2020 Viña Mein O Gran Meín Tinto Magnum

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
biodynamisch
Nog 6 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Javier Alen is de pionier van de Treixadura in deze historisch belangrijke appellatie van Galicia (Ribeiro). 2015 was voor hem een zeer belangrijk jaar aangezien hij besliste om de équipe van Comando G onder de arm te nemen voor een grondige makeover van zijn wijnen. Het resultaat mag er zijn. De wijnen hebben nu nog meer persoonlijkheid, zuiverheid en fijne mineraliteit. Sinds 2018 is Viña Mein in handen van de Pago de Carraovejas group waartoe ook Emilio Rojo de fameuze Verdejo wijnen van Ossian behoren en is het niveau nog verder omhoog gegaan.

De ligging in de vallei zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen dag en nacht, vaak tot 20°C verschil, wat ervoor zorgt dat de druiven perfect en traag rijpen, zodat er meer aroma en concentratie is. Er is vrij veel zon en weinig neerslag naar Galicische normen. Wel vrij veel onweer op het eind van de zomer en stevige vrieskou tijdens de winter. Ook zijn er vele dagen met mist.

Viña Mein is een typische Gallische rode wijn gemaakt van autochtone druiven met 61% Caiño Longo, 35% Brancellao (Albarello), 4% Souson, 1% Tintilla. De handmatige oogst vindt plaats in kleine bakjes met grondige selectie in de wijngaard zelf door ervaren plukkers. Er wordt 2x ge-oogst zodat de optimale rijping wordt bekomen voor de druiven. Daarna nogmaals selectie bij het binnenkomen van de druiven in de bodega. De druiven worden niet ontritst. De Maceratie en gisting vindt plaats in grote houden foudres volgens het non-interventionistische principe met enkel autochtone gisten. Daarna mag de wijn rijpen gedurende ca.11 maanden op eiken vaten van 500 liter (nooit nieuw). Van de Viña Mein wordt maar een paar duizend flessen gemaakt. In het glas is de wijn helderrood van kleur. Het is een rode wijn met een duidelijke atlantische zee injectie dus elegantie, kracht, frisheid, mineraliteit en beetje ziltigheid. Balsamische tonen in de neus van eucalyptus en specerijen, laurier, met mooie violettoetsen en rode bes. Vrij direct in de mond, strak, verticaal met een mooi vibrerend einde. Een prachtige elegante rode wijn welke u zeker moet karafferen in zijn jongen jaren. Er werden 1.810 flessen, 200 magnums en vijf drie-liter flessen geproduceerd. Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en heeft een nog langer drinkvenster.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Wijnhuis Viña Mein

Viña Mein is het persoonlijke project van Javier Alen, pionier van de Ribeiro streek. Sinds 2014 heeft hij de hulp van de jonge wolven van Comando G, die heel het domein omturnen naar biodynamie en gaan voor een frissere, mineralige stijl. Zonder meer het beste van de Treixadura ! De appellatie Ribeiro is de oudste appellatie van Galicia. De groene provincie Ourense heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw. Reeds in de 12e eeuw waren de wijnen van Ribeiro over heel Spanje gekend. Vooral de Treixadura-druif speelde hierin een grote rol.

Javier Alen, eigenaar van Viña Mein, is zonder meer de pionier van de Treixadura-revival  Javier heeft als kleine jongen tot zijn 6 jaar doorgebracht in Leiro, een klein dorpje nabij het klooster van San Clodio. Daarna trokken zijn ouders naar Madrid, maar de herinnering aan zijn geboortestreek herleefde elke zomer als de familie voor drie maand naar het voorouderlijke huis in Leiro trok. Meer dan 15 jaar was Javier advocaat in Madrid, maar uiteindelijk gooide hij zijn leven om: hij richtte in Madrid een boekhandel op gespecialiseerd in reisliteratuur en in 1987 keerde hij terug naar Leiro om daar wijnboer te worden. Hij restaureerde het oude Pazo van Viña Mein volledig tot een mooi hotelletje en een klein wijndomein.

Vandaag is Viña Mein koploper van de nieuwe high end witte en rode wijnen uit Ribeiro. De Treixadura in coupage met andere typische druivensoorten staat garant voor frisse en mineralige witte wijnen. Er wordt eveneens een kleine hoeveelheid rode wijnen gemaakt met de typische druivensoorten. Sinds begin 2019 behoort Viña Mein tot de SAC Pago de Carreavojas groep waartoe naast de fameuze Ribera wijnen van Carraovejas ook Emilio Rojo en Ossian behoren.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Galicia
Appellatie Ribeiro
Wijnhuis Viña Mein
Druif Brancellao, Caino, Tintilla Rota
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2034
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard

Wijnhuis

chevron-down

Viña Mein is het persoonlijke project van Javier Alen, pionier van de Ribeiro streek. Sinds 2014 heeft hij de hulp van de jonge wolven van Comando G, die heel het domein omturnen naar biodynamie en gaan voor een frissere, mineralige stijl. Zonder meer het beste van de Treixadura!

Geschiedenis Viña Mein

De appellatie Ribeiro is de oudste appellatie van Galicia. De groene provincie Ourense heeft een lange geschiedenis in de wijnbouw. Reeds in de 12e eeuw waren de wijnen van Ribeiro over heel Spanje gekend. Vooral de Treixadura-druif speelde hierin een grote rol.

