2021 Domaine Frantz Chagnoleau Saint-Véran La Fournaise

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Maconnais |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2030 |
Omschrijving
Domaine Frantz Chagnoleau is een klein landgoed gerund door twee getalenteerde wijnmakers, Frantz Chagnoleau en zijn vrouw Caroline Gon (wijnmaker bij Héritiers du Comte Lafon). Frantz heeft een diploma in oenologie en heeft zijn ervaring opgedaan bij Olivier Merlin in de Mâconnais. Caroline heeft twee diploma's in landbouwtechniek en oenologie; Ze werkte bij Newton Vineyards in Napa Valley voordat ze terugkeerde naar Frankrijk om samen te werken met Dominique Lafon als hoofdwijnmaker voor Héritiers du Comte Lafon. De relatie met Dominque als vriend en mentor heeft een grote invloed gehad op het paar, wat blijkt uit een line-up van pure, terroir gedreven Mâconnais-wijnen.
Sinds 2013 zijn alle wijngaarden biologisch gecertificeerd. Net als bij Lafon gelooft dit dynamische duo in minimale interventie, waaronder het gebruik van alleen inheemse gist, als de beste manier om de nuances van elk uniek terroir tot uitdrukking te brengen. Veroudering vindt plaats in grotendeels grote, gebruikte Franse eik, de oogst gebeurt volledig met de hand, per perceel, waardoor elke wijnstok de juiste balans van suiker en zuurgraad kan bereiken voordat hij wordt geplukt. Dit dynamische duo is een van de meest getalenteerde teams in heel Bourgondië, boeren op de ouderwetse manier en maken micro-hoeveelheden van enkele wijngaard witte Bourgogne van enkele van de beste Chardonnay-terroirs ter wereld.
De Saint-Véran La Fournaise komt van de witte bodems over kalksteen vergelijkbaar met Chablis. Deze 100% Chardonnay van grote hoogte en steile wijngaarden in het dorpje Prissé. Vergist en gerijpt in oudere Bourgondische eiken vaten (demi-muids) en heeft een prachtig gedefinieerd boeket met appelbloesem, kalksteen en een lichte ziltige invloed. De smaak is zeer goed uitgebalanceerd met een zeer discrete reductie. met een uitstekende ruggegraat met met een vleugje abrikoos richting de finish.
Over Saint-Véran
Verwar het dorp Saint-Vérand niet met de appellatie Saint-Véran, ook al gaf de eerste de laatste zijn naam. Tegenwoordig bestaat de appellatie niet slechts uit één, maar uit acht dorpen, die samen 703 hectare (1.737 acres) wijnstokken bevatten. Saint-Véran ligt in de regio Maconnaise in de Bourgogne en is iets kleiner en minder bekend dan buurland Pouilly-Fuissé. Net als in de rest van de regio is Chardonnay de primaire druif. De wijnen zijn constant van hoge kwaliteit met als bijkomend voordeel een redelijk prijskaartje. Vuursteen, noten en citrusvruchten (voornamelijk sinaasappel) zijn de meest opvallende en typische geuren en smaken voor de fraaie chardonnays uit Saint-Véran
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Maconnais |
Wijnhuis | Frantz Chagnoleau |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Domaine Frantz Chagnoleau is gelegen in het pitoreske dorpje Pierreclos en beslaat (slechts) 6.8ha. Frantz is ongetwijfeld een van de grote talenten van de Mâconnais. Zijn echtgenote is gerante bij Héritiers Du Comte Lafon ! Op wijngebied is het alvast een topkoppel !
Domaine Frantz Chagnoleau is een klein landgoed gerund door twee getalenteerde wijnmakers, Frantz Chagnoleau en zijn vrouw Caroline Gon (wijnmaker bij Héritiers du Comte Lafon). Frantz heeft een diploma in oenologie en heeft zijn ervaring opgedaan bij Olivier Merlin in de Mâconnais. Caroline heeft twee diploma's in landbouwtechniek en oenologie; Ze werkte bij Newton Vineyards in Napa Valley voordat ze terugkeerde naar Frankrijk om samen te werken met Dominique Lafon als hoofdwijnmaker voor Héritiers du Comte Lafon. De relatie met Dominque als vriend en mentor heeft een grote invloed gehad op het paar, wat blijkt uit een line-up van pure, terroir gedreven Mâconnais-wijnen.
Sinds 2013 zijn alle wijngaarden biologisch gecertificeerd. Net als bij Lafon gelooft dit dynamische duo in minimale interventie, waaronder het gebruik van alleen inheemse gist, als de beste manier om de nuances van elk uniek terroir tot uitdrukking te brengen. Veroudering vindt plaats in grotendeels grote, gebruikte Franse eik, de oogst gebeurt volledig met de hand, per perceel, waardoor elke wijnstok de juiste balans van suiker en zuurgraad kan bereiken voordat hij wordt geplukt. Dit dynamische duo is een van de meest getalenteerde teams in heel Bourgondië, boeren op de ouderwetse manier en maken micro-hoeveelheden van enkele wijngaard witte Bourgogne van enkele van de beste Chardonnay-terroirs ter wereld.