2022 Bodega Volcanes Reserva Pinot Noir
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2027 |
Omschrijving
Met 2900 vulkanen heeft Chili een enorme verscheidenheid aan vulkanische bodems, verspreid over het gehele land. Bodega Volcanes is in 2009 opgericht om dit unieke aspect van het Chileense terroir eer aan te doen. Een Terroir Manager en Viticulturist werden aangesteld om de beste wijngaarden te vinden voor wijnen met spanning en diepgang. Sinds 2018 wordt er gebruik gemaakt van een talentvolle geoloog die gespecialiseerd is in de invloed van vulkanische bodem op de stijl van de wijn. De wijnmaakster María del Pilar Díaz is vanaf het eerste begin betrokken bij het project en is inmiddels een gevestigde naam in de Chileense wijnwereld.
De Volcanes Piniot Noir Reserva heeft een granaatrode kleur. In deze sappige Pinot Noir uit Chili stuif de mineraliteit uit het glas. De neus is aantrekkelijk fruitig met aroma's van rood fruit (aardbeien, frambozen), wat kruidige aroma's en tonen die doen denken aan thee. Er is een vleugje vanille van het houtgebruik te ontdekken. De wijn heeft frisse zuren maar een zachte, sappige structuur door de geringe hoeveelheid tannines. Serveren op 15-16°C. Smaakt heerlijk als begeleider bij geroosterd rood vlees en gegrilde groenten.
Bodega Volcanos
Bodega Volcanes is en project dat is gestart in 2009 en is onderdeel van de Grupo Vinos del Pacifico (GVP). Een aantal medewerkers van deze groep, kwam op het idee om een serie wijnen te maken die afkomstig moest zijn van wijngaarden met 100% bodems van vulkanische oorsprong. Het vijf-koppige team bestond o.a. uit wijnmaakster María del Pilar Díaz, geoloog Gonzalo Hendriguez en terroir manager Agustín Aguerrea. Zij hebben drie wijngaarden geselecteerd, verspreid door heel Chili, waarvan zij vinden dat deze de ultieme expressie van een vulkanische bodem overbrengen op de wijnen. In Rapel Valley is dit een wijngaard met bodem van silt, klei en leem aangevuld met grover materiaal zoals stenen van Andesiet (een uitvloeiingsgesteente). In Maule Valley hebben zij een wijngaard gevonden met een bodem van (verweerd) graniet. In Malleco Valley is de wijngaard aangeplant op een bodem van zgn. “Tolhuaco”, wat bestaat uit de as van een vulkaan. María Díaz streeft ernaar om de puurheid en mineraliteit van de bodems tot uitdrukking te laten komen in de wijnen. Dat lukt erg goed, zeker omdat er bij de vergisting en rijping nooit overdadig gebruik gemaakt wordt van (nieuw) hout. De wijnen zijn allemaal levendig en rijk en hebben meer complexiteit in geur en smaak dan vergelijkbare wijnen uit dezelfde regio.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Aconcagua Valley |
Wijnhuis | Bodegas Volcanes |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Bodega Volcanes is een project dat in 2009 is gestart en onderdeel is van de Grupo Vinos del Pacifico (GVP). Een aantal medewerkers van deze groep kwam op het idee om een serie wijnen te maken die afkomstig zouden moeten zijn van wijngaarden met 100% bodems van vulkanische oorsprong.
Het team bestond uit wijnmaker María del Pilar Díaz, geoloog Gonzalo Hendriguez en terroirmanager Agustín Aguerrea. Ze hebben drie wijngaarden geselecteerd, verspreid over heel Chili, die volgens hen de ultieme uitdrukking van een vulkanische bodem in de wijnen overbrengen. In Rapel Valley is dit een wijngaard met een bodem van slib, klei en leem aangevuld met grover materiaal zoals Andesietstenen (een uitstroomgesteente). In Maule Valley vonden ze een wijngaard met een bodem van (verweerd) graniet. In Malleco Valley is de wijngaard aangeplant op een bodem van zogenaamde "Tolhuaco", die bestaat uit de as van een vulkaan. María Díaz streeft ernaar om de puurheid en mineraliteit van de bodem in de wijnen tot uitdrukking te brengen. Dit werkt erg goed, vooral omdat er tijdens de fermentatie en rijping nooit overmatig gebruik wordt gemaakt van (nieuw) hout. De wijnen zijn stuk voor stuk levendig en rijk en hebben meer complexiteit in geur en smaak dan vergelijkbare wijnen uit dezelfde regio.