2009 Champagne Billecart-Salmon Extra Brut Vintage Magnum
Type of Wine | White |
---|---|
Country | France |
Region | Champagne |
Winery | Billecart-Salmon |
Grape | Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir |
Content (Alc) | 1.5 ltr (12.5%) |
The specific style of Billecart-Salmon champagne is due to Jean Roland-Billecart. At the end of the 1950s, he introduced a method of fermentation in which – among other things – the temperature does not exceed 13° C. This slows down the fermentation process, allowing all delicate aromas to fully develop. The long aging on the lie (the sediment) that follows gives the wine a unique clarity and purity. The result is fresh champagnes, with a lot of finesse and fine bubbles. It is not for nothing that Billecart-Salmon is one of the top ten most appreciated champagnes and is the favorite of sommeliers in top gastronomic restaurants.
At the end of 2022, Billecart Salmon released the Magnum 2009. For the first time Pinot Munier has been added to the blend to give the wine more balance due to the warm rich year 2009. It has also been decided to add less sugar, making this Magnum an Extra Brut with more freshness. A very successful Champagne is the result. The 2009 vintage has therefore been allowed to mature in complete peace in the beautiful cellars of Billecart. It is a sophisticated blend of 40% Pinot Noir, 27% Pinot Munier and 33% Chardonnay. Part of the cuvée (20%) is vinified on wood, in 5-year-old wine barrels. This results in a richness of aromas that is unprecedented. From freshly picked fruit to delicious freshly baked brioche. The wine is rich, generous and round, with an exquisite finish of ripe fruit.
Het verhaal van champagnehuis Billecart-Salmon begint in 1818 met Nicolas François Billecart en Elisabeth Salmon. Kort na hun huwelijk starten zij met het maken van champagne in Mareuil-sur-Aÿ, een dorpje in de buurt van Epernay. De ambitie: champagne van constante, uitmuntende kwaliteit. Nicolas en Elisabeth zijn de eersten van zeven generaties Billecart-Salmon die er hun levenswerk van maken om van het huis Billecart-Salmon een wereldster te maken. In 200 jaar heeft elke generatie eraan bijgedragen om de champagne mee te laten gaan in de tijd en tegelijkertijd de karakteristieke geest in elke fles te houden.
In de aandacht voor het land en de stokken ligt de basis voor de kwaliteit van de wijn. Maar ook voor het beschermen van het milieu en het bewaken van de biodiversiteit; zonder respect voor het terroir is volgens de familie niet mogelijk om goede wijn te maken. In 2017 werd Billecart-Salmon onderscheiden met het certificaat Viticulture Durable Champagne voor de duurzame manier waarop Billecart-Salmon de wijngaarden beheert.
De specifieke stijl van Billecart-Salmon champagne is te danken aan Jean Roland-Billecart. Eind jaren ‘50 introduceerde hij een manier van gisten waarbij – onder andere – de temperatuur niet hoger komt dan 13° C. Dit vertraagt het gistingsproces waardoor de alle delicate aroma’s de kans krijgen zich helemaal te ontwikkelen. De lange rijping op de lie (het bezinksel) die daarop volgt, krijgt de wijn een unieke helderheid en zuiverheid. Het resultaat zijn frisse champagnes, met veel finesse en fijne bubbel. Niet voor niets behoort Billecart-Salmon tot de top tien meest gewaarde champagnes en is het de lieveling van sommeliers in gastronomische toprestaurants.
Type of Wine | White |
---|---|
Country | France |
Region | Champagne |
Winery | Billecart-Salmon |
Grape | Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Alcohol % | 12.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 1.5 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | Yes |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
James Suckling rating | 93 |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Fresh, Mineral, Tense, White fruit |
Drink moments | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Login and Registration Form