2000 Champagne Philipponnat Extra Brut Clos des Goisses L.V.

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2000 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2025 - 2037 |
Beschikbaar per | 31 dec. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
EN PRIMEUR KORTING GELDIG T/M 1/11/2025 EN ZOLANG VOORRAAD STREKT - VERWACHT DECEMBER 2025. PRIJZEN EN PRIMEUR ZIJN AF DORDRECHT. ALS GRATIS SERVICE KUNNEN DE WIJNEN BIJ ONS GECONDITIONEERD EN VEILIG WORDEN OPGESLAGEN ZODAT ZE BIJ GELEGENHEID KUNNEN WORDEN AFGEHAALD OF IN OVERLEG TEGEN KOSTPRIJS VERSTUURD WORDEN.
De 2000 Champagne Philipponnat Extra Brut Clos des Goisses L.V. is een champagne met een rijping van meer dan 25 jaar.
« L.V. » staat voor Long Vieillissement (lange rijping) « L.V. »: deze twee letters verbergen schatten die Philipponnat sinds het einde van de vorige eeuw heeft bewaard. De Clos des Goisses L.V.-collectie van oude jaargangen, die meer dan een kwart eeuw zijn gerijpt, belooft een ongeëvenaarde kwaliteit en exclusiviteit. Beschikbaar in zeer beperkte hoeveelheden (slechts
een paar honderd flessen voor elke jaargang), wordt elke L.V.-jaargang zes tot negen maanden gedegorgeerd voordat ze in de verkoop gaan. De flessen worden gepresenteerd in een genummerde houten doos en zijn alleen maar te koop via Philipponnat's netwerk van trouwe ambassadeurs.
De 2000 jaargang is een blend van 61% PINOT NOIR, 39% CHARDONNAY
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 31 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2000 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Kristaps Karklins
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2029
Philipponnat’s 2000 Clos des Goisses L.V., now fully mature in both hue and aromatic promise, bursts from the glass with generous notes of ripe pear, honeycomb, orange zest and acacia blossom. Sourced from one of the hottest vintages of its time, it is full-bodied and enveloping, with ripe yet energetic acidity. Notably, the wine was vinified entirely in stainless steel tanks. Disgorged in March 2025 with the customary dosage of 4.5 grams per liter, this is a straightforward, expressive Clos des Goisses. However, one should not expect the structural harmony this site has achieved in its finest vintages. While this isn’t a historic Clos des Goisses, the 2000 is drinking at its peak today.
Charles Philipponnat assumed leadership of this historic house in Mareuil-sur-Aÿ in 2000. The estate’s flagship wine remains the Clos des Goisses, first produced in 1935. This steep, south-facing vineyard is among Champagne’s warmest and ripest terroirs, with potential alcohol levels typically 1.5% higher than surrounding areas. It is simultaneously one of the region’s most calcareous sites, distinguished by a thin layer of topsoil over pure chalk, which, in combination with Philipponnat’s methods, gives rise to one of Champagne’s most age-worthy and enduring wines.
Philipponnat cultivates 29 hectares of vineyards, the majority of which are estate-owned. Viticulture here follows organic principles; however, like many producers in the region, to ensure sufficient yields, the house employs certain treatments against mildew and disease that, while ecologically considered, are not certified organic under French regulations. An additional 52 hectares of fruit are sourced via long-term contracts with partner growers, over half of whom now engage in thoughtful farming practices. In addition, juice equivalent to approximately two more hectares is typically obtained through purchase or exchanged for their tailles—the press fractions—which account for roughly 20% of total volume and are never included in any Philipponnat cuvée.
Vinification today is carried out using a combination of stainless steel tanks and used oak barrels—primarily 228-liter barriques sourced from Burgundy. The intention favors preserving freshness in their wines, with a significant proportion vinified in stainless steel; and yet, vintage wines often see increasing percentages of oak. Clos des Goisses, in particular, is typically vinified in at least 50% oak; in some vintages, such as 2015 and 2016, only oak-vinified components were used. Malolactic fermentation is always blocked in Clos des Goisses and other single-vineyard wines, which accounts to some of its pronounced acidity. For other cuvées, the decision is vintage-dependent—malolactic is practiced in cooler years to soften acidity but generally avoided in warmer ones.
