2019 La Mondotte Saint-Emilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard vóór de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend is, geboren uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, tegelijk met het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot halverwege de jaren negentig toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders. Met de hulp van de beroemde oenoloog Stephane Derenoncourt werden de opbrengsten verlaagd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle geëxploiteerd en werd de wijnoogst uit 1996 (eenvoudigweg uitgebracht als La Mondotte, wat een nieuwe start voor het landgoed aankondigde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien, hebben La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, waarmee de geboorte van een nieuwe iconische Bordeaux werd aangekondigd. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.
De wijngaard van 4,5 hectare ligt tussen Bellevue Mondotte en Troplong-Mondot, maar de bodem is hier ondieper dan de diepe klei die dit laatste landgoed kenmerkt. Het landgoed is volledig beplant met Merlot en gecertificeerd biologisch en wordt bewerkt met behulp van alle methoden die typerend zijn voor Von Niepperg's vooruitstrevende benadering van de wijnbouw. Met een lagere pH en hogere zuurgraad dan de meer sensuele Canon la Gaffelière is La Mondotte vaak een meer gespierde, strak gewikkelde wijn, maar de inherente charme van de vintage 2019 zorgt voor een ongewoon breed drinkvenster. De 2019 is een blend van 79% Merlot en 21% Cabernet Franc
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emilion |
Wijnhuis | La Mondotte |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2050
Aromas of smoky blackberries, black truffles, pipe tobacco, loamy soil and rose petals introduce the 2019 La Mondotte, a medium to full-bodied, deep and velvety wine that's lively and gourmand, with a rich core of fruit that's framed by beautifully polished tannins. This Merlot-dominant cuvée derives from vineyards on the plateau neighboring Troplong-Mondot, but the soils are shallower here, without the same reserves of deep clay.
This 4.5-hectare vineyard sits in between Bellevue Mondotte and Troplong-Mondot, but the soils here are shallower than the deep clays that characterize the latter estate. Planted entirely with Merlot and certified organic, the estate is farmed using all the methods typical of von Niepperg's forward-thinking approach to viticulture. With lower pH and higher acidity than the more sensual Canon la Gaffelière, La Mondotte is often a more muscular, tightly wound wine, but the inherent charm of the 2019 vintage will make for an unusually broad drinking window.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
LA MONDOTTE ST.-EMILION 2019
Monday, December 5, 2022
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
This has a fragrant nose of blackberries, red tea, cloves, bark, orange zest and dark chocolate. Sandalwood and tile, too. Full-bodied with chewy yet supple tannins and fresh acidity. Seamless and rich. Long and muscular. Try from 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95+
Drinking Window
2029 - 2044
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 La Mondotte is a massive, imposing wine. Huge tannins wrap around a core of blackberry jam, graphite, crushed rocks, menthol, chocolate and licorice. It will be interesting to see if the 2019 softens at all, or if it remains a behemoth. I would like to see a bit more finesse. Power alone is interesting only to a point
- By Antonio Galloni on January 2022
94
Drinking Window
2026 - 2050
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 La Mondotte has a wonderful, pure bouquet of expressive black cherries, boysenberry, crushed violets and peony scents that flourish with aeration. Sensual yet succinctly controlled. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, very smooth and cohesive. This is not a deep La Mondotte, and you might quibble about a slightly brief aftertaste, though I suspect this is more due to tasting in winter. Give this 3–4 years in bottle and it will gain depth and persistence to become a very fine Saint-Émilion.
- By Neal Martin on December 2021
(94-96)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
Liquified rocks, gravel, blackberry jam, smoke, licorice and dried flowers are some of the many aromas and flavors that infuse La Mondotte with tremendous character. Brooding and potent, the 2019 possesses dazzling richness married to structure. I can't wait to taste it from bottle. It is a wine of tremendous breeding.
- By Antonio Galloni on June 2020
(93-95)
Drinking Window
2024 - 2050
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 La Mondotte was picked on 19 September to 7 October at 51hl/ha and matured in 70% new oak (this appears to be lowered since a decade or so ago when it regularly saw 100%.) It boasts and opulent, quite ravishing bouquet with red berry fruit, sage, cedar and hints of camphor imparting a light medicinal tincture. The palate is medium-bodied with fine and very lithe tannins that imbue this La Mondotte with a creamy texture. This is another Saint-Émilion without a hair out of place, very sensual and for want of a better word, almost nubile. The 70% new oak is an assiduous decision and allows the terroir to come through on the finish. Excellent.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard al voor de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend staat ontstaan uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, op hetzelfde moment als het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot het midden van de jaren 1990 toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders.
Met de hulp van de beroemde oenoloog Stéphane Derenoncourt werden de opbrengsten verminderd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle benut en werd de jaargang 1996 (simpelweg uitgebracht als La Mondotte, die een nieuwe start voor het landgoed inluidde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien heeft La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, wat de geboorte inluidde van een nieuw iconisch Bordeaux. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard vóór de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend is, geboren uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, tegelijk met het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot halverwege de jaren negentig toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders. Met de hulp van de beroemde oenoloog Stephane Derenoncourt werden de opbrengsten verlaagd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle geëxploiteerd en werd de wijnoogst uit 1996 (eenvoudigweg uitgebracht als La Mondotte, wat een nieuwe start voor het landgoed aankondigde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien, hebben La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, waarmee de geboorte van een nieuwe iconische Bordeaux werd aangekondigd. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.
