2022 Sierra Cantabria Coleccion Privada

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2034 |
Omschrijving
Whaauw - Top Rioja. Slechts beperkt verkrijgbaar. Volgens Parker hebben we hier een sexy, kinky, exceptionaly perfumed. Wat moeten we hier nog aan toevoegen. De Rioja Coleccion Privada is een pure Tempranillo uit 2 wijngaarden in het dorp San Vicente de la Sonsierra, Jarrarte en Valgrande, geplant in respectievelijk 1957 en 1959. De 2 wijngaarden worden apart gefermenteerd, Jarrarte met een traditionele maceratie en gerijpt in Franse vaten. Alle vaten zijn nieuw, en de wijn rijpt hierin voor 16-18 maanden. De Rioja Coleccion Privada heeft een zeer rijpe neus met tonen van rotte viooltjes, aardbeien, pruimen en donkere kersen aangevuld met een romige laag van de eik met kruiden en nootmuskaat. De smaak is weelderig, rond en sappig met veel tannines en gematigde zuurgraad en een prachtige afdronk Slechts 11.000 flessen geproduceerd.
Jaar in-jaar uit hoge scores van alle wijn-beoordelaars en altijd ruim boven de 90 punten.
De wijngaardjes zijn tesamen slechts 4ha groot en hebben bodems van kalkhoudende klei; overvloed aan grind en kleine ronde stenen op het oppervlak. Plantjaar: 1957 en 1959. Milieugeïntegreerde landbouwteelt, waarbij een wijnbouw wordt toegepast die respectvol is voor het milieu, volgens de bioritmen van de plant. Organische bemesting en strikt met de hand plukken van de trossen. Tweede selectie op het wijngoed door middel van een dubbele sorteertafel.
Gemiddelde opbrengst 2017: 22 hls./ha.
Oogstdatum: 20 tot 22 september 2017.
Tempranillo 100% van de wijnstokken geplant in 1957 en 1959.
VINIFICATIE: Traditionele uitwerking, met twee vinificaties: ontlast (50%) en vinificatie met de tros druiven (50%). Huid maceratie: 14 dagen. Dagelijkse pump-overs; energiek in het begin met afnemende frequentie in de laatste dagen. Gefermenteerd met inheemse gist, geselecteerd uit onze eigen wijngaarden en temperatuurgecontroleerd (23 ° C, 75,2 ° F).
MALOLACTISCHE GISTING: in vat.
VEROUDERING: 16 maanden in nieuwe eikenhouten - 50% Frans eiken, 50% Amerikaans eiken.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Sierra Cantabria |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Sierra Cantabria werd in 1957 opgericht door Guillermo Eguren en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Sierra Cantabria ligt in de Rioja op een unieke locatie tussen de rivier de Ebro en de bergketen Sierra Cantabria. Het Sierra Cantabria-gebergte (1200m.) en de rivier de Ebro (350m.) zorgen voor een speciaal microklimaat met mediterrane en continentale kenmerken - zachte winters en zachte zomers, uniek voor wijnbouw. Aan de andere kant zorgt de thermische zomersprong (intense hitte gedurende de dag met frisse nachttemperaturen) voor een toename van het polyfenol gehalte, wat zorgt voor uitstekende kwaliteitswijnen met een onderscheidend karakter.
De wijngaarden van Bodega Sierra Cantabria liggen voornamelijk in de plaatsen San Vicente de la Sonsierra, Labastida en Laguardia, een gebied wat zeer bekend is voor de wijnbouw.
De Tempranillo-variëteit overheerst, samen met kleine hoeveelheden Garnacha, Viura en 'Hairy Tempranillo', die allemaal worden verbouwd in wijngaarden van ongeveer 35 jaar oud, hoewel er ook nog percelen tot 70 jaar oud bestaan.De oogst wordt elk jaar met de hand uitgevoerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de strenge selectie van de druiven die de ziel van de wijn zijn, en in optimale conditie moeten verkeren en waarbij rijpingsomstandigheden perfect moeten zijn. De zorgvuldige oogst wordt gevolgd door een grondige scheiding van de trossen, wat wordt gedaan op een selectietafel bij de ingang van de wijnmakerij. De wijnbereiding is gericht op minimale interventie in de wijnmakerij om het karakter van het terroir ten volle te respecteren