The Clos des Goisses cuvée originates from a 5.83-hectare walled vineyard on the slopes of Mareuil-sur-Aÿ. For anyone visiting Champagne, a trip to this site is highly recommended—it is among the region’s most visually striking vineyards. At its steepest, the central section reaches a dramatic 45% gradient, while the average slope is an impressive 35%. Toward the eastern end, where Chardonnay is planted, the incline becomes gentler. The soils are exceedingly poor, with chalk just beneath the surface, allowing vine roots to penetrate directly into the crevices of the bedrock. In the vineyard’s upper sector, the chalk substrate is even visible on the surface where erosion has stripped away the topsoil. Due to the terrain, viticultural work is performed manually using small tools, in much the same manner as it would have been a century ago.
The Clos des Goisses vineyard is planted to approximately 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, with an average vine age exceeding 35 years. However, the upper terrace was planted in the 1950s, and the central portion dates back to 1964. The upper sector also provides fruit for the estate’s rosé Champagnes—it is here that the rosé de saignée component for Clos des Goisses Juste Rosé is produced, as well as the red wine used in Philipponnat’s other rosé bottlings.
With 14 parcels comprising Clos des Goisses, each is vinified separately, allowing for uncompromising selection based on aromatic purity, acid structure and textural nuance. Following tasting evaluations, only about half of the fruit is typically selected for inclusion in the final Clos des Goisses blend; the remainder is directed to other cuvées in the Philipponnat portfolio. Due to the site’s elevated maturity—potential alcohol levels often exceed 11% at harvest—grapes are usually picked two to three days earlier than elsewhere in the village, eliminating any need for chaptalization. In warmer years, which are now increasingly frequent, potential alcohol levels can reach unprecedented heights; while fruit in 1985 reached some 9.3% potential alcohol, it attained 11.7% in 2015, resulting in a finished Champagne with 13.1% alcohol.
Dosage is minimal and consistent: all vintage-dated cuvées receive precisely 4.25 grams per liter. This figure is never adjusted, allowing the wine to express the character of each vintage without interference, Charles Philipponnat notes.
These are full-bodied, intense and textural wines, yet they never forgo the signature brisk acidity and chalky backbone that define their origin.
Published: Jul 31, 2025
Champagne Philipponnat has undoubtedly made significant strides since Charles Philipponnat took the helm of the eponymous house, which is part of Lanson-BCC. With mastery over grape sourcing, optimization of the winemaking process and a strong focus on expressing the uniqueness of different terroirs—whether from Clos des Goisses or other vineyards—the Champagnes are pure, crystalline and vinous, showcasing remarkable aging potential. During my recent visit, in the company of Charles and his son François, I witnessed this qualitative evolution firsthand, and I must say that the 2015 Clos des Goisses stands out as one of the most precise and impressive of the “modern era,” while their rosé Champagnes are equally splendid. I strongly urge readers who appreciate saline, gastronomic wines to explore the entire range from this outstanding house.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 473
Philipponnat Champagne Clos des Goisses Extra Brut L.V. 2000
Friday, Jul 11, 2025
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2000
Download Shelftalker
Truffles, tobacco, quince and figs on the nose. Some dried pineapple and salted caramel, too. Wonderful earthy and dried-fruit complexity to this, even tropical fruit. Sleek bubbles. Ripe, long and very generous. Such a charming wine. 4.5 g/L dosage. Disgorged March 2025. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2025 - 2035
From: 2025 Champagne: New Releases (Apr 2025)
The 2000 Extra-Brut Clos des Goisses L.V. is flat-out gorgeous. Ample, rich and explosive, the 2000 is a fine mature Champagne. Apricot, pastry, butter, spice, tangerine peel, hazelnut and coffee are all dialed up to the maximum. I tasted the 2000 L.V. à la volée, i.e., without disgorgement. It will be interesting to see what dosage does here. For now, this is an immensely promising Goisses that will delight readers who enjoy mature Champagnes. I loved it.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEN PRIMEUR KORTING GELDIG T/M 1/11/2025 EN ZOLANG VOORRAAD STREKT - VERWACHT DECEMBER 2025. PRIJZEN EN PRIMEUR ZIJN AF DORDRECHT. ALS GRATIS SERVICE KUNNEN DE WIJNEN BIJ ONS GECONDITIONEERD EN VEILIG WORDEN OPGESLAGEN ZODAT ZE BIJ GELEGENHEID KUNNEN WORDEN AFGEHAALD OF IN OVERLEG TEGEN KOSTPRIJS VERSTUURD WORDEN.