De wijngaard van 4,5 hectare ligt tussen Bellevue Mondotte en Troplong-Mondot, maar de bodem is hier ondieper dan de diepe klei die dit laatste landgoed kenmerkt. Het landgoed is volledig beplant met Merlot en gecertificeerd biologisch en wordt bewerkt met behulp van alle methoden die typerend zijn voor Von Niepperg's vooruitstrevende benadering van de wijnbouw. Met een lagere pH en hogere zuurgraad dan de meer sensuele Canon la Gaffelière is La Mondotte vaak een meer gespierde, strak gewikkelde wijn, maar de inherente charme van de vintage 2019 zorgt voor een ongewoon breed drinkvenster. De 2019 is een blend van 79% Merlot en 21% Cabernet Franc
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emilion |
Wijnhuis | La Mondotte |
Druif | Cabernet Franc, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2025 - 2050
Aromas of smoky blackberries, black truffles, pipe tobacco, loamy soil and rose petals introduce the 2019 La Mondotte, a medium to full-bodied, deep and velvety wine that's lively and gourmand, with a rich core of fruit that's framed by beautifully polished tannins. This Merlot-dominant cuvée derives from vineyards on the plateau neighboring Troplong-Mondot, but the soils are shallower here, without the same reserves of deep clay.
This 4.5-hectare vineyard sits in between Bellevue Mondotte and Troplong-Mondot, but the soils here are shallower than the deep clays that characterize the latter estate. Planted entirely with Merlot and certified organic, the estate is farmed using all the methods typical of von Niepperg's forward-thinking approach to viticulture. With lower pH and higher acidity than the more sensual Canon la Gaffelière, La Mondotte is often a more muscular, tightly wound wine, but the inherent charm of the 2019 vintage will make for an unusually broad drinking window.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
LA MONDOTTE ST.-EMILION 2019
Monday, December 5, 2022
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
This has a fragrant nose of blackberries, red tea, cloves, bark, orange zest and dark chocolate. Sandalwood and tile, too. Full-bodied with chewy yet supple tannins and fresh acidity. Seamless and rich. Long and muscular. Try from 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95+
Drinking Window
2029 - 2044
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 La Mondotte is a massive, imposing wine. Huge tannins wrap around a core of blackberry jam, graphite, crushed rocks, menthol, chocolate and licorice. It will be interesting to see if the 2019 softens at all, or if it remains a behemoth. I would like to see a bit more finesse. Power alone is interesting only to a point
- By Antonio Galloni on January 2022
94
Drinking Window
2026 - 2050
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 La Mondotte has a wonderful, pure bouquet of expressive black cherries, boysenberry, crushed violets and peony scents that flourish with aeration. Sensual yet succinctly controlled. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, very smooth and cohesive. This is not a deep La Mondotte, and you might quibble about a slightly brief aftertaste, though I suspect this is more due to tasting in winter. Give this 3–4 years in bottle and it will gain depth and persistence to become a very fine Saint-Émilion.
- By Neal Martin on December 2021
(94-96)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
Liquified rocks, gravel, blackberry jam, smoke, licorice and dried flowers are some of the many aromas and flavors that infuse La Mondotte with tremendous character. Brooding and potent, the 2019 possesses dazzling richness married to structure. I can't wait to taste it from bottle. It is a wine of tremendous breeding.
- By Antonio Galloni on June 2020
(93-95)
Drinking Window
2024 - 2050
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 La Mondotte was picked on 19 September to 7 October at 51hl/ha and matured in 70% new oak (this appears to be lowered since a decade or so ago when it regularly saw 100%.) It boasts and opulent, quite ravishing bouquet with red berry fruit, sage, cedar and hints of camphor imparting a light medicinal tincture. The palate is medium-bodied with fine and very lithe tannins that imbue this La Mondotte with a creamy texture. This is another Saint-Émilion without a hair out of place, very sensual and for want of a better word, almost nubile. The 70% new oak is an assiduous decision and allows the terroir to come through on the finish. Excellent.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De wortels van La Mondotte gaan terug tot de 19e eeuw, maar hoewel een groot deel van de huidige wijngaard al voor de Eerste Wereldoorlog werd aangeplant, is het landgoed zoals het nu bekend staat ontstaan uit een veel recentere geschiedenis. Château La Mondotte werd in 1971 gekocht door de familie Neipperg, op hetzelfde moment als het naburige Canon-La-Gaffelière, en bleef in de schaduw tot het midden van de jaren 1990 toen Stephan von Neipperg aan een extreme make-over begon: een nieuw kasteel, wijnbereidingsfaciliteiten en speciale kelders.
Met de hulp van de beroemde oenoloog Stéphane Derenoncourt werden de opbrengsten verminderd, werd nieuw eikenhout geïntroduceerd, werd het vruchtbare klei-kalksteenterroir ten volle benut en werd de jaargang 1996 (simpelweg uitgebracht als La Mondotte, die een nieuwe start voor het landgoed inluidde) met enorme lovende kritieken ontvangen. Een reeks geweldige jaargangen sindsdien heeft La Mondotte geholpen om van een niet-gerangschikte positie rechtstreeks naar de Premier Grand Cru Classé (B) te stijgen in de Saint Emilion-classificatie van 2012, wat de geboorte inluidde van een nieuw iconisch Bordeaux. De wijnstokken van La Mondotte zijn gemiddeld 50 jaar oud, op de kalkstenen hellingen boven Pavie Decesse, en produceren minder dan 10.000 flessen per jaar.