Javier Alen, eigenaar van Viña Mein, is zonder meer de pionier van de Treixadura-revival. Javier heeft als kleine jongen tot zijn 6 jaar doorgebracht in Leiro, een klein dorpje nabij het klooster van San Clodio. Daarna trokken zijn ouders naar Madrid, maar de herinnering aan zijn geboortestreek herleefde elke zomer als de familie voor drie maand naar het voorouderlijke huis in Leiro trok. Meer dan 15 jaar was Javier advocaat in Madrid, maar uiteindelijk gooide hij zijn leven om: hij richtte in Madrid een boekhandel op gespecialiseerd in reisliteratuur en in 1987 keerde hij terug naar Leiro om daar wijnboer te worden. Hij restaureerde het oude Pazo van Viña Mein volledig tot een mooi hotelletje en een klein wijndomein.

Vandaag is Viña Mein koploper van de nieuwe witte wijnen uit Ribeiro. De Treixadura in coupage met andere typische druivensoorten staat garant voor frisse en mineralige witte wijnen. Er wordt eveneens een kleine hoeveelheid rode wijnen gemaakt met de typische druivensoorten. Sinds begin 2019 behoort Viña Mein tot de Pago de Carreavojas groep waartoe naast de fameuze ribera wijnen van Carrraovejas ook Emilio Rooja en Ossian behoren.

Varieteiten

Treixadura is de voornaamste druif. Deze rijpt traag en is niet bestand tegen een aanplant op grote hoogte. De schil is grof en hard (vandaar haar naam). De aciditeit is perfect, vol met florale aroma's en toetsen van fruit. De Treixadura wordt in zijn coupage aangevuld met andere druivensoorten, waarvan we sommige ook terugvinden in andere Galicische regio’s. In Viña Mein staat ongeveer 12 ha aangeplant.

Godello (1,8 ha) is de druif die het best geschikt is voor een rijping op grote hoogte. Deze druif bezit een korte cyclus en brengt kleine druifjes voort, een druivensoort die perfect gedijt tegen de hellingen van de vallei.

Albariño (0,5 ha) komt in zeer beperkte mate voor. Deze druif geeft kracht en tegelijk finesse aan de wijnen. Bovendien kan deze druif hoge alcoholgehaltes combineren met veel aciditeit, wat uitzonderlijk is.

Torrontés (0,6 ha) is een oude variëteit die vroeger wijdverspreid was over Spanje. Deze druif geeft frisheid en een licht bittere afdronk. Torrontés is eerder licht van structuur, waardoor de coupage van een druif met veel structuur zoals Lado perfect is.

Lado (0,2 ha) is een druif van duidelijk Atlantische oorsprong, die echter zeer zeldzaam is geworden. Deze druif bezit de perfecte capaciteit om hoge alcoholgehaltes met hoge aciditeit te combineren (zoals Albariño), aromatisch, maar minder fijn en exotisch dan de Albariño.

Loureira (0,8 ha) is een cépage waarvan de roots moeilijk terug te vinden zijn en die zeer verschillend is van vele andere typische Atlantische druivensoorten. Niettemin werd er van oudsher Loureira aangeplant in Ribeiro. Toch is deze druif niet meteen geschikt voor monovariëtele wijnen, wegens erg lage alcoholgehaltes, veel bitters en hoge zuren. De druif werd vooral aangeplant omwille van zijn hoog aromatisch potentieel met veel complexiteit; ook zijn naam verwijst ernaar (Loureira is Galicisch voor laurier). Vandaar dat een kleine hoeveelheid in een coupage heel wat kan bijbrengen. Van deze druivensoort komt ook de mooie kruidigheid die we terugvinden in de Viña Mein.

Albilla tot slot (0,2 ha) is een minder belangrijke druif die vooral glycerol aanbrengt in de coupage met delicate aroma’s van honing.

Terroir

Typische Galicische granietbodem met een ondiepe vegetatielaag erbovenop van tussen de 70 à 100 cm, vaak met zeer weinig organisch materiaal. De toplaag bestaat hoofdzakelijk uit 'sábrego', een mengeling van klei en zand bestaande uit granietkorreltjes. Het resultaat van miljoenen jaren erosie van de grote 'bolos' of reuzenkeien. Tegen één van zulke bolos is trouwens de bodega aangebouwd: een reuzenkei van meer dan 5 m hoog.

De ligging in de vallei zorgt ervoor dat er een groot verschil is tussen dag en nacht, vaak tot 20°C verschil, wat ervoor zorgt dat de druiven perfect en traag rijpen, zodat er meer aroma en concentratie is. Er is vrij veel zon en weinig neerslag naar Galicische normen. Wel vrij veel onweer op het eind van de zomer en stevige vrieskou tijdens de winter. Ook zijn er vele dagen met mist.

De wijngaarden liggen hoofdzakelijk tegen zuidwestelijke hellingen. Elke wijngaard bezit een verschillende gradatie van 'sábrego', wat heel wat verscheidenheid brengt.

Vinificatie

Er wordt manueel geoogst. Koude maceratie. De druiven worden zo weinig mogelijk gemanipuleerd. De gewone Viña Mein wordt vervolgens vergist op inox cuves. Met de druiven van de beste percelen wordt er een rijping op grote houden foeders van 500 en 600 liter (Franse eik) toegepast. De élevage op de gistcellen duurt ongeveer 6-9 maanden, met geregelde bâtonnages.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2020 Viña Mein O Gran Meín Tinto Magnum
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2021 Viña Mein O Gran Meín Blanco
2019 Viña Mein O Gran Meín Blanco
2020 Viña Mein O Gran Meín Blanco
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

14.01.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2022 Francis Ford Coppola Zinfandel Diamond collection

"Tried a bottle that was marked down. Went back and purchased 8 (eight) ..." Diamond Deb

Bekijk product recensie

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

2016 Ossian Verdling Trocken
Special Price 19,95 16,49 van 24,95
2016 Ossian Verdling Trocken BIO
2021 Ossian Capitel
135,95 112,36
Vegan Label