De 2000 Champagne Philipponnat Extra Brut Clos des Goisses L.V. is een champagne met een rijping van meer dan 25 jaar.
« L.V. » staat voor Long Vieillissement (lange rijping) « L.V. »: deze twee letters verbergen schatten die Philipponnat sinds het einde van de vorige eeuw heeft bewaard. De Clos des Goisses L.V.-collectie van oude jaargangen, die meer dan een kwart eeuw zijn gerijpt, belooft een ongeëvenaarde kwaliteit en exclusiviteit. Beschikbaar in zeer beperkte hoeveelheden (slechts
een paar honderd flessen voor elke jaargang), wordt elke L.V.-jaargang zes tot negen maanden gedegorgeerd voordat ze in de verkoop gaan. De flessen worden gepresenteerd in een genummerde houten doos en zijn alleen maar te koop via Philipponnat's netwerk van trouwe ambassadeurs.
De 2000 jaargang is een blend van 61% PINOT NOIR, 39% CHARDONNAY
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Beschikbaar per | 31 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2000 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2037 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Kristaps Karklins
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2029
Philipponnat’s 2000 Clos des Goisses L.V., now fully mature in both hue and aromatic promise, bursts from the glass with generous notes of ripe pear, honeycomb, orange zest and acacia blossom. Sourced from one of the hottest vintages of its time, it is full-bodied and enveloping, with ripe yet energetic acidity. Notably, the wine was vinified entirely in stainless steel tanks. Disgorged in March 2025 with the customary dosage of 4.5 grams per liter, this is a straightforward, expressive Clos des Goisses. However, one should not expect the structural harmony this site has achieved in its finest vintages. While this isn’t a historic Clos des Goisses, the 2000 is drinking at its peak today.
Charles Philipponnat assumed leadership of this historic house in Mareuil-sur-Aÿ in 2000. The estate’s flagship wine remains the Clos des Goisses, first produced in 1935. This steep, south-facing vineyard is among Champagne’s warmest and ripest terroirs, with potential alcohol levels typically 1.5% higher than surrounding areas. It is simultaneously one of the region’s most calcareous sites, distinguished by a thin layer of topsoil over pure chalk, which, in combination with Philipponnat’s methods, gives rise to one of Champagne’s most age-worthy and enduring wines.
Philipponnat cultivates 29 hectares of vineyards, the majority of which are estate-owned. Viticulture here follows organic principles; however, like many producers in the region, to ensure sufficient yields, the house employs certain treatments against mildew and disease that, while ecologically considered, are not certified organic under French regulations. An additional 52 hectares of fruit are sourced via long-term contracts with partner growers, over half of whom now engage in thoughtful farming practices. In addition, juice equivalent to approximately two more hectares is typically obtained through purchase or exchanged for their tailles—the press fractions—which account for roughly 20% of total volume and are never included in any Philipponnat cuvée.
Vinification today is carried out using a combination of stainless steel tanks and used oak barrels—primarily 228-liter barriques sourced from Burgundy. The intention favors preserving freshness in their wines, with a significant proportion vinified in stainless steel; and yet, vintage wines often see increasing percentages of oak. Clos des Goisses, in particular, is typically vinified in at least 50% oak; in some vintages, such as 2015 and 2016, only oak-vinified components were used. Malolactic fermentation is always blocked in Clos des Goisses and other single-vineyard wines, which accounts to some of its pronounced acidity. For other cuvées, the decision is vintage-dependent—malolactic is practiced in cooler years to soften acidity but generally avoided in warmer ones.
