2019 La Mondotte Saint-Emilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Omschrijving
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard vóór de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend is, geboren uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, tegelijk met het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot halverwege de jaren negentig toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders. Met de hulp van de beroemde oenoloog Stephane Derenoncourt werden de opbrengsten verlaagd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle geëxploiteerd en werd de wijnoogst uit 1996 (eenvoudigweg uitgebracht als La Mondotte, wat een nieuwe start voor het landgoed aankondigde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien, hebben La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, waarmee de geboorte van een nieuwe iconische Bordeaux werd aangekondigd. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.
De wijngaard van 4,5 hectare ligt tussen Bellevue Mondotte en Troplong-Mondot, maar de bodem is hier ondieper dan de diepe klei die dit laatste landgoed kenmerkt. Het landgoed is volledig beplant met Merlot en gecertificeerd biologisch en wordt bewerkt met behulp van alle methoden die typerend zijn voor Von Niepperg's vooruitstrevende benadering van de wijnbouw. Met een lagere pH en hogere zuurgraad dan de meer sensuele Canon la Gaffelière is La Mondotte vaak een meer gespierde, strak gewikkelde wijn, maar de inherente charme van de vintage 2019 zorgt voor een ongewoon breed drinkvenster. De 2019 is een blend van 79% Merlot en 21% Cabernet Franc
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | La Mondotte |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Wijnhuis
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard al voor de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend staat ontstaan uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, op hetzelfde moment als het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot het midden van de jaren 1990 toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders.
Met de hulp van de beroemde oenoloog Stéphane Derenoncourt werden de opbrengsten verminderd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle benut en werd de jaargang 1996 (simpelweg uitgebracht als La Mondotte, die een nieuwe start voor het landgoed inluidde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien heeft La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, wat de geboorte inluidde van een nieuw iconisch Bordeaux. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.
Recensies
Bijlagen
