2022 Sierra Cantabria Blanco
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2026 |
Omschrijving
Wij zijn grote fan van de hele serie van de Sierra Cantabria's en onze mening wordt ook sterk gesupporterd door Penin en Robert Parker. Robert Parker JR schrijft over Sierra Cantabria "An excellent and consistent producer of high-quality wines at realistic prices"
Deze witte Sierra Cantabria Blanco is een a-typische witte Rioja gemaakt van druiven toegestaan door de appellatie maar zeer innovatief. De eerste vintage was de 2016, toen ze minder produceerden. Het eerste volume komt met de 2018 Blanco. De 2019 is nu beschikbaar en is een wat een ongewone blend is van Sauvignon Blanc (30%), Viura (30%), Tempranillo Blanco (25%), Malvasía (10%) en Maturana (5%). Bijna beetje Frans-aandoend. Het vergist en verouderd in RVS en alleen de Sauvignon Blanc vergist en rijpt in (Frans) eik om het textuur te geven en de buitensporige aroma's te vermijden. De Maturana heeft een zeer hoge zuurgraad en zorgt voor frisheid. Het is heel anders dan je gemiddelde witte Rioja. De individuele druiven blijven op hun droessem en worden pas aan het einde geblend waarna de wijn ook nog wat flesrijping krijgt. De wijn heeft fruit en bloemen en is licht en fris, maar met meer complexiteit en textuur. Deze wijn heeft zowel in de neus als in zijn smakenpalet tonen van zacht, fruit als peer en mango tot rijpe citrus vruchten. De korte houtlagering geeft de wijn bovendien een aangename toon van geroosterd brood tot vanille. Een erg complete wijn met een zeer breed smaken pallet.
Sierra Cantabria belichaamt de essentie van de familie Eguren. Meer dan 10 jaar geleden creëerden Marcos en Miguel Eguren een witte wijn genaamd "Organza," verwijzend naar de lichte stof die trouwjurken sieren, dat duidt op haar zachtheid en delicatesse. Een zelfde verwijzing is er voor "Sierra Cantabria Otoman" deze verwijst naar een ander type van zijde, gemaakt van stoffen die in Turkije geproduceerd worden. Deze stof geeft dezelfde vitaliteit en frisheid, met behoud van de unieke zachte kenmerken van de Sonsierra omgeving, waar de druiven van deze wijn vandaan komen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Sierra Cantabria |
Druif | Malvasia, Sauvignon Blanc, Viura |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Sierra Cantabria werd in 1957 opgericht door Guillermo Eguren en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Sierra Cantabria ligt in de Rioja op een unieke locatie tussen de rivier de Ebro en de bergketen Sierra Cantabria. Het Sierra Cantabria-gebergte (1200m.) en de rivier de Ebro (350m.) zorgen voor een speciaal microklimaat met mediterrane en continentale kenmerken - zachte winters en zachte zomers, uniek voor wijnbouw. Aan de andere kant zorgt de thermische zomersprong (intense hitte gedurende de dag met frisse nachttemperaturen) voor een toename van het polyfenol gehalte, wat zorgt voor uitstekende kwaliteitswijnen met een onderscheidend karakter.
De wijngaarden van Bodega Sierra Cantabria liggen voornamelijk in de plaatsen San Vicente de la Sonsierra, Labastida en Laguardia, een gebied wat zeer bekend is voor de wijnbouw.
De Tempranillo-variëteit overheerst, samen met kleine hoeveelheden Garnacha, Viura en 'Hairy Tempranillo', die allemaal worden verbouwd in wijngaarden van ongeveer 35 jaar oud, hoewel er ook nog percelen tot 70 jaar oud bestaan.De oogst wordt elk jaar met de hand uitgevoerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de strenge selectie van de druiven die de ziel van de wijn zijn, en in optimale conditie moeten verkeren en waarbij rijpingsomstandigheden perfect moeten zijn. De zorgvuldige oogst wordt gevolgd door een grondige scheiding van de trossen, wat wordt gedaan op een selectietafel bij de ingang van de wijnmakerij. De wijnbereiding is gericht op minimale interventie in de wijnmakerij om het karakter van het terroir ten volle te respecteren