2019 Clos Mogador Com Tu

41,95 34,67

?

_
Nog 41 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Jaar 2019
Druif Garnacha
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2023 - 2031
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Com Tu is een nieuw project van het beroemde Clos Mogador. René Barbier was een van de wijnmakers die de potentie van Priorat ontdekte en is inmiddels onmisbaar in de wijnwereld. Ze zijn sinds 2002-2003 in La Figuera en raakten betrokken bij het Espectacle-project. Hun Laurona-project had altijd wat Garnacha uit het dorp en na het ontdekken van Espectacle, vestigden ze meer aandacht op de oude wijngaarden in het dorp. Deze nieuwe wijn is gebaseerd op drie wijngaarden, allemaal Garnacha, op ongeveer 550 tot 600 meter hoogte in de buurt van de Espectacle-wijngaard met in totaal slechts ca. 3 HA groot dus aanbod is zeer beperkt. Het karakter van deze village wijn wordt bepaald door bloemen, een etherische neus met sinaasappelschil-aroma's en een ongelooflijke structuur en is te vergelijken met een sappige Châteauneuf-du-Pape. Com Tu is een nieuwe naam om te volgen. De 2017 is de eerste jaargang en ontvangt gelijk hoge beoordelingen maar enfin dit is ook van Clos Mogador. Parker schrijft: "It reminds me of a Garnacha from Châteauneuf"

De Com Tu is een 100% Grenache/Garnacha welke 18 maanden heeft mogen rijpen in een 4.000 liter gebruikt eiken foudre en daarna nog een jaar flesrijping. De Garnacha-druiven vergisten in dezelfde foudre met inheemse gisten. Het is nog steeds erg jong en rauw en de neus moet zich ontwikkelen, maar het heeft subtiele tonen van frambozenblad en wilde kersen. De garnacha druiven uit La Figuera zorgen voor een wijn met een unieke robijnrode kleur, zacht en sappig. De wijn is nog jong, maar na decanteren ontdek je de opening met mooie tonen van rijpe frambozen en kersen, bessen, sinaasappelschil, zoethout en viooltjes. Dit perfecte samenspel neem je ook waar in de smaak waar fruit wordt vergezeld door kruiden als tijm en rozemarijn, maar ook dadels en vijgen die een aangename zoetheid toevoegen. De wijn is krachtig aan de ene kant, en verfijnd aan de andere kant met zijdezachte tannines en voldoende frisheid. Hij is jong nu al enorm lekker, maar heeft een immens potentieel. De smaak is levendiger en zal met wat tijd nog verder verfraaien. Com Tu is naast de Espetacle een van de namen om in Montsant te bekijken.

Com tú? betekent trouwens: ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik. Het is een mix tussen de Barbier-filosofie en de zoon van Rene Barbier welke is geadopteerd. Het is een eerbetoon aan alle mensen, het maakt niet uit de kleur van hun huid, hun geslacht, welk gezicht of lichaam ze ook hebben, of ze nu een handicap hebben of niet. De naam van de wijn moet je eraan herinneren dat we allemaal hetzelfde zijn van binnen. We delen allemaal basisbehoeften, die maken ons menselijk, die maken ons gelijk. Samenvattend, ik ben zoals jij (Com tú), jij bent zoals ik.

Aan de andere kant is het label het resultaat van een samenwerking tussen mijn moeder Isabelle, een geweldige artiest, en mezelf. Als je er goed genoeg naar kijkt, zie je twee ogen, en daarin een man en een vrouw van een ander ras, die elkaars hand vasthouden door de bril. Ze hebben elkaar nodig zodat de bril niet valt. Zo zie ik dat er geen toekomst is voor mannen zonder vrouwen, geen toekomst met etnische groepen waarmee wordt geconfronteerd; kracht komt in cijfers. De neus is mijn handtekening.

Er is geen rand op de foto, dit geeft mensen de vrijheid om te beslissen of het een man of een vrouw is. De naam van de wijn wordt met verschillende letters over de mond geschreven. De 'C' verwijst naar mijn gekrulde haar. De 'O' verwijst naar de mond, zoals de vorm van een open deur, (dit is trouwens hetzelfde symbool dat de Japanners gebruiken;) openen en communiceren met elkaar om confrontatie te vermijden, in een wereld waar oorlog is al genoeg schade aangericht. De "M" voor muziek, die de dieren kalmeert en vrede brengt (tenminste voor mij). De "T" zijn twee loodrecht op elkaar staande potloden, zoals ik graag schrijf. En last but not least, de "U" is een struik, omdat hij een natuurliefhebber is zoals ik, moest hij er zijn.

Over 2019

Great year when it comes to wine balance. One of the shortest vintages in quantity due to a record temperature in June, more than 45 degrees, which depending on which area, caused the loss of between 60 to 30% of the harvest. After this episode we had a perfect climate to be able to harvest and have one of the great vintages of our winery today. René Barbier Meyer

René Barbier (en inmiddels al jaren met zijn zoon Rene Barbier Jr)i s, samen met Carles Pastrana van Clos de l' Obac, Alvaro Palacios (uit Rioja, maar bekend door L'Ermita in Priorat) en José Lluis Perez (Clos Martinet, en vader van Sarah Perez), een van de "founding fathers" van deze recent ontdekte of herontdekte wijnregio Priorat. Clos Mogador is genoemd naar de single vineyard die René Barbier begon te cultiveren in de jaren '70, in het nu wereldberoemde dorpje Gratallops. De wijnen van Clos Mogador zijn inmiddels mythische wijnen geworden, net zoals bijvoorbeeld Sassicaia uit Italië en Château Margaux uit Frankrijk. Clos Mogador heeft de cultstatus van grote wereldwijn. Een bijzonderheid in het wijn maken bij René Barbier : hij perst de druiven d.m.v. een olijfoliepers, waardoor maar de helft van het druivensap bekomen wordt (in tegenstelling tot een gewone pers). Daardoor is de wijn nog 50% meer geconcentreerd en lijkt die bijna likoreus in het glas. Priorat wijnen zijn van nature uit reeds vrij geconcentreerd, en opbrengsten zijn doorgaans al microscopisch klein. Robert Parker was een van de eerste internationale journalisten die de wijnen van Clos Mogador extra lovende kritiek bezorgde. 

Naast de Clos Mogador maakt de vrouw van Rene Barbier Jr, de fameuze wijnmaakster Sara Pérez, wijnen in de Montsant (de regio rondom de Priorat) vanuit het wijnhuis La Universal. De Venus en Dido behoren inmiddels ook tot Spanje's beste wijnen. Nog iconischer zijn de wijnen die ze onder hun eigen label maken namelijk onder Sara Perez y Rene Barbier.

Technische info:

Winery: Cooperativa de la Figuera
Type of wine: Vintage in an oak cask.
Origin of grapes: 35 to 50 years old vineyards and centennial in La Figuera
Average production: 12,000 bottles
Distribution: International and national
Apellation: Montsant D.O.
Grapes: Single-variety 100% Grenache
Size of vineyard: 3 Hectares
Area: Mountain area 580/600m. above sea level
Ageing: 18 months in a foudre. Bottled 1st week in April 2021
Ethanol: 14,5 %
Volatile acidity: 0.67 g/l
TArtaric acid: 5,0 g/l
Total sulphur dioxide: 32 mg/l
Reducing sugars: 1,6 g/l
PH: 3.51
Type of bottle: “Bourguignon”
Soil: Red clay and limestone

Vineyard for 2019 Clos Mogador Com Tu
Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Clos Mogador
Druif Garnacha
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2023
Drinken tot 2031
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Clos Mogador Com Tu
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie