.
Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals met de hand gedorgeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardige mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie.