2022 La Mondotte Saint-Emilion Grand Cru

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Niet op voorraad

Momenteel niet beschikbaar

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

De 2022 La Mondotte is een krachtige en indrukwekkend geconcentreerde wijn. Donker, inktachtig fruit, grind, potloodslijpsel, ijzer, salie en verschroeide aarde geven de wijn een intense, broeierige uitstraling met een serieus karakter. Deze gestructureerde Saint-Émilion vereist geduld en zal pas over enkele jaren volledig tot zijn recht komen. De blend bestaat uit 80% Merlot en 20% Cabernet Franc – iets meer Franc dan in sommige recente jaren. De wijn onderging een schilweking van 35 dagen en rijpte vervolgens 16 maanden op Frans eiken, waarvan 40% nieuw. Een uitmuntende jaargang, afkomstig van een van de meest karaktervolle wijngaarden van de appellatie.

Een reeks geweldige jaargangen hebben La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, waarmee de geboorte van een nieuwe iconische Bordeaux werd aangekondigd. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen. 

  • Langzaam gegaarde runderwangen met rode wijn, wortel en knolselderijpuree
    Het lang gestoofde vlees brengt de diepte en structuur van de wijn naar voren. De aardse tonen van knolselderij sluiten perfect aan bij het ijzerachtige karakter van de wijn.

  • Lamsrack met rozemarijn, knoflook en geroosterde pastinaak
    De combinatie van lamsvlees met kruidige en zoete elementen accentueert de krachtige fruitigheid en de kruidige structuur van de wijn.

  • Risotto met paddenstoelen, pecorino en salie
    De aardse tonen van paddenstoelen versterken de minerale en aardse ondertonen van La Mondotte, terwijl de smeuïge textuur contrasteert met de tanninestructuur.

  • Geroosterde eend met kersencompote en wilde spinazie
    Eend en rood fruit zijn een klassieke combinatie met Merlot-gedomineerde blends. De bitterheid van spinazie geeft extra spanning aan het geheel.

  • Ravioli gevuld met gestoofde wildzwijnnek, zwarte knoflook en salieboter
    De combinatie van wild en zwarte knoflook haalt het donkere, zwoele karakter van de wijn naar voren, terwijl de salie de kruidigheid versterkt.

  • Gerijpte eendenlever op geroosterd briochebrood met cacaonibs en zwarte vijgen
    De romigheid en het vetgehalte van foie gras worden prachtig gesneden door de structuur en spanning in de wijn. De subtiele bitterheid van cacao maakt het geheel gelaagd en verrassend.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis La Mondotte
Druif Cabernet Franc, Merlot
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2028
Drinken tot 2052
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 98
Vinous rating 97

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

95

James Suckling

98

Vinous

97

Wijnhuis

chevron-down

De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard al voor de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend staat ontstaan uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, op hetzelfde moment als het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot het midden van de jaren 1990 toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders.

Met de hulp van de beroemde oenoloog Stéphane Derenoncourt werden de opbrengsten verminderd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle benut en werd de jaargang 1996 (simpelweg uitgebracht als La Mondotte, die een nieuwe start voor het landgoed inluidde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien heeft La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, wat de geboorte inluidde van een nieuw iconisch Bordeaux. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.

Bijlagen

chevron-down