2020 DuMol Chloe Russian River Valley Vineyard Chardonnay
Type of Wine | White |
---|---|
Country | USA |
Region | Californie |
Appellation | Russian River Valley |
Winery | DuMOL |
Year | 2020 |
Grape | Chardonnay |
Content (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink window | 2023 - 2030 |
DuMol Estate is a fine example of a wine estate that has grown into an absolute celebrity in a short time and whose wines are now also served in the White House and at the British court. Founded in 1996, DuMOL is dedicated to crafting vineyard-focused Pinot Noirs and Chardonnays from distinctive locations in Russia's cool-climate River Valley. Andy Smith - the Winemaker means by vineyard oriented “As a 'vineyard up' winery we stay very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.” ANDY SMITH
Winemaker, viticulturist and partner Andy Smith leads a small and experienced team at DuMOL to create wines of depth, clarity and elegance through attention to detail in the vineyards and vintage-specific viticulture. DuMOL believes that the farmer's footsteps are the best fertilizer. Building on twenty-five years of experience, DuMOL also grows and produces small amounts of Syrah, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc and Mencía from some of the best vineyards in Sonoma and Napa. The entire DuMOL portfolio is released via mailing list assignments, with select wines distributed to top restaurants around the world.
The Chardonnay Chloe Vineyard comes from the oldest vines in the Russian River Valley inn Sonoma. As usual, it is the broadest, richest and most Californian of the four classic Sonoma County designate Chardonnays. The intrinsic vineyard-derived vigor and intense aromas come from low-yielding old vines planted in shallow seabeds with just the right amount of clay to give body and roundness. At harvest we press these thick-skinned grapes very slowly, to capture every last drop of natural fruit extract that seems to rise from the deep vine roots themselves, through the juice and into the tough skins. This high content of "dry extract" provides the density and richness that we observe in the wine every year.
The aromas of the wine are bright and expansive with yellow peach, nectarine and white flowers. A suggestion of flint and spearmint adds detail. Viscosity and opulence are immediate on the palate with mandarin oil, honeycomb and candied ginger. In the deep mid-palate, the texture of the wine builds effortlessly: lemon oil, apricot and quince. Matching this structured vintage, the wine is quite framed with precise, balanced acidity and aromas of grapefruit pith on the finish. The wine is bottled unfiltered. The 2020 has received a whopping 96/100 points from Parker.
Het DuMol Estate ligt in het uiterste zuidwesten van de subregio Russian River Valley in de bekende Sonoma Valley. Het wijnhuis heeft 25 hectare in productie die volgens de regels van de biodynamie worden bewerkt. De wijngaarden liggen op een oostelijke helling en genieten daarom van de ochtendzon. De wijngaarden van DuMol liggen dichtbij de Pacific in de zogenaamde “Cool Climate“ zone. In de vroege ochtend liggen deze wijngaarden onder een dunne deken van mist en in de middag wordt het aangenaam warm maar door een lichte bries afkomstig van de Pacific schiet de temperatuur niet door naar het extreme.
DuMol Estate is ontstaan door een samenwerking tussen Kerry Murphy en Michael Verlander. Later komt de getalenteerde wijnmaker Andy Smith bij hen in dienst. Sinds het begin in 1996 weet DuMol prachtige wijnen te produceren van hoofdzakelijk Pinot Noir en Chardonnay, maar ook Viognier, Syrah en Cabernet Sauvignon mogen niet ontbreken. De meeste druiven komen uit Green Valley, een gebied dat binnen de grenzen van Russian River Valley valt. Daarnaast verkrijgt het wijnhuis druiven van meerdere wijnboeren op basis van langlopende contracten. Deze wijnboeren verbouwen hun wijnstokken in Russian River Valley, Sonoma Coast en Carneros.
Na 20 succesvolle jaren wordt er een nieuwe wijnmakerij gebouwd van maar liefst 19.600 vierkante meter. Hierdoor heeft DuMol een capaciteit van 20.000 kisten, echter worden er jaarlijks slechts 15.000 geproduceerd. Op deze manier kan DuMol zijn kwaliteit jaarlijks garanderen. De vinificatieruimte is voorzien van de meest geavanceerde technologie en zodanig ingericht dat hier wijnen van wereldklasse kunnen worden geproduceerd. De wijnbouwbenadering is volledig afgestemd op elk perceel met zijn eigen bodemsoort en microklimaat. Het doel van DuMol is om wijnen te produceren die zuiver, levendig, puur en intens zijn. De wijnen worden niet vernoemd naar het perceel of de regio, maar naar de namen van opdrachtgevers en familieleden.
Het wijnhuis is bleef een tijd lang onder de radar bij het grote publiek, mede omdat Michael en Kerry weinig promotie maakten voor hun wijnen. Hun filosofie was namelijk dat kwaliteit voor zichzelf zal spreken. Dat is nu wel over aan het geraken en het wijngoed is in korte tijd uitgegroeid tot een absolute grootheid en waarvan de wijnen inmiddels ook worden geschonken in het Witte Huis en aan het Britse hof.
“As a ‘vineyard up’ winery, we remain very close to the ingredients, close to the vineyards. Our winemaking technique is secondary to what we achieve in the field.”
Type of Wine | White |
---|---|
Country | USA |
Region | Californie |
Appellation | Russian River Valley |
Winery | DuMOL |
Grape | Chardonnay |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2020 |
Drinking as of | 2023 |
Drinking till | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 96 |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Rich, Round, Full, White fruit |
Drink moments | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Login and Registration Form