Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | France |
Region | Champagne |
Winery | Billecart-Salmon |
Grape | Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir |
Content (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
The specific style of Billecart-Salmon champagne is due to Jean Roland-Billecart. At the end of the 1950s, he introduced a method of fermentation in which – among other things – the temperature does not exceed 13° C. This slows down the fermentation process, allowing all the delicate aromas to fully develop. The long aging on the lie (the sediment) that follows gives the wine a unique clarity and purity. The result is fresh champagnes, with a lot of finesse and fine bubbles. It is not for nothing that Billecart-Salmon is one of the top ten most appreciated champagnes and is the favorite of sommeliers in top gastronomic restaurants.
Simply delightful this bubble is the Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve! A delicious Brut of Chardonnay, Pinot Noir and Pinot Meunier from various Premier and Grand Cru vineyards around Epernay. The same blend ratio has been used for this Brut Réserve since 1945, which means the same consistent quality year after year. It is an elegant, pure, round, balanced and harmonious champagne, with a nice balance between freshness and ripe fruit notes. Ideal as an aperitif, but also a real all-rounder at the table!
GOOD FACT: In the Tab: Attachment you will find the official fact sheet of this Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve.
In Perfect Harmony with Michel Rostang
Chef, Maison Rostang**, Paris
“ It's now more than 20 years since I started working with Maison Billecart-Salmon. We often share great times together – they are as much family as they are professional. They share a family history and it's a wonderful story between the two family Houses! The Brut Réserve is a cuvée which is both delicate whist at the same time exhibiting a great finesse. Ideal as an aperitif or paired with a dish that is light and refined and doesn't overpower the wine. I'm thinking of a dish that we serve on our menu at the restaurant: crab spiced with ginger and a creamy courgette sauce which is topped with Daurenki caviar. The pairing is subtle and the dish perfectly accompanies this ethereal cuvée which exhibits a great finesse. For me, the Brut Réserve cuvée is the perfect synonym for pleasure and excellence at any time of the day! A moment of joy and a light-hearted accompaniment to everyday celebrations to liven up all the best memories in life for all the simple yet precious times that we share with family or amongst friends. It is the expression of an eternal elegance. ”
Het verhaal van champagnehuis Billecart-Salmon begint in 1818 met Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon. Kort na hun huwelijk starten zij met het maken van champagne in Mareuil-sur-Aÿ, een dorpje in de buurt van Epernay. De ambitie: champagne van constante, uitmuntende kwaliteit. Nicolas en Elisabeth zijn de eersten van zeven generaties Billecart-Salmon die er hun levenswerk van maken om van het huis Billecart-Salmon een wereldster te maken. In 200 jaar heeft elke generatie eraan bijgedragen om de champagne mee te laten gaan in de tijd en tegelijkertijd de karakteristieke geest in elke fles te houden.
In de aandacht voor het land en de stokken ligt de basis voor de kwaliteit van de wijn. Maar ook voor het beschermen van het milieu en het bewaken van de biodiversiteit; zonder respect voor het terroir is volgens de familie niet mogelijk om goede wijn te maken. In 2017 werd Billecart-Salmon onderscheiden met het certificaat Viticulture Durable Champagne voor de duurzame manier waarop Billecart-Salmon de wijngaarden beheert.
De specifieke stijl van Billecart-Salmon champagne is te danken aan Jean Roland-Billecart. Eind jaren ‘50 introduceerde hij een manier van gisten waarbij – onder andere – de temperatuur niet hoger komt dan 13° C. Dit vertraagt het gistingsproces waardoor de alle delicate aroma’s de kans krijgen zich helemaal te ontwikkelen. De lange rijping op de lie (het bezinksel) die daarop volgt, krijgt de wijn een unieke helderheid en zuiverheid. Het resultaat zijn frisse champagnes, met veel finesse en fijne bubbel. Niet voor niets behoort Billecart-Salmon tot de top tien meest gewaarde champagnes en is het de lieveling van sommeliers in gastronomische toprestaurants.
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | France |
Region | Champagne |
Winery | Billecart-Salmon |
Grape | Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Alcohol % | 12.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | Yes |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
James Suckling rating | 92 |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Fresh, Mineral, Tense, White fruit |
Drink moments | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Login and Registration Form