The Clos des Goisses cuvée originates from a 5.83-hectare walled vineyard on the slopes of Mareuil-sur-Aÿ. For anyone visiting Champagne, a trip to this site is highly recommended—it is among the region’s most visually striking vineyards. At its steepest, the central section reaches a dramatic 45% gradient, while the average slope is an impressive 35%. Toward the eastern end, where Chardonnay is planted, the incline becomes gentler. The soils are exceedingly poor, with chalk just beneath the surface, allowing vine roots to penetrate directly into the crevices of the bedrock. In the vineyard’s upper sector, the chalk substrate is even visible on the surface where erosion has stripped away the topsoil. Due to the terrain, viticultural work is performed manually using small tools, in much the same manner as it would have been a century ago.
The Clos des Goisses vineyard is planted to approximately 70% Pinot Noir and 30% Chardonnay, with an average vine age exceeding 35 years. However, the upper terrace was planted in the 1950s, and the central portion dates back to 1964. The upper sector also provides fruit for the estate’s rosé Champagnes—it is here that the rosé de saignée component for Clos des Goisses Juste Rosé is produced, as well as the red wine used in Philipponnat’s other rosé bottlings.
With 14 parcels comprising Clos des Goisses, each is vinified separately, allowing for uncompromising selection based on aromatic purity, acid structure and textural nuance. Following tasting evaluations, only about half of the fruit is typically selected for inclusion in the final Clos des Goisses blend; the remainder is directed to other cuvées in the Philipponnat portfolio. Due to the site’s elevated maturity—potential alcohol levels often exceed 11% at harvest—grapes are usually picked two to three days earlier than elsewhere in the village, eliminating any need for chaptalization. In warmer years, which are now increasingly frequent, potential alcohol levels can reach unprecedented heights; while fruit in 1985 reached some 9.3% potential alcohol, it attained 11.7% in 2015, resulting in a finished Champagne with 13.1% alcohol.
Dosage is minimal and consistent: all vintage-dated cuvées receive precisely 4.25 grams per liter. This figure is never adjusted, allowing the wine to express the character of each vintage without interference, Charles Philipponnat notes.
These are full-bodied, intense and textural wines, yet they never forgo the signature brisk acidity and chalky backbone that define their origin.
Published: Jul 31, 2025
Champagne Philipponnat has undoubtedly made significant strides since Charles Philipponnat took the helm of the eponymous house, which is part of Lanson-BCC. With mastery over grape sourcing, optimization of the winemaking process and a strong focus on expressing the uniqueness of different terroirs—whether from Clos des Goisses or other vineyards—the Champagnes are pure, crystalline and vinous, showcasing remarkable aging potential. During my recent visit, in the company of Charles and his son François, I witnessed this qualitative evolution firsthand, and I must say that the 2015 Clos des Goisses stands out as one of the most precise and impressive of the “modern era,” while their rosé Champagnes are equally splendid. I strongly urge readers who appreciate saline, gastronomic wines to explore the entire range from this outstanding house.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 473
Philipponnat Champagne Clos des Goisses Extra Brut L.V. 2000
Friday, Jul 11, 2025
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2000
Download Shelftalker
Truffles, tobacco, quince and figs on the nose. Some dried pineapple and salted caramel, too. Wonderful earthy and dried-fruit complexity to this, even tropical fruit. Sleek bubbles. Ripe, long and very generous. Such a charming wine. 4.5 g/L dosage. Disgorged March 2025. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2025 - 2035
From: 2025 Champagne: New Releases (Apr 2025)
The 2000 Extra-Brut Clos des Goisses L.V. is flat-out gorgeous. Ample, rich and explosive, the 2000 is a fine mature Champagne. Apricot, pastry, butter, spice, tangerine peel, hazelnut and coffee are all dialed up to the maximum. I tasted the 2000 L.V. à la volée, i.e., without disgorgement. It will be interesting to see what dosage does here. For now, this is an immensely promising Goisses that will delight readers who enjoy mature Champagnes. I loved it.
- By Antonio Galloni on April 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan