2021 Viña Mein Emilio Rojo Blanco

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Nog 9 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Emilio Rojo is onderdeel van het wijnhuis Vina Mein - zonder twijfel, een van de allermooiste wijnhuizen van de Ribeiro uit Galicië en de specialist op het gebied van Treixadura en witte en rode wijnen met Atlantische zee injectie.

Emilio Rojo is een icoon in de spaanse wijnbouw. Hij maakt jaarlijks een paar duizend flessen maximaal. De wijn komt van een-en hetzelfde perceel waarop kris-kras door elkaar inheemse variëteiten van Ribeiro voorkomen. Emilio Rojo markeert het toppunt van wijnmaken en field-blending wat inmiddels ook door andere grootheden zoals Telmo Rodriguez wordt gehanteerd. Door verschillende druivensoorten in 1 wijngaard te hebben is een zeer oud gegeven en wordt inmiddels meer-en-meer toegepast omdat de bio-diversiteit de wijngaarden veel gezonder houdt en de wijnmaker kan veel meer complexiteit toevoegen (vroeg-rijpende en laat rijpende druiven om zo mooi fruit maar goede zuurgraad te krijgen). Emilio Roja werkt met de lokale variëteiten: Treixadura Godello Albariño Torrontés Lado en Caíño.

Emilio Rojo 2021: Een Oogst die het Karakter van de Avia-vallei vangt
De Emilio Rojo 2021 komt van een enkele wijngaard die het unieke karakter van de Avia-vallei belichaamt. Met sábrego-bodems (ontbonden graniet), een veranderlijk en extreem klimaat, en een rijke diversiteit aan druivensoorten in elk perceel, weerspiegelt deze wijn de essentie van zijn omgeving. Druivensoorten zoals Treixadura, Lado, Godello, Albariño, Caíño Blanco, Torrontés en Loureira tonen de rijkdom en biodiversiteit van deze regio. De kennis die generaties lang is doorgegeven, van kleine wijnboer (colleiteiro) tot colleiteiro, heeft de productie van deze wijn tot een uitzonderlijk niveau gebracht. 

Het jaar 2021 was uitdagend, met een regenachtige winter waarin vanaf eind januari tot begin maart een grote hoeveelheid neerslag viel. De knopvorming begon eind maart, maar door de hevige regenval moesten de percelen met extra zorg worden beheerd. De zomer bracht pas vanaf eind juli zonneschijn en warmte, wat de groei en ontwikkeling van de wijngaarden bevorderde. Hoewel het jaar leek uit te draaien op een eenvoudige oogst, zorgden enkele regendagen in september voor complicaties. Zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij werden de druiven tros voor tros geselecteerd om het perfecte rijpingspunt en de hoogste kwaliteit te waarborgen. De oogst werd in vier fasen uitgevoerd: op 6, 12, 18 en 22 september. 2021 bleek een keerpunt in de productie van Viña Meín-Emilio Rojo, waarin de balans in de wijngaard werd gevonden en de essentie van toekomstige jaargangen werd bepaald.

De Vina Mein Emilio Rojo 2021 heeft een complexe neus met gevarieerde, geïntegreerde aroma's die het landschap, de druivenrassen, de bodem en het klimaat tot uitdrukking brengen. In de mond heeft de wijn een energieke en elegante textuur, met een grote dichtheid en een indrukwekkende diepte.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 7 feb. 2025
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Ribeiro
Wijnhuis Viña Mein
Druif Godello, Treixadura
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2034
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Steenfruit, Strak
Drink momenten Met vrienden, Summer party, Terras

Wijnhuis

chevron-down

Viña Mein is het persoonlijke project van Javier Alen, pionier van de Ribeiro streek. Sinds 2014 heeft hij de hulp van de jonge wolven van Comando G, die heel het domein omturnen naar biodynamie en gaan voor een frissere, mineralige stijl. Zonder meer het beste van de Treixadura!

Geschiedenis Viña Mein

De appellatie Ribeiro is de oudste appellatie van Galicia. De groene provincie Ourense heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw. Reeds in de 12e eeuw waren de wijnen van Ribeiro over heel Spanje gekend. Vooral de Treixadura-druif speelde hierin een grote rol.

Javier Alen, eigenaar van Viña Mein, is zonder meer de pionier van de Treixadura-revival. Javier heeft als kleine jongen tot zijn 6 jaar doorgebracht in Leiro, een klein dorpje nabij het klooster van San Clodio. Daarna trokken zijn ouders naar Madrid, maar de herinnering aan zijn geboortestreek herleefde elke zomer als de familie voor drie maand naar het voorouderlijke huis in Leiro trok. Meer dan 15 jaar was Javier advocaat in Madrid, maar uiteindelijk gooide hij zijn leven om: hij richtte in Madrid een boekhandel op gespecialiseerd in reisliteratuur en in 1987 keerde hij terug naar Leiro om daar wijnboer te worden. Hij restaureerde het oude Pazo van Viña Mein volledig tot een mooi hotelletje en een klein wijndomein.

