2020 Dr. Bürklin-Wolf Hohenmorgen Grand Cru

Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Pfalz
Wijnhuis Dr. Bürklin Wolf
Jaar 2020
Druif Riesling
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2023 - 2050
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim. Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.

De totale Grosses Gewacht wijngaard is 7 ha. groot waarvan Burklin-Wolf het meest fraaie deel heeft maar dat is slechts 0,68 ha. groot. Een “Morgen” is een oude landmeting term en geeft het stuk land dat één man in één morgen kon bewerken en hier komt de naam Langenmorgen van vandaan want voor 0.68 is een man iets langers dan een morgen mee bezig voor onderhoud dus een Lange Morgen!

De Dr. Bürklin-Wolf Langenmorgen Grand Cru is de meest iconische en schaarse wijn met ieder jaar weer opnieuw zeer hoge beoordelingen (altijd tussen de 95-100 punten). Dit gedeelte van de wijngaard bevat ijzerhoudend en kalkhoudende zandsteen met lössafzettingen die zorgen voor mineralen en warmte.

De Dr. Bürklin-Wolf Langenmorgen Grandcru is een zeer mooie wijn. Vanwege de nabijheid van het bos zijn er grote verschillen tussen de dag- nachttemperaturen waardoor een wijn ontstaat met ontwikkeld fruit en een grote helderheid. Hij opent met puur vuursteenachtige tonen van steenslag en perfect rijp en elegant fruit dat naadloos verweven is met de uitdagende steen-/kruidige en zelfs zoute tonen. Intens en elegant in de mond, is  dit een volle, dichte en sappige Riesling die niet kurkdroog lijkt, maar een serieuze tannine-greep heeft en hiermee en een groot verouderingspotentieel onthult. Heel lang en complex. Het is veelbelovend en heeft een zekere romigheid van textuur.

Vineyard for 2020 Dr. Bürklin-Wolf Hohenmorgen Grand Cru

Bürklin-Wolf bezit wijngaarden in de meest beroemde “Lagen” van de Mittelhaardt. Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen (wijngaarden) in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.Voor de classificatie van de droge Riesling-wijnen gebruikt Bürklin-Wolf het Bourgondische model van de kwaliteitspyramide. In dit model wordt rekening gehouden met terroir, opbrengst en rijpheidsgraad van de druiven dus men gebruikt Grand Cru (GC) en Premier Cru. Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) maar hanteert desondanks niet de term Grosses Gewächs.

De wortels van de Dr. Bürklin-Wolf gaan terug tot de 16e eeuw. De wijnmakerij, met 86 hectare aan wijngaarden, is een van de grootste particuliere landgoederen in Duitsland en wordt sinds 1992 beheerd door Christian von Guradze samen met zijn vrouw, de erfgename van de familiewijnmakerij. Hoewel het al enige tijd bekend stond om zijn Auslese en Trockenbeerenauslesen, werd het zwaartepunt van de productie verlegd naar droge witte wijnen, voornamelijk gevinifieerd van Riesling. Het totale productieconcept van het traditionele bedrijf Dr. Bürklin-Wolf veranderde fundamenteel en leidde het terug naar de top van de Pfalz wijnen met name door een extreme focus op kwaliteit. De teelt van de wijngaarden is sinds 2005 omgezet in overeenstemming met biodynamische richtlijnen.

 

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Pfalz
Wijnhuis Dr. Bürklin Wolf
Druif Riesling
Biologisch Ja
Vegan Ja
Jaar 2020
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2050
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Dr. Bürklin-Wolf Hohenmorgen Grand Cru
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2022

Domaine Allimant-Laugner Cremant d'Alsace Rose

"Prima alternatief voor cChampagne. Kan als aperitif maar ook zeker goed..." LBRA

Bekijk product recensie