Shop By

Kaiserstuhl

View as Grid List

Items 1-9 of 14

Set Ascending Direction
Page
per page

Duitsland heeft veel bijzondere wijnbouwgebieden en daarvan is de Kaiserstuhl in Baden de meest bijzondere. Het is een gebiedje dat in veel opzichten volkomen op zichzelf staat.
Geologisch gezien is Kaiserstuhl, zelfs mondiaal beschouwd, uniek. Dat is voor de wijnbouw een belangrijk aspect. De Kaiserstuhl is een compact gebergte, met als hoogste punt de Totenkopf van 557 meter.

De bodem bestaat, vooral in het voor de wijnbouw belangrijke westelijke gedeelte, uit overwegend vulkanisch gesteente met lokaal dikke lagen löss, dat in de laatste ijstijd is komen aanwaaien. Het vulkanisch gesteente is rijk aan mineralen en het löss is rijk aan kalk, twee kenmerken van de bodem, die de wijnen een uniek karakter geven. De grote wijnen komen van de hellingen van vulkanisch gesteente, met slechts een beperkte lösslaag.

Beschermd tegen kou en neerslag
Klimatologisch is het gebied ook bijzonder. Het wordt aan alle kanten beschermd tegen kou en overmatige neerslag, want de Vogezen in het westen en het Zwarte Woud in het oosten omsluiten de Kaiserstuhl bijna helemaal. Slechts aan de zuidwest kant is een opening, de zogenaamde Bourgondische Poort, maar daardoor wordt vooral warme, mediterrane lucht uit het Rhônedal aangevoerd. Deze gegevens maken de Kaiserstuhl tot een van de warmste plekken van Duitsland. Vooral het zuidwestelijke deel, in het bijzonder de op het zuiden en westen gelegen hellingen bij de dorpen Ihringen en Achkarren, zijn voor Duitse begrippen ware bakovens. Daarbij is de gemiddelde neerslag niet heel laag, vergelijkbaar met gebieden als Rheinhessen en de Pfalz. Onder deze omstandigheden zijn er maar weinig druivenrassen die niet goed rijp worden.

Burgunder gedijt goed
Vooral de zogenaamde Burgundersorten, te weten weißburgunder, grauburgunder en spätburgunder, gedijen hier geweldig, hoewel bepaalde producenten ook nog goede rieslings weten te produceren, een knappe prestatie. Het mag dan ook niet verbazen dat de beste plekken op de hellingen van dorpen als Ihringen, Achkarren, Oberrotweil en Burkheim bijna uitsluitend met de pinot-familie zijn beplant. Bovenstaande dorpen liggen allemaal aan de (zuid-) westkant van het gebergte en profiteren zodoende optimaal van de warme lucht van de Bourgondische Poort én de lange zonneschijn. Enkele beroemde wijngaarden zijn de Jechtinger Eichert, de Burkheimer Feuerberg*, de Oberrotweiler Henkenberg*, de Oberrotweiler Eichberg, de Oberrotweiler Kirchberg* en de warmste helling van wijngaard van Duitsland, de Ihringer Winklerberg*.

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!