2018 Montaribaldi Perno Barolo

64,95 53,68

?

_
Nog 10 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barolo
Wijnhuis Montaribaldi
Jaar 2018
Druif Nebbiolo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2024 - 2042
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Barolo DOCG Perno is een rode wijn, geproduceerd met Nebbiolo-druiven afkomstig uit het DOCG-gebied (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) van Barolo. De perfecte belichting van de wijngaard, samen met de specifieke kenmerken van klimaat en bodem, leidt tot een uiterst elegante en langlevende wijn. De wijngaard is gelegen in het fraaiste gedeelte uit de Barolo DOCG namelijk in de gemeente Monforte d’Alba. De wijn is vernoemd naar de naam van de wijngaard Perno. De wijngaard is hoog gelegen op 395 meter boven de zeespiegel met een zuidelijke blootstelling. De bodem bestaat fossiele mergel uit S. Agata - grijsblauwe mergel (min of meer zandig) en is zeer kalkkhoudend. De wijngaard is slechts een paar Ha groot en is geplant in 1980. De perfecte belichting van de wijngaard, samen met de specifieke kenmerken van klimaat en bodem, leidt tot een uiterst elegante en langlevende wijn en deze Perno is zonder twijjfel het vlaggeschip Barolo van Montaribaldi. De wijn is uitermatre schaars waar ook wij als Importeur maar een handvol kisten van kan krijgen.

De Nebbiolo is een laat rijpend druivenras en de druiven voor deze geweldige Barolo zijn geoogst in de eerste helft van Oktober. Eenmaal in de wijnmakerij worden de druiven ontsteelt en gekneusd en gaan dan in roestvrijstalen thermo-geconditioneerde tanks geplaatst waar de alcoholische gisting plaatsvindt. De alcoholische gisting duurt  ruim 10 dagen bijn een temperatuur van 28-30 ° C. De wijn blijft daarna nog  minstens twee maanden in contact met zijn lees/droesem gedurende de melkzuurgisting voltooit. De wijn is nu klaar en moet nu in alle rust rijpen. Dit gebeurt  in eiken barriques waarbij ca 60% op nieuw eiken gebeurt en 40% op 1-jarige eiken vaten gedurende 36 maanden.  De visie van Montaribaldi is dat eiken de wijn verfijnd mits het niet overdadig wordt. De Barolo Sàrz wordt dan gebotteld maar blijft dan nog zeker 6 maanden in de kelders van Montaribaldi. Montaribaldi is een specialist in terroir wijnen dus geen scheidekunde-fabriek want goede wijn met van een goede wijngaard komen en een jaargang moet het terroir weergeven  is de mening van Luciano en wij staan hier helemaal achter.

In het glas heeft deze Barolo Perno de typische lichte rode kleur met oranje reflexen aan de rand van het glas. In de neus mooie tonen van hout, leder, espresso, beetje bosgrond, rijp fruit en specerijen. In de mond is de wijn full-bodied met frisse zuren, verfijnde mooie aanwezige tannines die niet bitter zijn maar erg goed zijn geïntegreerd en een goede indicatie van het lange leven dat deze Barolo Perno zal hebben. Ons advies is om de wijn te karaferen of hem minimaal 2 uur van te voren te openen. Dit is een wijn die minimaal nog 6 jaar nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Het grote succes van dit wijnhuis komt voort uit traditie en innovatie en hierdoor zijn ze in staat om elk jaar weer prachtige wijnen te produceren van een heel hoge kwaliteit. De wijn perfect bij geroosterd vlees, hartige kaas en natuurlijk gerechten met truffel. Dit is een wijn met een groot verouderingspotentieel.

WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.

BAROLO VS BARBERESCO

Piemonte - synoniem met truffels, risotto en, uiteraard, verrukkelijke wijnen! - wordt beschouwd als een van de beste wijnstreken van Italië. Door de lokale omstandigheden van terrein, bodem en weer wordt een aantal fantastische wijnen gemaakt. Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige bewaarwijnen. Ondanks dat de Barolo en Barbaresco van dezelfde druif, Nebbiolo, worden gemaakt en geproduceerd in aangrenzende gebieden minder dan 16km van elkaar, hebben de wijnen van Barbaresco en Barolo een aantal kenmerkende verschillen.

Het Barbaresco gebied is ten zuiden van de rivier de Tanaro gelegen en het gebied is, vanwege de ligging, een net iets hogere gemiddelde temperatuur die het mogelijk maakt voor de Nebbiolo druif om hier net iets eerder te rijpen dan in het Barolo gebied. Jonge tannines in een jong Barbaresco zijn vaak niet zo hard als Barolo en onder DOCG regels is het toegestaan om Barbaresco een jaar eerder vrij te geven voor verkoop dan Barolo. Het meest uitgesproken verschil tussen de twee wijnen is dat de tannines van Barbaresco neigen sneller te verzachten waarbij de wijn op een jongere leeftijd meer toegankelijk is dan Barolo. Het Barbaresco gebied is kleiner dan het Barolo gebied met een jaarlijkse productie van ongeveer 35% van de Barolo productie met tot gevolg dat Barbaresco niet zo op grote schaal beschikbaar is op de markt.

Vineyard for 2018 Montaribaldi Perno Barolo

De ‘azienda agricola Montaribaldi’ is van historie een familie bedrijf, gevestigd midden in de heuvels Langhe in het kleine dorpje Barbaresco. Het wijnhuis Montaribaldi is al vanaf het begin eigendom van de familie Taliano en heeft 19 hectare in het Barberesco gebied. In 1994 namen Luciano en Roberto het bedrijf over van hun vader en besloten toen meteen om alleen nog maar hoge kwaliteits wijnen te gaan produceren. Het is nog steeds een echt familie bedrijf, vader Guiseppe en moeder Carla evenals de vrouwen van de eigenaren, Antonella en Franca, werken allemaal mee. Op dit moment produceren ze ongeveer 75000 flessen per jaar. Dankzij de perfecte ligging van de wijngaarden van Montaribaldi en de typische witte bodem van de heuvels in Langhe, zijn de elegante wijnen die er vandaan komen een lang leven beschoren. Nb het land rondom de Montaribaldi wijngaarden is van Gaja. De familie maakt een aantal van de meest bekende wijnen uit de Piedmont regio: Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Barbera d’Alba DOC, Barbera d’Asti DOCG, Roero Arneis. Ze bieden een compleet assortiment van wijnen aan, van druiven die typerend zijn voor deze streek. Typerend voor dit wijnhuis is dat de wijnen hun oorsprong kennen in Piedmont, altijd herkenbaar zijn als een ‘Montaribaldi’ wijn en duurzaam worden verbouwd en geproduceerd. Zoals zij dit zelf noemen: het maken van ‘vineyard wines’ onderscheidt hen van anderen.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Appellatie Barolo
Wijnhuis Montaribaldi
Druif Nebbiolo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2042
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Montaribaldi Perno Barolo
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2023

2022 Enate Chardonnay Blanc 234

"Een wijntje die iedereen lekker vindt " Dm

Bekijk product recensie