Vandaag is Viña Mein koploper van de nieuwe witte wijnen uit Ribeiro. De Treixadura in coupage met andere typische druivensoorten staat garant voor frisse en mineralige witte wijnen. Er wordt eveneens een kleine hoeveelheid rode wijnen gemaakt met de typische druivensoorten. Sinds begin 2019 behoort Viña Mein tot de Pago de Carreavojas groep waartoe naast de fameuze ribera wijnen van Carrraovejas ook Emilio Rooja en Ossian behoren.

Varieteiten

Treixadura is de voornaamste druif. Deze rijpt traag en is niet bestand tegen een aanplant op grote hoogte. De schil is grof en hard (vandaar haar naam). De aciditeit is perfect, vol met florale aroma's en toetsen van fruit. De Treixadura wordt in zijn coupage aangevuld met andere druivensoorten, waarvan we sommige ook terugvinden in andere Galicische regio’s. In Viña Mein staat ongeveer 12 ha aangeplant.

Godello (1,8 ha) is de druif die het best geschikt is voor een rijping op grote hoogte. Deze druif bezit een korte cyclus en brengt kleine druifjes voort, een druivensoort die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei.

Albariño (0,5 ha) komt in zeer beperkte mate voor. Deze druif geeft kracht en tegelijk finesse aan de wijnen. Bovendien kan deze druif hoge alcoholgehaltes combineren met veel aciditeit, wat uitzonderlijk is.

Torrontés (0,6 ha) is een oude variëteit die vroeger wijdverspreid was over Spanje. Deze druif geeft frisheid en een licht bittere afdronk. Torrontés is eerder licht van structuur, waardoor de coupage van een druif met veel structuur zoals Lado perfect is.

Lado (0,2 ha) is een druif van duidelijk Atlantische oorsprong, die echter zeer zeldzaam is geworden. Deze druif bezit de perfecte capaciteit om hoge alcoholgehaltes met hoge aciditeit te combineren (zoals Albariño), aromatisch, maar minder fijn en exotisch dan de Albariño.

Loureira (0,8 ha) is een cépage waarvan de roots moeilijk terug te vinden zijn en die zeer verschillend is van vele andere typische Atlantische druivensoorten. Niettemin werd er van oudsher Loureira aangeplant in Ribeiro. Toch is deze druif niet meteen geschikt voor monovariëtele wijnen, wegens erg lage alcoholgehaltes, veel bitters en hoge zuren. De druif werd vooral aangeplant omwille van zijn hoog aromatisch potentieel met veel complexiteit; ook zijn naam verwijst ernaar (Loureira is Galicisch voor laurier). Vandaar dat een kleine hoeveelheid in een coupage heel wat kan bijbrengen. Van deze druivensoort komt ook de mooie kruidigheid die we terugvinden in de Viña Mein.

Albilla tot slot (0,2 ha) is een minder belangrijke druif die vooral glycerol aanbrengt in de coupage met delicate aroma’s van honing.

Terroir

Typische Galicische granietbodem met een ondiepe vegetatielaag erbovenop van tussen de 70 à 100 cm, vaak met zeer weinig organisch materiaal. De toplaag bestaat hoofdzakelijk uit 'sábrego', een mengeling van klei en zand bestaande uit granietkorreltjes. Het resultaat van miljoenen jaren erosie van de grote 'bolos' of reuzenkeien. Tegen één van zulke bolos is trouwens de bodega aangebouwd: een reuzenkei van meer dan 5 m hoog.

De ligging in de vallei zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen dag en nacht, vaak tot 20°C verschil, wat ervoor zorgt dat de druiven perfect en traag rijpen, zodat er meer aroma en concentratie is. Er is vrij veel zon en weinig neerslag naar Galicische normen. Wel vrij veel onweer op het eind van de zomer en stevige vrieskou tijdens de winter. Ook zijn er vele dagen met mist.

De wijngaarden liggen hoofdzakelijk tegen zuidwestelijke hellingen. Elke wijngaard bezit een verschillende gradatie van 'sábrego', wat heel wat verscheidenheid brengt.

Vinificatie

Er wordt manueel geoogst. Koude maceratie. De druiven worden zo weinig mogelijk gemanipuleerd. De gewone Viña Mein wordt vervolgens vergist op inox cuves. Met de druiven van de beste percelen wordt er een rijping op grote houden foeders van 500 en 600 liter (Franse eik) toegepast. De élevage op de gistcellen duurt ongeveer 6-9 maanden, met geregelde bâtonnages.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2021 Viña Mein Emilio Rojo Blanco
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2019 Viña Mein O Gran Meín Blanco
2021 Viña Mein O Gran Meín Blanco
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

19.02.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2022 Saint Clair Pioneer Block 6 Oh! Sauvignon Blanc

"Perfecte wijn voor bij het voorgerecht en paste ook bij de hoofdmaaltijd..." Fred Muller

Bekijk product recensie