2020 Antinori Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Wie in Italië 'wijn' zegt, zegt 'Antinori'!. Deze familie maakt al meer dan zes eeuwen wijn. Met respect voor tradities van het Toscaanse land houden al 26 opeenvolgende generaties Antinori zich hiermee bezig. Het is het oog voor traditie en innovatie die het huis Antinori heeft gemaakt tot wat het nu is: de top van Italië. Badia a Passignano is een beroemde burcht op de heuveltop nabij Tenuta Tignanello. Marchese Antinori produceert hier sinds jaar en dag zijn top Chianti Classico. Sinds enkele jaren is deze categorie gedoopt tot Gran Selezione. Zeg maar het beste van het beste op Chianti Classico gebied. Geweldige wijn, net zo robuust en stevig als de burcht waar hij naar vernoemd is.
Antinori Badia a Passignano Gran Selezione wordt uitsluitend geproduceerd van de beste Sangiovese-druiven, geoogst van de gelijknamige wijngaard in het hart van de Chianti Classico-regio. De regio wordt sinds het jaar 1000 gerespecteerd en gewaardeerd om zijn uitstekende wijnproductie. De wijngaarden groeien op een hoogte van ongeveer 300 meter boven zeeniveau op bodems die rijk zijn aan kalksteen met een behoorlijke hoeveelheid klei. De wijn wordt gerijpt in de historische kelders onder de Badia (abdij) van Passignano die dateert uit de 10e eeuw.
Na het ontstelen werden de bessen zorgvuldig geselecteerd en voorzichtig geplet. De alcoholische gisting duurde 10 dagen en werd gevolgd door een extra periode van 10-12 dagen maceratie op de schil. Na voltooiing van de malolactische gisting, die plaatsvond in roestvrijstalen tanks, werden de verschillende partijen geproefd, zorgvuldig geselecteerd en gemengd. Badia a Passignano heeft voor 12 maanden gerijpt op Hongaarse eikenhouten vaten en een kleiner percentage op Frans eikenhout, voordat het wordt gebotteld en daarna heeft het nog 18 maanden flesrijping gehad in de impossante kelders voordat het beschikbaar komt.
De Antirnori Badia a Passignano is robijnrood van kleur. De neus heeft een opmerkelijke intensiteit: tonen van rijp rood fruit, kersen in alcohol en zure kersen mengen zich subtiel met zachte balsamico-tonen en hints van aromatische kruiden. Het boeket wordt gecompleteerd door kruidige tonen van kruidnagel en chocolade. In de mond maakt de rijke intrede plaats voor goed geïntegreerde tannines, ondersteund door een heerlijke fruitigheid en uitstekende frisheid.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geïnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.
Recensies
